Alcoholische dranken

Qua alcohol zijn de Spanjaarden in vergelijk tot de rest van Europa geen zware drinkers. Toch is het vrij normaal dat tijdens de lunch een drankje wordt genuttigd, ondanks dat met daarna nog moet werken. Bij Spanje denken de meeste mensen meteen aan wijn of sherry. In de praktijk drinkt men echter veel vaker bier. Ook over sangria bestaan misverstanden. Deze drank wordt namelijk vooral door toeristen gedronken. Het verfrissende zomerdrankje van de Spanjaard is -naast de cerveza- namelijk de ´tinto de verano´: rode wijn met sprite of fanta lemon.

Wijn / Vino

Spaanse wijnSpanje is -na Italië, niet Frankrijk (!)- de grootste exporteur van wijn in Europa. Een tijd lang hebben de wijnliefhebbers de Spaanse wijn een beetje links laten liggen door de opkomst van nieuwere, meer exotische wijngebieden als Australië, Chili of Californië. Met de verbeterde druivenrassen en de opkomst van de tapas is de Spaanse wijn weer bezig aan zijn comeback. De wijnhuizen (‘bodega’s’) beperken zich ook al lang niet meer tot het Rioja-gebied en veel bodega’s zijn te bezoeken. Malaga-wijn is een bekende zoete dessertwijn. Leuke bijkomstigheid van Spaanse wijn is dat deze niet zo duur is.

Nerja maakt overigens deel uit van de Zon- en Wijnroute in de Axarquia die door een aantal dorpen in de omgeving loopt: Algarobbo, Sayalonga, Canillas de Albaida, Torrox, Frigiliana, Competa (half augustus viert men hier La Noche de Vino) en dus ook Nerja. Je hebt vino blanco (wit), rosado (rose) en tinto (rood).
De officiele DO (Denominación de Origen) wijnregio’s in Andalusie zijn: Condado deHuelva DO, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda DO, Jerez-Xérès-Sherry DO (ook Manzanilla DO gebied), Málaga DO & Sierras de Málaga DO, Montilla-Moriles DO (Bron: Wikipedia.nl 2008). DO (Denominación de Origen) is een gemiddelde wijnstandaard, DOC (Denominación de Origen Calificada) is een stapje hoger en geeft een bepaald kwaliteitsniveau over langere periode aan.

Bezoek ook eens de Bentomiz bodega in Sayalonga: www.bodegasbentomiz.com en klik hier voor wijn- en oogst festivals in Andalusie. Ook de regio Ronda heeft vele bodegas die je kunt bezoeken met goede wijnen.

Sherry / Jerez

Het woord sherry is een Engelse verbastering van het woord ‘Jerez’ uit ‘Vino de Jerez’. Sherry is namelijk afkomstig uit het Zuid-Andalusische gebied rond de stad Jerez de la Frontera. De ‘sherry-driehoek’ wordt gevormd door de steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María.
Er zijn wel zo’n 10 varianten, van zeer droog tot een zoete dessertwijn en alle passend bij een bepaalde menugang met hun eigen optimale temperatuur.

De meest gangbare zijn de medium (medio) en dry (fino, dus met een harde ‘f’) varianten. Van de dessertwijnen is de Pedro Ximenez (PX) het meest exclusief en het meest smaakvol, deze wordt gemaakt van gedroogde druiven (rozijnen) en krijgt hierdoor z’n zoete aromatische smaak. Het alcoholpercentage bedraagt 15%. Sherry heeft lange tijd een oubollig karakter gehad in Europa, maar de laatste jaren wordt de drank vanwege de tapas-hype weer steeds populairder. Sherry is dan ook heerlijk bij een bordje manchego of Serrano ham.

Sherry-merk Osborne is het bekendst. Het logo van dit oude bedrijf is door zijn reclameborden -het silhouet van een zwarte stier- zelfs tot symbool van Spanje gebombardeerd. Merk nummer twee is ‘Tío Pepe’, waarvan de flessen dan weer in de meeste landen ter wereld worden verkocht. In de buurt van Jerez de la Frontera kun je rondleidingen krijgen in een bodega (wijnhuis) waar sherry geproduceerd wordt.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende soorten sherry.

Cava

De bruisende witte wijn ‘Cava’ is de Spaanse equivalent voor champagne en is prima van kwaliteit zonder het exorbitante prijskaartje. Freixenet is één van de bekendste merken. Het woord cava betekent overigens ‘kelder’ en de drank wordt veelal genuttigd bij feestelijke gelegenheden, zoals oud & nieuw en bruiloften.

Tinto de verano en sangria

Tinto de verano en sangriaDe echte wijnfreak griezelt er wellicht van, maar de rode wijn met een soort 7-up (Casera) is heerlijk fris in de zomer en zorgt ervoor dat de alcohol minder snel naar je hoofd stijgt. Net als sangria kun je het in een grotere kan met ijs bestellen. In de supermarkt kun je het gewoon in flessen kopen. Er is ook een zoetere variant ‘con limon’ met Fanta.

Sangria is vooral erg populair bij de toerist. Het bestaat meestal uit gekoelde rode wijn, sterke drank, limonade en fruit. De ervaren sangriadrinkers weten dat daar nu juist de alcohol in gaat zitten… Sangria wordt bijna altijd in een grote karaf besteld met losse glazen. Er bestaat overigens ook witte sangria, gemaakt van onder meer cava, citroen / limoen en kleurloze sterke drank.

Dan is er ook nog ‘calimocho’ (rode wijn met cola). Dit drankje wordt sinds de crisis vaak (onherkenbaar) meegenomen naar pleinen in de stad waar jongeren ‘s avonds afspreken om te socialisen. Deze min of meer spontane bijeenkomsten heten ‘botellons’ en zorgen helaas vaak voor overlast bij de omwonenden. Botellons zijn tegenwoordig dan ook in de meeste steden verboden.

Bier / Cerveza

Malaga's San Miguel bierJe zou het misschien niet verwachten, maar de Spanjaarden drinken juist heel veel bier. Een caña is een glas bier en ‘una cerveza grande’ is een grote bier. Er zijn in Andalusie meerdere grote (regionale) biermerken waaronder Cruzcampo, Alhambra, Mahou en San Miguel. Erg populair in de zomer is ‘una clara’: bier gemengd met Casera of Fanta (clara de limón).

Likeur / Licor

Pacharan is een typisch Spaanse likeur met anijs smaak en wordt veel onder de oudere bevolking gedronken. Het merk 43 (cuarenta-y-tres) wordt in Noord-Europa erg gepushed qua schitterende reclames, maar in Andalusië wordt het volgens ons niet bijzonder veel gedronken. Het getal 43 staat trouwens voor het aantal ingrediënten in deze drank. Een ‘shot’ (mini-borrelglaasje) heet overigens een ‘chupito’.

Sherry