Culinaire woordenlijst

chirinquitoIn de toeristische delen van Andalusië spreekt men in restaurants en andere horeca wel Engels. Wil je echter op avontuur en verder van de kust eten, dan kan een Spaanse woordenlijst met vertalingen wel van pas komen.

Woordenlijst restaurants

  • una mesa para dos (personas) – tafel voor twee (personen)
  • la carta – de kaart
  • el menú (del día) – het menu (van de dag)
  • para mi… – voor mij…
  • la cuenta (por favor) – de rekening (alstublieft)
  • IVA – BTW (deze hoort inclusief te zijn)
  • Cual es su especialidad? – Wat is uw specialiteit?
  • Soy alérgico/a – Ik ben allergisch

Op tafel

  • los cubiertos – bestek
  • la cucharra – lepel
  • el cuchillo – mes
  • el tenedor – vork
  • el plato – bord
  • el vaso – glas
  • la servilleta – servet
  • el cenicero – asbak
  • el aceite y el vinagre – olie en azijn
  • la pimienta y el sal – peper en zout
  • el pan – brood
  • la mantequilla – boter
  • las aceitunas – olijven

Gerechten

  • Spaans ontbijtla entrada – voorgerecht
  • el plato principal – hoofdgerecht
  • el postre – nagerecht
  • el desayuno – het ontbijt
  • el carne – vlees
  • el pescado – vis
  • los mariscos – schaal- en weekdieren
  • vegetariano – vegetarisch
  • végano – veganistisch
  • el carne de caza – wild
  • la ensalada – salade
  • la sopa – soep
  • el caldo – bouillon
  • las verduras – groente
  • el helado – ijs
  • la fruta (del tiempo) – fruit (van het seizoen)
  • el bocadillo – (belegd) broodje
  • el arroz – rijst
  • las patatas – aardappelen
  • las patatas fritas – patat

Vleesgerechten

  • el carne de ternera – kalfs- / rundvlees
  • el carne de cordero – lamsvlees
  • el carne de buey – rundvlees
  • el rabo de torro – ossestaartvlees
  • el carne de cerdo – varkensvlees
  • el carne de pollo – kippenvlees
  • el pato – eend
  • el conejo – konijn
  • el pavo – kalkoen
  • el carne picada – gehakt
  • la chuleta – kotelet / karbonade
  • el escalope – snitzel
  • el solomillo – lendenbiefstuk

Visgerechten

  • las almejas – mosselen
  • el atun – tonijn
  • el bacalao – kabeljauw
  • los calamares – inktvis
  • el cangrejo – krab
  • las gambas – (reuze)garnalen
  • las langoustines / cangrejo – (rivier)kreeft
  • las ostras – oesters
  • el salmón – zalm
  • la trucha – forel
  • la dorade – brasem
  • el lenguado – tong
  • la merluza – heek

Groente

  • el cebolla – ui
  • el pimiento – paprika
  • la pimienta – peper
  • los esparros – asperges
  • el pepino – komkommer
  • los champiñones – champignons
  • el tomate – tomaat
  • el ajo – knoflook

Fruit en notenNoten en pipas

  • la manzana – appel
  • el limon – citroen
  • las fresas – aardbeien
  • las naranjas – sinaasappelen
  • el plátano – banaan
  • el albaricoque – abrikoos
  • las nueces – noten
  • el almendra – amandel
  • el cacahuette – pinda
  • el nuez – walnoot
  • el miel – honing
  • las pipas – de pitjes

Bereidingswijze

  • Espeto de sardinasa la plancha – gebakken op bakplaat
  • a la parilla – geroosterd op de barbecue
  • al horno – uit de oven
  • al ajillo – met knoflook
  • a la romana – in bloem gefrituurd
  • frito – gebakken / gefrituurd
  • asado – gebraden
  • hervido – gekookt
  • estofado – gestoofd
  • cortado – gesneden
  • ahumado – gerookt
  • rellenado – gevuld
  • gratinado – gegratineerd
  • medio – medium
  • hecho – doorgebakken
  • crudo – rauw
  • fresco – vers
  • caliente – warm
  • frío – koud
  • quemado – aangebrand

Smaken

  • salado – zout
  • sin sal – zoutloos
  • dulce – zoet
  • pobre en grasa – vetarm
  • ligero – licht verteerbaar, light
  • picante – pittig / heet

Drinken

  • el café solo – kleine zwarte koffie
  • el café americano – grote slappe zwarte koffie
  • el café cortado – koffie met melk (een beetje)
  • el café con leche – koffie met melk
  • el café sombra – koffie verkeerd
  • el espresso – espresso
  • el té – thee
  • la infusión – kruidenthee
  • zumo de naranjas (natural) – sinaasappelsap (vers)
  • leche – melk
  • aqua – water
  • con / sin hielo – met / zonder ijsklontjes

Alcohol

  • la cerveza (pequena / grande) – bier (klein / groot)
  • la caña – glas bier van de tap
  • el botellín de cerveza – een flesje bier
  • el vino tinto – rode wijn
  • el vino blanco (seco / semi-secco / dulce) – (droog / half-droog / zoete) witte wijn
  • el vino rosado – rosé
  • el fino de Jerez – droge sherry
  • el tinto de verano – rode wijn met Casera (soort 7-up)
  • la cava – Spaanse champagne
  • el licor – de likeur
  • (cerveza) sin alcohol – (bier) zonder alcohol

vis pescado