Festiviteiten

Dit is een selectie van festiviteitenfeesten en feestdagen in Nerja e.o. Geen betere manier om de Spaanse en Andalusische cultuur op te snuiven tijdens je vakantie dan het bezoeken van een feest of cultureel evenement. De meeste evenementen zoals parades en processie in Spanje beginnen ’s middags na de siësta tussen 17:00 en 18:00 uur.

N.B. Van veel evenementen is de dag en de programmering nog niet bekend en er verandert ook achteraf nog wel eens wat in de planning. Controleer de gegevens dus bij het toeristenbureau van Nerja op het Balcon de Europa. En tips voor verbeteringen zijn altijd welkom! Zie ook de uitgaansagenda van NerjaDigitaal.

Festiviteiten, feesten en feestdagen

• 1 januari 2017: Noche Viejo (Oud & Nieuw) [TIP!]

Festiviteiten tijdens oud en nieuwOp het Balcon de Europa om 12 uur met gemeentelijk vuurwerk, live muziek, cava (Spaanse champagne) en 12 druiven voor voorspoed in iedere komende maand. Die worden bij iedere klokslag doorgeslikt. Tip… het is handig om een blikje met 12 ontpitte witte druiven in de supermarkt te kopen. Nerja is rond deze tijd sfeervol versierd en het feest gaat de hele nacht door.

• 5-6 januari 2017: Los Reijes Magos (Driekoningen)

Nerja DriekoningenDe viering van Driekoningen in Spanje is vergelijkbaar met ons sinterklaasfeest. Op 5 januari na 5 uur rijden de versierde praalwagens met de koningen door de straten en er wordt met snoepjes gestrooid. De dag erna krijgen alle kinderen traditiegetrouw bergen met cadeautjes (voordat al bijna weer de school begint na 2 weken kerstvakantie!). Tot deze tijd kun je ook veel kerststallen in de stad bewonderen, de ´belens´. Op 6 januari zijn vrijwel alle winkels gesloten.

• 16-17 januari 2017: San Anton, Nerja-Maro

Maro San Anton

Het volksfeest ter ere van de heilige San Anton -beschermheilige van de dieren- wordt in de deelgemeente Nerja-Maro groots gevierd met o.a. vuurwerk, lokale lekkernijen, muziek, een processie en vele ontstoken vuren. De grootste uiteraard op het dorpsplein. Onlangs heeft de gemeente besloten om het feest standaard in het weekend te gaan houden, zodat meer mensen het feest van San Anton kunnen bijwonen.

• 20 januari 2017: San Sebastian, Frigiliana

Frigiliana San SebastianTot 1967 was de viering ter ere van de beschermheilige San Sebastian het moment waarop de jaarlijkse feria in Frigiliana gehouden werd. Gezien het weer heeft men echter besloten deze festiviteiten naar de zomer te verplaatsen (13 juni San Antonio de Padua). San Sebastian in Frigiliana beperkt zich vandaag de dag tot een katholieke feestdag met een heilige mis. Tijdens een processie wordt het beeld van San Sebastian door de straten gedragen.

• half februari 2017: Carnaval [TIP!]

Nerja carnavalCarnaval is in Nerja een grote happening en er wordt veel werk van gemaakt. Vanaf 5 uur ’s middags vertrekken de praalwagens voor een tocht door de straten en er zijn (geld)prijzen te winnen voor originaliteit van de kostuums. Op de laatste dag wordt de carnaval in zwarte kledij en met melancholische muziek ‘ten grave gedragen’. Hierbij wordt er symbolisch een grote sardine begraven… De stad Cadiz in het Zuiden is overigens ook wereldberoemd om zijn satirisch carnaval en op de Canarische Eilanden heeft men een rijke traditie aan travestietenverkiezingen. Zo midden in de winter is het feest erg populair bij overwinteraars.

• 28 februari 2017: Dia de Andalucia / Dia del Pedal, Nerja

Nerja dia pedalAl een kwart eeuw wordt in Nerja de Dia del Pedal gehouden tijdens de regionale feestdag ‘Dia del Andalucia’. Bij dit sportevenement wordt iedereen aangespoord om zich op de fiets te wagen. Er zijn prijzen te winnen voor het meest originele voertuig en de oudste deelnemer. Dia de Andalucia zelf wordt niet zo uitgebreid gevierd, maar de scholen hebben deze hele week wel vrij (Semana Blanca).

• 20 – 27 Maart 2017: Semana Santa (Paasweek) [TIP!]

Nerja Semana SantaSemana Santa is in Spanje echt een belevenis die rijk is aan spektakel, sfeer en tradities, waar al boeken vol over geschreven zijn. Gedurende de hele week zijn er katholieke processies met bijzonder veel belangstelling van de lokale bevolking en natuurlijk alle toeristen. Steden als Malaga en Sevilla staan door de festiviteiten volledig op z´n kop in deze week. Mensen die boete willen doen lopen met de karakteristieke puntmutsen op om anoniem te blijven. Opvallend daarbij is de intense melancholische muziek van de fanfareorkesten. Er is echter ook een vrolijkere katholieke kinderparade. In Frigiliana en Velez-Malaga zijn er processies in het donker, enkel onder begeleiding van kaarslicht. Heel sfeervol. In deze laatste plaats is overigens een Semana Santa museum gevestigd.

• maart/april 2017: Dia del Residentes (Resident’s Day), Nerja

Nerja Resident's DayNerja wordt bevolkt door ongeveer een kwart aan buitenlandse ‘residenten‘ (permanente bewoners). De ‘extranjeros´ organiseren een feestelijke dag met eten, muziek en een hoop informatie vanuit zo’n 30 stands van diverse organisaties, ondernemers en goede doelen in Nerja. Dia del Residentes heeft al verschillende locaties gehad (Balcon de Europa, Plaza de España).

• 3 mei 2017: Cruces de Mayo, Nerja & Frigiliana

Nerja & Frigiliana Cruzes de MayoOp de dag van ‘Cruces de Mayo’ worden katholieke kruizen versierd met bloemen. Deze zijn te bewonderen langs de huizen en in een optocht door de straten. Op deze traditionele dag wordt ook veel dans en zang georganiseerd en kan men in Nerja proeven van lokale specialiteiten zoals ambachtelijk bereide tortillas, worsten, migas, palomitas en natuurlijk de heerlijke wijnen uit het gebied ‘routa del Sol & Vino’.

• 14-15 mei 2017: Romería de San Isidro, Nerja / Nerja-Maro [TIP!]

Nerja San IsidroVrolijke en groots opgezette ‘pelgrimstocht’ (romeria) voor de beschermheilige van de landbouw en de boeren met karren, paarden, klederdracht, flamencomuziek en een groot openluchtfeest in Maro. De avond van te voren wordt er al flink gefeest op het terrein bij de grotten in Maro. Op de dag zelf vindt er een vrolijke boeren folklore processie plaats waarbij het beeld van San Isidro vanaf de kerk op Balcon de Europa op een ossenkar naar Maro gereden wordt. Daar aangekomen barst het feest opnieuw los en duurt tot ’s avonds laat met vele buitenbars en een -disco. Mag je niet missen!! Vanaf 2018 worden de festiviteiten verplaatst naar het industrieterrein bij de LIDL.

 • Nerja fiesta blancamei 2017: Noche en Blanco (witte nacht), Nerja

Dit betrekkelijk nieuwe festival wordt georganiseerd door de (horeca)ondernemers van Nerja. Het is een gratis feest door heel de stad met veel cultuur dat de hele nacht doorgaat.

• Begin juni 2017: Corpus Christi Feria Granada

feria granadaIn Granada wordt de feria gecombineerd met de festiviteiten van het katholieke Corpus Christi. De datum valt altijd ongeveer 6 weken na Pasen en verschilt hierdoor ieder jaar. Granada telt zo’n 250.000 inwoners, dus zoals je kunt verwachten is ook de feria van formaat. Een bezoek van de feria is een leuke manier om de stad te leren kennen. Ga er wel van uit dat het normale dagelijkse leven in deze week compleet ontregeld is.

• 12-14 juni 2017: Feria de San Antonio (stadsfeest), Frigiliana

Frigiliana feriaNet als iedere andere plaats in Andalusië heeft ook Frigiliana zijn jaarlijkse feria. Uiteraard is er kermis, zijn er missverkiezingen (tegenwoordig voor kinderen d.m.v. loting) en veel muziek- en dansoptredens. Het traditionele stierenrennen door de smalle klinkerstraatjes van het centrum is inmiddels vanuit politieke motieven vervangen door andere festiviteiten zoals een zeepbanenrace.

• 23-24 juni 2017: Noche de San Juan (Nacht van San Juan) [TIP!]

Nerja san juan

Nachtelijk strandfeest in heel Spanje om de langste dag en het begin van de zomer te vieren. Om 12 uur is er een nachtelijke duik in zee (om de ‘zonden van afgelopen jaar van zich af te spoelen’) met een groots vuurwerk. Veel mensen blijven het liefst het hele weekend op het strand kamperen en barbecueën. Dit is namelijk de enige dag van het jaar dat dit is toegestaan. Burriana en Playazo zijn deze nacht heel gezellig en hier is ook live muziek te genieten.

• 15-16 juli 2017: Virgen del Carmen, Nerja [TIP!]

Nerja Virgen del Carmen

Virgen del Carmen is de beschermheilige van de zee en de vissers. Het heilige beeld wordt in een processie vanaf de 17e eeuwse El Salvador kerk op het Balcon de Europa in een processie naar Plaza de los Cangrejos gedragen . Hier wordt het beeld onder veel belangstelling op een bootje geplaatst waarna ze langs al Nerja’s stranden wordt gevaren om deze te ´zegenen´. Het laatste deel van de vaartocht vindt plaats in het donker met fakkels, heel sfeervol. De dag ervoor worden er gratis sardientjes geroosterd en uitgedeeld op Plaza de los Cangrejos.

• juli 2017: Festival of Dance and Music, Nerja-Maro 

Nerja Cuevas festivalIn de beroemde druipsteengrotten van Nerja (Las Cuevas de Nerja) wordt al meer dan 50 jaar iedere zomer een cultureel festival gehouden. Bezoekers kunnen in de grote ‘zaal’ genieten van klassieke muziek, flamenco, orkesten en klassiek ballet. De kaarten zijn prijzig en het aantal plaatsen is beperkt. Volgens velen is het echter een unieke ervaring. De verlichting is sprookjesachtig, de akoestiek fenomenaal en ieder jaar worden er grote namen op het programma gezet. Zo traden eerder zelfs Jose Carreras en Monserrat Caballét op. Het festival kreeg zelfs al eens koninklijk bezoek.

• Begin augustus 2017: Festival de Coros y Danzas, Torrox

torrox coros danzasMuziek- en cultuurliefhebbers komen sinds jaar en dag aan hun trekken tijdens dit traditionele folkloredansfeest in Torrox Pueblo. Er komt een scala aan nationale en internationale dans voorbij, dat begeleid wordt door zangkoren. Neem voor de exacte programmering, tijden en de juiste locaties van tevoren contact op met het toeristenbureau van Torrox.

•  augustus 2017: Feria de Malaga

Feria MalagaDe feria van Malaga is één van de grootste van heel Spanje en een waar spektakel. De programmering is onderverdeeld in de Feria del Dia (overdag’s) en de Feria del Noche (’s avonds). Het festivalterrein met casita’s ligt naast de snelweg (naast het futuristische congrescentrum), maar vanwege de immense belangstelling wordt er ook allerlei entertainment in het centrum geprogrammeerd. Zoals op de meeste feria’s komen de mensen ’s avonds pas na 22:00 en wordt er doorgefeest tot in de kleine uurtjes. Het dagelijkse leven ligt tijdens de festiviteiten verder helemaal plat.

• augustus 2017: Festival de 3 Culturas, Frigiliana

Frigiliana tres culturasEén van de meest smaakmakende feesten van Frigiliana is het Festival de Tres Culturas. Hierin wordt de gezamenlijke geschiedenis tussen de katholieken, de moren en de joden gevierd. Dit uiteraard met veel internationale muziekoptredens, dans, handwerk, demonstraties, films, conferenties, exposities, een mooie artistieke markt en andere festiviteiten. Culinaire liefhebbers kunnen zich te goed doen aan tapas tijdens de speciale tapastour.

• 15 augustus 2017: Noche del Vino, Competa

Competa noche del vinoNerja, Torrox, Frigiliana en Competa maken deel uit van de ‘Routa del Sol & Vino‘. Op 15 augustus wordt traditiegetrouw de wijnoogst gevierd in wijndorp Competa. Er worden natuurlijk demonstraties gegeven van het ambachtelijke wijnproductie proces waarbij de wijn met rieten schoenen geperst wordt. Er komen zo’n 4.000 bezoekers op deze festiviteit af en er gaat gemiddeld 1.500 liter wijn doorheen… Salud!

• Begin september 2017: Feria de las Maravillas (stadsfeest), Nerja-Maro 

Maro FeriaIn de week van 8 september is het dorpje Maro (deelgemeente van Nerja) aan de beurt met zijn eigen feria. Ook al is dit plaatsje niet groot, het culturele erfgoed wordt met overgave gevierd. Deze feria ter ere van de beschermpatroon Virgen de las Maravillas is namelijk terug te herleiden naar de zestiende eeuw. Buiten de kermis worden ook de diverse tradities in ere gehouden.

• September 2017 (?): Dia del Turista (Dag van de Toerist), Nerja

Nerja Dia del TuristaHet is geen hoogdravend spektakel, maar Nerja viert toch één keer per jaar zijn belangrijkste bron van inkomsten: de toerist. Meestal gebeurt dit op het Balcon de Europa met informatiestands over alles wat Nerja en zijn directe omgeving te bieden heeft aan cultuur, amusement, sport, recreatie en gastronomie. De exacte dag van deze viering wordt vaak pas laat bekend gemaakt en viel ook al wel eens in augustus.

• Half september 2017: Chanquete World Music Festival, Nerja

Nieuw alternatief muziek festival dat 24 uur lang wordt gehouden op strand Playazo. In 2016 waren o.a. Macaco en Chambao van de partij en vanwege het succes wordt deze festiviteit in 2017 herhaald. Kaarten in de voorverkoop kosten ongeveer 15 euro.

• Begin oktober 2017: Feria (stadsfeest), Torrox

Feria TorroxDe Feria van Torrox wordt gehouden in het dorp Torrox Pueblo. Het kerkplein wordt gebruikt voor de horeca plus de verbena’s (dansfeesten) en de kermis staat bij het voetbalveld. De Feria van Torrox begint niet voor 10 uur ’s avonds en er wordt ook nog een feria gehouden in de deelgemeente El Morche aan de kust op 15 augustus (Virgen del Carmen).

• Winter 2017: Kampioenschappen spanrijden (paarden), Nerja

nerja paard wagen kampioenschappenOp dit kleinschalige inside sportevenement diep in de campo (het platteland) van Nerja tonen paard en menruiter hun kunsten in diverse categorieën voor spanrijden. Een echte aanrader voor liefhebbers van paardensport en verder gaat het er op deze kleinschalige happening erg Andalusisch aan toe. Tussen de wedstrijd door wordt gesocialized onder het genot van een koude cerveza, fino (droge sherry) en een bordje jamon Serrano.

• Eerste / tweede week oktober 2017: Festiviteiten Nerja Feria [TIP!]

nerja feriaDe jaarlijkse feria van Nerja is één van de laatste van Andalusië en is echt een leuke gelegenheid om de Nerjeños op hun best te zien. Naast de grootse kermis en het vuurwerk zijn er optredens (in 2016 Los Rebujitos en Sergio Contreras), missverkiezingen, dansdemonstraties, flamenco optredens etc. ’s Ochtends is de programmering vooral op kinderen gericht maar die komen ’s avonds ook gewoon mee. De laatste dag hebben de attracties korting.

• 31 oktober 2017: Maroween / Halloween, Nerja-Maro & Nerja

MaroweenIn Nerja-Maro zijn ze zo slim geweest om hun jaarlijkse kastanje oogstfeest te combineren met het steeds populairder wordende Halloween. Sfeervolle avond, want de Spanjaarden zijn gék op verkleden… Met verklede kleine kinderen kun je het best naar het Balcon de Europa in Nerja centrum gaan, waar kleinschaligere festiviteiten worden georganiseerd.

22 december 2017: Dia de las Migas, Torrox

Torrox migasOp de laatste zondag voor Kerst houdt Torrox een groots culinair festival ter ere van de traditionele ‘migas‘. Dit is een stevige boerenmaaltijd bereid van oud broodkruim gebakken in olijfolie of reuzel (varkensvet). Het gerecht is er in veel variaties en wordt begeleid met de nodige hoeveelheid wijn. De migas worden in grote pannen bereid. Er worden vervolgens gratis bordjes uitgereikt aan de 20.000 bezoekers. Verder natuurlijk een hoop folklore tijdens dit evenement op het marktplein van Torrox Pueblo.

Culinaire festivals Axarquia

Klik hier voor meer informatie over culinaire festivals in de Axarquia.

Officiële feestdagen in Nerja:

 • 01 januari 2017: Nieuwjaarsdag
 • 06 januari 2017: Drie Koningen
 • 28 februari 2017: Dag van Andalusië
 • 30 maart – 5 april 2017: Pasen festiviteiten (2e Paasdag bestaat niet in Spanje)
 • 01 mei 2017: Dag van de Arbeid
 • 15 augustus 2017: Maria Hemelvaart
 • 12 oktober 2017: Nationale Feestdag van Spanje
 • 02 november 2017: Allerheiligen (verplaatst van zondag 1 november)
 • 07 december 2017: Dag van de Constitutie (verplaatst van 6 december)
 • 08 december 2017: María Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december 2017: Kerst (24 december 2017: Kerstavond, 2e Kerstdag bestaat niet in Spanje)

N.B. Als een officiële feestdag op een zondag valt, dan is de volgende maandag iedereen vrij en zijn de meeste winkels gesloten.

Carnaval parade