Home... Nerja Dorpen en steden Activiteiten Wetenswaardigheden Culinair Achtergrondinfo

Hola !  •  About  •  Huis in Spanje  •  Tips voor wonen in Spanje  •  Overwinteren en huis huren  •  Que pasa ?  •  Vakantietips Nerja en Andalusie  •  Links  •  Boek Toekomst & Tapas  •  Fotoalbum  •  Gastenboek
Tips voor wonen in Spanje Vergelijk en bestel Internet, Telefonie en Digitale Televisie
Tips voor wonen in Spanje

Huis in SpanjeOverwinteren en huis huren

Regelmatig ontvangt Leven in Andalusie vragen van mensen die ook graag Spanje, Andalusie of zelfs Nerja willen wonen. Ieders situatie is natuurlijk weer anders en er bestaat dan niet zoiets als een ‘gouden tip’, maar hierbij toch een paar -al dan niet voordehand liggende- aanbevelingen. 


1. Leer de taal!! 

emigreren spanjeSpanjaarden spreken over het algemeen weinig Engels. Zelfs binnen de horeca is het niveau laag en dat is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen of werken in Spanje. Het is dus zowel privé als zakelijk gezien bijna een must om over minimaal een basis taalniveau Spaans te beschikken. De meeste residenten en overwinteraars voelen zich meer thuis naarmate ze beter Spaans spreken. En hiermee vergroot je natuurlijk de slagingskans van je emigratie-avontuur.  
Het leren van een nieuwe taal is helaas wel pittiger dan je denkt, zeker als je geen 18 meer bent. Het is aan te bevelen om een mix te zoeken van een basis vaardigheid grammatica (bijvoorbeeld via een intensieve taalcursus), tv, lezen en praktijkervaring ´op straat´. Daarnaast is het handig om vooral veel kernwoorden (vooral voegwoorden) uit je hoofd te lezen waardoor je de context van een verhaal beter begrijpt en je dus niet alleen te focussen op de gramatica. Een taal leren is een oneindig proces en uiteindelijk werkt ´stap voor stap´ met elke dag een paar nieuwe woorden het best. Hiervoor zijn bijvoorbeeld ook mobiele app voor je telefoon een uitkomst, zoals bijvoorbeeld het Van Dale woordenboek Spaans-Nederlands (met allerlei handige aanvullende functies).   


2. Vind een goede gestor 
Gestor Nerja
Een gestor (boekhouder / administratiekantoor) kan zowel privé als zakelijk je hele papierwinkel regelen en we raden niemand aan om dit zelf te proberen om wat kosten uit te sparen. Verzekeringen, belastingaangiften, inschrijvingen, adviezen, bedrijfsadministratie, het overschrijven en importeren van auto’s, het aanmelden bij de gezondheidszorg, het aanvragen van je NIE (belastingsnummer) & residencia (verblijfsvergunning) zijn allemaal belangrijke taken van de gestor tijdens een emigratie.  


 

3. Huis kopen? Advocaat nodig!

 

Aangezien ik zelf sinds 2013 op een Spaans advocatenkantoor in Torrox werk, ben ik niet helemaal objectief, maar toch... In Spanje wordt het werk van de notaris bij de koop van een huis normaal gesproken door een advocaat geregeld. Deze controleert alles wat van belang is voor de aankoop, inclusief openstaande schulden en de legaliteit van het onroerend goed plus de grond. Daarnaast regelt hij de inschrijvingen en de after-sales na de ondertekening van de eigendomsakte en -niet onbelangrijk- de advocaat kan zijn client via een machtiging officieel vertegenwoordigen tijdens het hele aankoopproces.

 

Het juridisch onderzoek is vooral van groot belang op het platteland waar vaker problemen met illegale bouw en vergunningen zijn. De financiele en fiscale consequensies hiervan kunnen uiteraard groot zijn. Lees meer over dit onderwerp op Een huis kopen in Spanje.   4. Zorg voor een gezonde financiële buffer 

eigen bedrijf spanjeHet prijsniveau in Spanje is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen, terwijl de lonen nog altijd beduidend lager liggen dan in Noord-Europa. Het gemiddelde maandloon in Spanje is ongeveer 900 euro. In de horeca kan je rond de 1000 per maand verdienen, maar dan stijg je wel ver boven de 40-urige werkweek uit. Verhuizen kost hoe dan ook altijd geld, je vindt misschien niet meteen geschikt werk na je emigratie en afhankelijk van de bedrijfstak is er in bepaalde perioden weinig tot geen werk. Misschien is dat gezellige vakantieplaatsje in de winter wel volledig uitgestorven of is het er in juli en augustus vanwege de hitte wel niet uit te houden. Het is dus handig om je favoriete bestemming van te voren in verschillende seizoenen te bezoeken, dus ook buiten de vakanties. 

Mocht je een eigen bedrijf willen starten, bedenk dan dat dit qua tijd en kosten altijd zal uitlopen. Daarnaast is de kans groot dat je niet vanaf dag 1 winst zult maken (net als in Nederland overigens) en je zult ook geld moeten overhouden voor publiciteit, belasting, investering, etc. Zonder publiciteit weet niemand dat je bestaat. Het ligt helemaal aan je eigen wensen, verwachtingen en instelling, maar in praktijk moeten veel nieuwe residenten hun plannen vanwege geldgebrek bijstellen of zelfs terugkeren naar het land van herkomst. Wees dus echt kritisch ten opzichte van je plannen en doe voldoende vooronderzoek. Een eigen B&B klinkt heel romantisch, maar als je vanwege de hoge huizenprijzen aan de kust naar het goedkopere binnenland moet uitwijken, moet je je wel afvragen of daar nog voldoende toeristen komen om je bedrijfsvoering rendabel te krijgen.


5. Flexibele en positieve instelling 

Spaanse levenEmigreren is niet niks. Lange werkdagen, een nieuwe taal, praktische problemen, onzekerheid over je financiën, bureaucratie, relatieproblemen, heimwee en het moeten opbouwen van een nieuw sociaal leven. Het zijn allemaal emotionele zaken waar je tegenaan kunt lopen en je misschien doen vergeten waarom je nou eigenlijk deze grote stap hebt gezet. Tegenwoordig is de psychische afstand naar Nederland door email, skype, Facebook, Twitter, Nederlandse satelliet tv en goedkope vliegtickets kleiner. Veel immigranten ervaren dit als prettig, maar het kan het ook moeilijker maken om te integreren en echt iets nieuws op te bouwen. 

Mensen die in Nederland al van alles te klagen hebben, zullen in Spanje vast ook genoeg aanleiding vinden om zich te frustreren. Aan alles zit nu eenmaal 2 kanten. Veel mensen vertrekken uit Nederland vanwege het jachtige en prestatiegerichte ‘volgens de klok’ leven en ergeren zich vervolgens aan het feit dat in Spanje ‘alles zo lang duurt’ of ‘zo onlogisch geregeld is'. Uiteindelijk zijn natuurlijk je tegenslagen niet bepalend voor het feit of je hier gelukkig bent, maar de manier hoe je met je problemen omgaat. Als je eigen B&B niet van de grond is gekomen, wil niet zeggen dat je niet gelukkig kunt zijn met een makelaarsbaan in loondienst, als ober of als sleutelbeheerder. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke koopkracht na je emigratie die waarschijnlijk naar beneden bijgesteld moet worden. Misschien kun je minder uitgeven en minder luxe leven, maar voor veel mensen weegt dit gelukkig toch niet op tegen de extra levenskwaliteit van het ‘leven onder de zon’. 

 

 

6. Zorg voor een Spaans testament

 

Als je bezit hebt in Spanje is het vrijwel altijd aan te raden om een Spaans testament te tekenen. Voor residenten geldt namelijk dat de Spaanse wet van toepassing is na overlijden en deze is erg onflexibel. Zo kun je bijvoorbeeld je bezit niet aan je partner nalaten. Hievoor moet je dus een testament laten tekenen waarin je aangeeft dat de Nederlandse of Belgische wet van toepassing moet zijn. Deze Europese wet is echter pas in 2015 in werking getreden, dus dit kan betekenen dat u uw bestaande Spaanse testament wellicht moet hernoemen. Vraag uw advocaat om meer informatie over het Spaanse erfrecht en testamenten. 

 

Ook voor niet residenten is het overigens handig om een Spaans testament te tekenen, zelfs als een Nederlands of Belgisch testament de erfenis juridisch al correct regelt. De reden hiervoor is dat het voor de erfgenamen zeer veel sneller, gemakkelijke en goedkoper is om de het erfproces te laten uitvoeren via het centraal geregistreerde Spaanse testament

 


Een interessante nieuwsbrief over emigreren naar Spanje kun je vinden op www.hetroerom.com, www.thisisspain.info en zie voor meer info ook www.latravia.com


Restaurant siesta