Home... Nerja Dorpen en steden Activiteiten Wetenswaardigheden Culinair Achtergrondinfo

Hola !  •  Wij  •  Que pasa ?  •  Vakantietips Nerja en Andalusie  •  Nerja Nieuws  •  Tips voor wonen in Spanje  •  Huis in Spanje  •  Overwinteren in Spanje  •  Links  •  Boek Toekomst & Tapas  •  Fotoalbum  •  Gastenboek
Tips voor wonen in Spanje Vergelijk en bestel Internet, Telefonie en Digitale Televisie
Tips voor wonen in Spanje

Nerja NieuwsHuis in Spanje

Regelmatig ontvangen wij via onze site vragen van mensen die ook graag Spanje, Andalusie of zelfs Nerja willen wonen of die hier een (vakantie) appartement of huis kopen willen. Ieders situatie is natuurlijk weer anders en er bestaat dan ook niet zoiets als een ‘gouden tip’. Naar aanleiding van onze persoonlijke ervaringen kunnen we wel een aantal aanbevelingen doen op het gebied van emigratie naar Spanje. Mocht je verder nog specifieke vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op! 


1. Leer de taal 

emigreren spanjeSpanjaarden spreken over het algemeen weinig Engels. Zelfs binnen de horeca is het niveau laag en dat is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen of werken in Spanje. Het is dus zowel privé als zakelijk gezien bijna een must om over minimaal een basis taalniveau Spaans te beschikken. Wij zijn ons zeker meer thuis gaan voelen toen onze taalbeheersing beter werd en zakelijk gezien loop je een hoop mogelijkheden mis als je je alleen op de Engelse of Nederlandse community richt. 

Onze ervaring tijdens onze eigen emigratie is dat het leren van een nieuwe taal pittiger is dan verwacht (zeker als je geen 18 meer bent). Het is aan te bevelen om een mix te zoeken van een basis vaardigheid grammatica (bijvoorbeeld via een intensieve taalcursus) en echte praktijkervaring. Het scheelt natuurlijk als je voor je werk dagelijks veel Spaans moet spreken en Spaanse tv kijkt, maar hoe dan ook is het voor de meeste Nederlanders die hier immigreren eerder een kwestie van jaren dan van maanden. Wij hebben zelf een taalcursus gevolgd bij taalschool Quorum in Nerja en volgen nog altijd Spaanse les.


2. Vind een goede gestor 
Gestor Nerja
Een gestor (soort boekhouder) kan zowel privé als zakelijk je hele papierwinkel regelen en we raden niemand aan om dit zelf te proberen om wat kosten uit te sparen. Verzekeringen, belastingaangiften, inschrijvingen, adviezen, bedrijfsadministratie, het overschrijven en importeren van auto’s, het aanmelden bij de gezondheidszorg, het aanvragen van je NIE (belastingsnummer) & residencia (verblijfsvergunning) zijn allemaal belangrijke taken van de gestor tijdens een emigratie. Ook kan een gestor assisteren bij het kopen van een huis en in sommige gevallen voert een gestor ook de taken uit van de advocaat in dit proces. 


Wachttijden bij ambtelijke organisaties zijn doorgaans lang. Gestors krijgen vaak voorrang en handelen meteen een hele rits lopende zaken af voor verschillende cliënten. Hou natuurlijk wel in de gaten of hij / zij z’n zaken ook echt netjes regelt en jou voorziet van alle (bewijs)kopieën. 

 

 

Advocaat 

 

Advocaat Costa del Sol MalagaZoekt u nog een goede advocaat aan de Costa del Sol / Malaga? Sinds juli 2013 werk ik zelf als administratief medewerkster op Advocatenkantoor C&D Solicitors (Lawyers) in Torrox-Costa. Het is een klein kantoor met twee deskundige, Engels sprekende advocaten met juridische specialisatie in familierecht (erfenissen, echtscheidingen, etc) en onroerend goed recht (aankoop en verkoop van huizen, ruimtelijke ordening etc.). Bent u van plan om een huis te kopen in Spanje? Dan is het volgende document 'Het kopen van een huis of appartment in Spanje' ongetwijfeld interessant voor u. In de volgende paragraaf op deze site kunt u nog meer informatie vinden over het kopen van een huis in Spanje.    3. Zorg voor een gezonde financiële buffer 

eigen bedrijf spanjeHet prijsniveau in Spanje is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen, terwijl de lonen nog beduidend lager liggen dan in Noord-Europa. Het gemiddelde maandloon in Spanje is ongeveer 800 euro. In de horeca kan je rond de 1000 per maand verdienen, maar dan stijg je wel ver boven de 40-urige werkweek uit. Verhuizen kost hoe dan ook altijd geld*, je vindt misschien niet meteen geschikt werk na je emigratie en afhankelijk van de bedrijfstak is er in bepaalde perioden weinig tot geen werk. Misschien is dat gezellige vakantieplaatsje in de winter wel volledig uitgestorven of misschien is het er in juli en augustus vanwege de hitte wel niet uit te houden. Het is dus handig om je favoriete bestemming van te voren eens in verschillende seizoenen te bezoeken, dus ook buiten de vakanties.

Mocht je een eigen bedrijf willen starten, bedenk dan dat dit qua tijd en kosten altijd zal uitlopen. Daarnaast is de kans groot dat je niet vanaf dag 1 winst zult maken - net als in Nederland overigens - en je zult ook geld moeten overhouden voor publiciteit. Anders weet niemand dat je bestaat. Het ligt helemaal aan je eigen wensen, verwachtingen en instelling, maar in praktijk moeten veel nieuwe residenten hun plannen vanwege geldgebrek bijstellen of zelfs terugkeren naar het land van herkomst. Wees dus echt kritisch ten opzichte van je plannen en doe voldoende vooronderzoek. Een eigen B&B klinkt heel romantisch, maar als je vanwege de hoge huizenprijzen aan de kust naar het goedkopere binnenland moet uitwijken, moet je je wel afvragen of daar nog voldoende toeristen komen om je bedrijfsvoering rendabel te krijgen.


4. Flexibele en positieve instelling 

Spaanse levenEmigreren is niet niks. Lange werkdagen, een nieuwe taal, praktische problemen, onzekerheid over je financiën, bureaucratie, relatieproblemen, heimwee en het moeten opbouwen van een nieuw sociaal leven. Het zijn allemaal emotionele zaken waar je tegenaan kunt lopen en je misschien doen vergeten waarom je nou eigenlijk deze grote stap hebt gezet. Tegenwoordig is de psychische afstand naar Nederland door email, skype, Facebook, Twitter, Nederlandse satelliet tv en goedkope vliegtickets kleiner. Veel immigranten ervaren dit als prettig, maar het kan het ook moeilijker maken om te integreren en echt iets nieuws op te bouwen. 

Onze ervaring is dat mensen die in Nederland al van alles te klagen hadden, in Spanje ook genoeg aanleiding zullen vinden om zich te frustreren. Aan alles zit nu eenmaal 2 kanten. Veel mensen vertrekken uit Nederland vanwege het jachtige en prestatiegerichte ‘volgens de klok’ leven en ergeren zich vervolgens aan het feit dat in Spanje ‘alles zo lang duurt’ of ‘zo onlogisch geregeld is'. Uiteindelijk zijn natuurlijk je tegenslagen niet bepalend voor het feit of je hier gelukkig wordt, maar de manier hoe je met je problemen omgaat. Als je eigen B&B niet van de grond is gekomen, wil niet zeggen dat je niet gelukkig kunt zijn met een makelaarsbaan in loondienst of als sleutelbeheerder. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke koopkracht na je emigratie die waarschijnlijk naar beneden bijgesteld moet worden. Misschien kun je minder uitgeven en minder luxe leven, maar voor veel mensen weegt dit gelukkig toch niet op tegen de extra levenskwaliteit van het ‘leven onder de zon’. 


Een interessante nieuwsbrief over emigreren naar Spanje kun je vinden op www.hetroerom.com, www.thisisspain.info en zie voor meer info ook www.latravia.com


Restaurant siesta