Cordoba

CordobaCordoba (320.000 inwoners) is de stad van de bekende rood-wit gestreepte Moorse moskee ‘La Mezquita‘. Deze is oogstrelend mooi en indrukwekkend, maar Cordoba -na Sevilla en Malaga de derde grootste stad van Andalusië- heeft nog meer te bieden. De stad heeft een rijke historie en was ooit de hoofdstad van Al-Andalus, het machtigste rijk van de islamitische wereld. La Judería (Joodse wijk) bestond al in de Romeinse tijd en is met zijn smalle straatjes en levendige pleintjes erg leuk om doorheen te wandelen. De oude brug tegenover deze wijk heet El Puente Romano en maakte deel uit van de handelsroute die naar Rome liep.

Mezquita

MezquitaDe kenmerkende Mezquita wordt ook wel ‘het woud van de duizend zuilen’ genoemd. Dit is de enig overgebleven moskee na de herovering van de katholieken op de Moorse overheersers (de Spaanse Inquisitie). Waarschijnlijk heeft dit belangrijke bouwwerk alleen kunnen overleven omdat er binnenin een katholieke kathedraal is gebouwd, een opmerkelijke en rare combinatie. Tot op de dag van vandaag is het verboden voor moslims om te bidden in dit historische bouwwerk…

Musea

Alcazar de los Reyes CristianosMet verschillende paleizen en musea is deze stad een aanrader voor cultuurliefhebbers. Córdoba beschikt o.a. over een archeologisch, een stierenvechtmuseum en ook is er een oude medina met archeologische opgravingen. Beroemd is verder het Alcazar de los Reyes Cristianos, een oude burcht die leuk is om te bezoeken mede vanwege zijn weelderige watertuinen.

Evenementen in Cordoba

Evenementen CordobaDe folkloristische feria van Córdoba valt in mei en is een leuke gelegenheid om de stad te leren kennen. In deze maand vindt ook het Festival de los Patios plaats, wat een leuke kans biedt om in allerlei binnentuinen te kijken waar je normaal gesproken niet kunt komen. Deze unieke traditie heeft de UNESCO werelderfgoed lijst voor immateriële goederen helaas nèt niet gehaald. De oude binnenstad van Córdoba staat wel op de (materiële) lijst. In juli vindt het zwoele akoestische Gitaarfestival plaats, heel sfeervol. Paardenliefhebbers kunnen genieten van speciale evenementen in de Spaanse rijschool.

Plaatsje Cabra

Cabra Semana SantaRond 20 juni wordt in het dorp Cabra (60 km ten zuiden van Córdoba) de zigeuner (‘gitano’) bedevaart ‘Romeria de la Virgen de la Sierra’ gevierd. Ook wordt in dit plaatsje, net als in Cordoba, Semana Santa (Pasen) groots gevierd.

Salmorejo en Rabo del Toro

Córdoba heeft ook een beroemde variant van de gazpacho (koude tomatensoep): salmorejo. Deze is iets meer gebonden doordat er oud brood in verwerkt wordt: heerlijk! Verder is deze stad de geboorteplaats van de sombrero (typisch Spaanse hoed). En van het gerecht Rabo de Toro (stierenstaart stoofpot).

Medina Azahara

Vlak buiten de stad -op de uitlopers van de Sierra Morena- kunnen archeologie-liefhebbers nog de opgravingen bekijken van paleizenstad ‘Medina Azahara’.

Cordoba in 3D

Cordoba in 3DKijk voor praktische info op www.turismodecordoba.org. Een prachtige dimensionale impressie krijg je verder via de site Cordoba in 3D, maar eigenlijk is het toch vooral het leukst om je gewoon te laten verrassen door al het moois in deze bijzondere stad…

  • Feria Cordoba: eind mei

Juridisch advies huis kopen Cordoba

Mezquita