Gibraltar

Gibraltar aapjeGibraltar (28.000 inwoners)  is een 6 km lang schiereiland in Zuid-Spanje dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort maar wel z’n eigen lokale regering heeft. Vanwege de Brexit van Groot-Brittannië uit Europa is het thema van de onafhankelijke status van Spanje weer een hot item. Bewoners vrezen dan het na de Brexit veel moeilijker zal worden om Andalusie te bezoeken en tevens dat het toerisme sterk zal teruglopen door verslechterde toegang aan de grens.

Strategische locatie in de geschiedenis

In de klassieke literatuur is de rots van Gibraltar een van de Zuilen van Hercules. De naam Gibraltar komt van ‘Rots van Tarik’ die in 711 met 7.000 Moorse strijders de zee overstak. In 1704 veroverden de Britten en Hollanders via de VOC dit strategisch stuk land aan de Costa del Sol. Sindsdien is het in Britse handen gebleven, tot groot ongenoegen van de Spanjaarden. Pas in 2006 kwam er een directe vluchtverbinding tussen Madrid en Gibraltar, maar de Spanjaarden willen het stuk land dus nog altijd terug.

Brits grondgebied

Als je naar Gibraltar gaat, vergeet dan vooral je paspoort niet, want je gaat echt de grens over. Je ziet hier typisch Britse iconen zoals de rode telefooncel. Men betaalt met de Gibraltar Pond (GIP) en men rijdt net als in de rest van Europa gewoon rechts. De meeste mensen bezoeken de stad voor het shoppen en het bezoeken van de 433 m hoge berg (te bezoeken per kabelbaan) met beschermde Berber apen (staartloze makaken). Vanaf de rots zie je Marokko en de Spaanse enclave Ceuta.

Toegang per auto

Pakeren bij de haven

Bijzonder aan de aankomst per auto is dat je de landingsbaan van het vliegveld over moet. Tip: parkeer niet op het grote parkeerterrein, maar bij de haven (bij de rotonde rechtsaf i.p.v. rechtdoor). Het is iets verder lopen, maar veiliger en minder druk. Gibraltar is overigens een populaire eindbestemming voor Europese motorrijders.

Begin van de Costa de la Luz

Als je nog dichter bij Afrika wilt komen, moet je naar het winderige surf walhalla Tarifa, waar de afstand tot het volgende continent maar 14 kilometer bedraagt. Op dit punt komen de Mediterraanse zee en de Atlantische Oceaan samen en begint de Costa de la Luz. Andere dingen om te bekijken zijn een grot, een Moors kasteel, een vuurtoren, een (nieuwe) moskee, tunnels. Ook leuk: walvis- en dolfijnspotten.

Kijk voor meer Engelstalig nieuws over Gibraltar op:

https://www.surinenglish.com/gibraltar/

gibraltar rots