Landschap

Mediterraans landschap en natuurNerja ligt in een bergachtig gebied aan de voet van de Siërra Amijara en Siërra Nevada waardoor de kust bestaat uit veel kliffen en strandjes. Het centrum ligt op een plateau dat boven zeeniveau uitsteekt. Het beroemde uitzichtpunt Balcon de Europa bevindt zich op de meest uitstekende klif in het centrum en biedt een prachtig uitzicht over de kust. Nerja biedt verder een typisch Andalusisch landschap.

De hoogste berg achter Nerja -de Navachica– is 1.832 meter hoog en kan beklommen worden. Het stadje telt 3 rivieren, de Chillar en Rio Seco westelijk en Maro oostelijk. In de zomer kun je een leuke wandeling door het water van de rivier Rio Chillar maken. Ook zeer de moeite waard is wandelen in het schitterende natuurgebied en Nationaal Park Los Acantilados. Dit ligt ten noorden van de grotten met de picknickplek El Pinarillo.

Subtropische natuur

Subtropische natuur en fruitteeltDoor het subtropische klimaat in Nerja wordt er sinds oudsher veel aan landbouw gedaan in het gebied. Praktisch alles groeit er of kan er groeien. Van fruit als mango, avocado tot sinaasappel, perzik, papaja, druiven en meloenen. Ook groeien er olijven, amandelen en een aantal lokale specialiteiten. Het landschap is in de zomer van nature redelijke dor en droog, maar door de bewatering van planten en bomen en de neerslag van ochtenddauw tegen de bergen zijn veel stukken groen. Dit in tegenstelling tot veel andere delen van de Costa del Sol en Andalusië.

Botanische tuin Nerja

natuurDe Jardín Botánico Detunda-Cueva de Nerja behoort straks tot een netwerk van botanische tuinen en natuurgebieden in Andalucía, de Red Andaluza de Jardines Botánicos y Micológico en Espacios Naturales (RAJBEN). Deze heeft tot doelstelling het verzamelen, onderhouden en tonen van inheemse flora binnen de verschillende parken in Andalusië. Inmiddels behoren elf botanische tuinen en natuurgebieden tot dit netwerk. Voor wat betreft de tuinen bij Maro gaat het straks om ruim 200 verschillende soorten aan planten, waarvan er 42 op de lijst staan als bedreigde soorten. Deze krijgen speciale aandacht qua temperatuur- en vochtigheid, zodat ze in een zo natuurlijk mogelijke omgeving groeien.

Kustlandschap: Torrecilla Playa