Geldzaken

fooiBij vakanties horen helaas ook geldzaken… De meeste Spanjaarden werken zeer lange (en warme) dagen voor 800 tot 1000 euro per maand. Daarbij zijn de naweeën van de economische crisis in de hele samenleving nog duidelijk te voelen. Ook de werkeloosheid is schrikbarend hoog, vooral onder jongeren. Jarenlange harde bezuinigingen onder Europees toezicht beginnen echter eindelijk hun vruchten af te werpen. Vooral het toerisme zit weer enorm in de lift. Dit uiteraard ook door problemen in landen als Griekenland en Turkije. Toerisme en de bouw zijn aan elkaar gerelateerd, dus het gaat ook goed in deze sector. De huizenprijzen zijn in de laatste 2 jaren weer flink gestegen.

Budget-tips Spanje

Hoe dan ook, het prijspijl ligt nog altijd beduidend onder dat van Nederland of België. Als je een beetje vooronderzoek doet naar restaurants, hotels en andere accommodatie, kun je een hoop geld besparen. Dit geldt vooral buiten het seizoen. Vanwege de hoge zongarantie is het daarom niet verkeerd om in het vóór- of naseizoen vakantie te vieren. Misschien nog wel de belangrijkste tip: veel (vooral niet-toeristische) restaurants bieden dagelijks tijdens de lunch een 3-gangenmenu van tussen slechts de 8 en 12 euro. Dagvers bereid, meestal met streekproducten uit het seizoen. Eenvoudig maar heerlijk! En binnen iedere gang heb je dan meestal zelfs nog 2 a 3 keuzes. Je snapt niet dat ze het voor zo´n prijs kunnen doen. Check dus vooral waar de Spanjaarden zélf gaan eten.

Fooien en BTW (IVA)

Fooien worden absoluut op prijs gesteld (ik spreek uit ervaring). Zelf vind ik het niet meer dan logisch om de hoogte van de fooi te relateren aan de totale service. Was het om te huilen? Laat dan niets achter. Maar was de prijs-kwaliteit goed en ben je vriendelijk geholpen? Dan is het wel zo galant om een paar euro achter te laten. En relateer de hoogte aan de totale rekening plus het aantal personen. Wisselgeld heet overigens ‘el cambio’ of ´el suelto´, de fooi/tip is ‘la propina‘ en de rekening ‘la cuenta‘. Ook handig om te weten: ‘Rebajas’ betekent korting of uitverkoop.

In tegenstelling tot Frankrijk wordt de fooi nooit verplicht in rekening gebracht en is dus nooit inclusief. In een enkel geval is de IVA (BTW; 10% bij eten en drinken, 21% op luxe goederen) nog wel eens exclusief. Dit is sinds geruime tijd verboden!

Afdingen

Je kúnt het proberen, maar in principe is het niet gebruikelijk of gepast om in Spanje af te dingen. En Spanjaarden kunnen hierin aardig standvastig zijn. Zeker de oudere generatie gaat nog liever dood dan te zakken met de prijs voor bijvoorbeeld een huis of auto. Ook op markten is men niet gewend om af te dingen, tenzij het om tweedehands artikelen gaat.

Pinnen in Spanje 

In Spanje betaal je uiteraard met de euro. Er zijn overal geldautomaten en voor buitenlandse klanten rekenen deze doorgaans geen commissie. Spanjaarden zelf kunnen alleen gratis bij hun eigen bank pinnen of een bank uit dezelfde keten. In de meeste winkels kun je tegenwoordig gewoon met je buitenlandse bankpas met pincode betalen. Net als in Nederland: let erop dat de machine er betrouwbaar uitziet en zorg ervoor dat niemand je code kan zien of filmen.

Aangifte diefstal

0034 – 902 102 112 (ook aangifte doen op politiebureau)

In het geval van een verloren of gestolen identiteitsbewijs, neem zo snel mogelijk contact op met het Nederlandse ambassade in Madrid.

Blokkering bankpas buitenland:

  • Postbank / Giro: 0031 – 581 126 000
  • Bankpas: 0031 – 302 835 372
  • Euro/mastercard: 0031 – 302 835 555
  • Visa: 0031 – 900 974 445
  • American Express: 914 599 009
  • Diners Club 912 474 000

 

geld