Bevolking en staat

De staatsindeling van Spanje is een parlementaire monarchie. Voorheen onder koning Juan Carlos I en sinds 19 juni 2014 onder koning Felipe VI (getrouwd met Letizia en met dochters Leonor en Sofia). De grondwet stamt uit 1978. Spanje werd lid van de NAVO in 1981 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 1999 en verving daarmee de peseta.

Staat

Zoals vastgesteld in de Grondwet van 1978 is Spanje een sociale en democratische rechtstaat, met een parlementaire Monarchie als politieke vorm. De hoofdstad is Madrid, waar de Koning en de Landsregering gevestigd zijn. Ook bevinden zich daar de wetgevende (Eerste en Tweede Kamer) en rechtsprekende machten.

Bevolking

In Spanje wonen ca. 47 miljoen mensen, wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 80 inwoners per km2. Er zijn 43 miljoen Spanjaarden (met een Spaans paspoort). Op dit moment onderscheidt men de volgende bevolkingsgroepen: Castilianen (72,3%), Catalanen (18%), Galiciërs (6%), Basken (1,5%), zigeuners of gitanos, (1,3%).

Officieel is 70% van de bevolking katholiek, maar dit valt in veel gevallen meer onder de noemer cultuur dan religie. Een voorbeeld hiervan is dat 70% van de bevolking achter het homohuwelijk staat, terwijl de kerk hier tegen is. Het homohuwelijk is sinds 2005 legaal en Spanje was daarmee het 3e land ter wereld.

Demografie Spanje

Door de enorme trek naar de steden woont driekwart van de bevolking in steden en ook de kustgebieden worden steeds dichter bevolkt. Er komen steeds meer seniore Noord-Europeanen (de ‘baby-boomers’) die zich (semi)permanent aan de costa’s vestigen. Volgens de Wereldwijde Organisatie van Toerisme, zal het aantal toeristen dat Spanje bezoekt met ongeveer 5% per jaar stijgen, in de komende 20 jaren. In 2020 zal het land dan ongeveer 75 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen (Bron: Wikipedia.nl).

Spaanse mentaliteit

Spanjaarden staan bekend als vriendelijke mensen die van feesten houden (vooral in Andalusië) en erg op de familie gericht zijn. Door de grote verandering van het dagelijkse leven (door de val van Franco en de economische voorspoed van nadien) bestaan er grote verschillen onder de bevolking. De ouderen (al dan niet levend op het platteland) zijn doorgaans conservatief en erg gelovig. De jongeren zijn juist progressief in de sociale discussies en zoeken aansluiting bij de rest van de wereld.

Lees hier meer over Spanje in Cijfers en over Spanje’s zesde premier Mariano Rajoy.

De Spanjaard