Ligging

ligging spanjeSpanje grenst aan Portugal (1.214 km), dat ongeveer 20% van het Iberisch schiereiland inneemt. Verder heeft het land een grens met Frankrijk (623 km); het dwergstaatje Andorra in de Pyreneeën (64 km) en Gibraltar, de Engelse enclave aan de zuidkust (1,2 km). De totale kustlijn bedraagt bijna 5000 kilometer. Het land is ca. 500.000 km2 groot, 12x zo groot als Nederland en bestaat uit de volgende onderdelen. Alleen Andalusië (de grootste deelstaat) is al 2x zo groot als Nederland).

 • Iberisch Schiereiland; naast Portugal en de zuidelijkste punt ligt 14 km van Marokko.
 • Canarische Eilanden; westelijk van Marokko, op 1.000 kilometer afstand (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro).
 • De Balearen; ten oosten van het vasteland (Majorca, Menorca, Ibiza (Eivissa) en Formentera).
 • Ceuta en Melilla; twee steden / enclaves in het noorden van Marokko, waar je goedkoop inkopen kunt doen.

Autonome deelstaten 

Tegenwoordig bestaat de Spaanse staat uit 17 autonome deelstaten. Andalusië vormt de grootste deelstaat met 8,5 miljoen inwoners. De deelstaten zijn onderverdeeld in totaal 52 provinciën.

 1. Deelstaten Spanje en provincien AndalusieAndalusië
 2. Aragón
 3. Asturië
 4. Balearen
 5. Baskenland
 6. Canarische Eilanden
 7. Cantabrië
 8. Catalonië
 9. Extremadura
 10. Galicië
 11. Castilië-La Mancha
 12. Castilië en León
 13. La Rioja
 14. Madrid
 15. Murcia
 16. Navarra
 17. Valencia

Provincies van Andalusië

Andalusië telt 8 provincies die allen vernoemd zijn naar hun hoofdstad. Deze provincies zijn op hun beurt weer ingedeeld in ´comarcas´. Liefhebbers van natuur en eco-toerisme kunnen hun geluk op, want er is veel beschermd natuurgebied onder de naam RENPA. RENPA in Andalusie behelst maar liefst 150 beschermde natuurgebieden. Hieronder vallen ook de 2 officiële Nationale Parken (Sierra Nevada en rivierdelta Doñana).

Huelva

Huelva aan de Portugese grens is dunbevolkt, relatief vlak en ligt aan de Atlantische kust, waar de Guadalquivir in uitmondt. De voornaamste bronnen van inkomst zijn landbouw (bijvoorbeeld aardbeien) en visserij. Het toerisme is zeer beperkt, mede vanwege de contante wind. Het grootste deel van bescherm natuurgebied Doñana ligt in deze provincie.

Sevilla

Sevilla is de grootste stad en tevens hoofdstad van Andalusië. Buiten de hoofdstad is de provincie dun bevolkt en wordt er in de zomer extreem warm. De rivier de Guadalquivir is van levensbelang voor de stad. In het noorden ligt een groot natuurgebied Cazalla de la Sierra.

Cordoba

Cordoba is de enige grote stad in deze rustige, hete provincie. Sierra de la Hornachuelos en Sierras Subbéticas zijn twee van de grootste natuurgebieden en er zijn enkele grote meren.

Jaen

De provincie Jaen is één van de grootste producenten van olijven voor olijfolie ter wereld. Naast de gelijknamige hoofdstad zijn de steden Ubeda en Baeza bekend vanwege hun plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het enorme natuurgebied Sierras de Cazorla neemt een groot deel van de oppervlakte in beslag.

Cadiz

De provincie Cadiz leeft van visserij en druiventeelt voor o.a. de sherry. De Atlantische kust heet Costa de la Luz en Tarifa vormt hierbij het zuidelijkste puntje van het vasteland met slecht 14 km tot Marrokko. Qua inwonersaantal is Jerez de la Frontera bijna 2x zo groot als de stad Cadiz zelf. Natuurgebied Los Alcornocales beslaat ruim een derde van de provincie.

Malaga

De kust van de provincie Malaga is de overbekende Costa del Sol. Vanwege het uitstekende klimaat is deze provincie aan de Middellandse zee geliefd bij toeristen en is de dichtstbevolkte is van Andalusië. De Axarquia waar Nerja in ligt is één van de 9 deelgebieden, ´comarcas´. De grootste parques naturales heten Sierra de las Nieves en Los Montes de Malaga en deze zijn geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. Ook maanlandschap El Torcal bij Antequera staat op de beschermingslijst.

Granada

Beschermd natuurgebied en bergketen Sierra Nevada in de provincie Granada omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3.000 meter. Hierdoor is het gebergte na de Alpen het hoogste van Europa en een groot deel van het jaar kun je hier skiën. De kust heet de Costa Tropical (van Almuñecar tot Adra).

Almeria

Deze provincie is vanwege zijn intensieve tuinbouw vooral bekend als ´moestuin van Europa´, vooral in de plaat El Ejido. Het klimaat is extreem droog en er bevindt zich hier zelfs de enige woestijn van Europa. Het bekendste beschermde natuurgebied aan de kust heet Cabo de Gata. Ingeklemd tussen de kassen van plastic ligt de badplaats Roquetas de Mar. De Costa de Almeria loopt van Adra tot het schattige dorpje Mojacar.

UNESCO Werelderfgoedlijst

Spanje staat diverse malen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De lijst bestaat voor Andalusië uit de volgende items (Bron: Wikipedia.nl):

 • 1984 Het historisch centrum van Córdoba (uitgebreid in 1994 met de Mezquita van Córdoba)
 • 1984 Alhambra, Generalife en Albaicín, Granada (uitgebreid in 1994 met de Albaicín)
 • 1987 Kathedraal, Alcázar en het Archivo General de Indias in Sevilla
 • 1994 Nationaal park Doñana (uitgebreid in 2005)
 • 2003 Monumentale renaissancebouw van Úbeda en Baeza

Cordoba