Alhambra Granada

AlhambraIn Granada staat de bekende ‘rode burcht’, het Alhambra. Dit indrukwekkende Moorse complex kan worden beschouwd als één van de grootste culturele bezienswaardigheden in de geschiedenis van heel Spanje. Het is het grootste cq. bekendste bouwwerk in Europa qua Arabische architectuur. Daarom stond het zelfs op de nominatielijst van de zeven nieuwe wereldwonderen. Buiten het feit dat het complex mooi en delicaat gedecoreerd is, heeft het ook een belangrijke historische waarde. De val van het Alhambra in 1492 markeert namelijk het einde van 800 jaar Moorse overheersing in Spanje. En betekende dus het begin van de katholieke inquisitie.

Ligging

Alhambra tuinenHet Alhambra staat bovenop een berg aan de rand van het stadscentrum. Vanaf het Alhambra heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en de wijde omgeving. Ook is de Siërra Nevada met zijn permanent besneeuwde bergtoppen vanaf hier goed te zien, wat mooie plaatjes oplevert.

Generalife

Het Alhambra bestaat uit meerdere bouwwerken en onderdelen uit verschillende perioden tussen het jaar 1238 en 1492. Hieronder een grote arena en schitterende tuinen (Generalife) waarin je heerlijk kunt wandelen. En verdwalen, dus neem een plattegrond mee. Het complex is omsloten door een 4 kilometer lange kasteelmuur die niet alleen diende als bescherming tegen indringers. Deze zorgde er ook voor zorgde dat de arme bevolking niet zag wat voor weelde er onder de rijken heerste…

Palacio Nazaríes

Arabische achitectuurHet bekendste deel van het Alhambra Palacio Nazaríes bestaat uit een aaneenschakeling van niet al te grote losse ruimtes -die rijkelijk zijn versierd met Arabische motieven, uitgehouwen uit steen of ingelegd met mozaïek- en binnenplaatsen met weelderige fonteinen. Er worden hier ieder half uur groepen binnen gelaten, wat je bij de entree kunt reserveren.

Patio de los Leones

Patio de los LeonesHet bekendste deel is de prachtige Patio de los Leones met zijn vele zuilen. Via de sierlijke raamomlijstingen heb je een spectaculair uitzicht op het oude centrum van Granada met zijn karakteristieke witte huizen, palmbomen en cipressen.

Mirador del Alhambra

Volg bij binnenkomst van de stad de borden Alhambra die naar de (betaalde) parkeerplaats voor het complex leiden. Een gratis parkeerplaats op loopafstand is moeilijk te vinden, gezien de smalle eenrichtingsstraatjes in het oude centrum. Onderweg kom je nog een schitterend uitzichtpunt tegen waar je prachtig over de stad kunt kijken. Vanaf de oude wijk Albaicín tegenover het paleizencomplex heb je daarnaast nog prachtig uitzicht vanaf ‘El Mirador del Alhambra‘.


Wil je er zeker van zijn dat er nog kaarten zijn (zeker in het hoogseizoen!), bestel deze dan ruim van tevoren (met een credit card) via
www.alhambradegranada.org

Mirador del Alhambra