Granada

UniversiteitsstadGranada Granada (250.000 inwoners, vanaf Nerja 95 km) is beroemd om zijn prachtige Alhambra. Je zou het bijna vergeten, maar Granada heeft nog meer te bieden. Het is echt een levendige sfeervolle stad met zo’n kwart miljoen inwoners, veel historie en bovenal: een indrukwekkende ligging op een hoogvlakte in het Siërra Nevada-gebergte. Zoals overal in het binnenland is het er zomers heet en ’s winters behoorlijk koud. Het skigebied Sol y Nieve met permanent besneeuwde gletsjers ligt vlak achter de stad, wat schitterend plaatjes oplevert.

Paleizencomplex Alhambra

alhambra granadaEen bezoek aan dit sprookjesachtige paleizencomplex in 1001-nacht stijl mag niet ontbreken op je ‘things-to-do’ lijst als je Andalusië bezoekt. Het Alhambra is zelfs genomineerd als één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Skigebied Sol & Nieve

Skigebied Sol y Nieve Sierra NevadaSol y Nieve is echt een serieus en goed-bezocht skigebied en het is een bijzondere ervaring om op de skipiste te staan met de zonnige kust op de achtergrond. Er zijn zelfs dagen waarop men in bikini skiet. Vanaf het dorpje Pradollano kunt je met de kabelbaan omhoog en daarna kun je de piste op met sleepliften. Het skigebied is vooral in het weekend erg druk door de Granadeños. Er worden regelmatig kampioenschappen gehouden.

Het centrum en wijk Albaicin

granada centrumJe kunt in het centrum leuk winkelen en uit eten (in Granada heb je overigens gratis tapas). Het oude centrum bestaat uit 2 delen: enerzijds een ruim opgezet centrum met grote historische gebouwen en veel winkels c.q. winkelketens (hier zijn de meeste parkeergarages). Anderzijds is er het nog oudere Moorse centrum met kleine kronkelstraatjes -het Albaicín– dat tegen de heuvel van het Alhambra aan is gebouwd. In de smalle klinkerstraatjes, die je echt te voet moet verkennen, vind je veel (tapas)bars, Arabische theehuizen en restaurants.

Mirador del Alhambra

Mirador alhambraBegin bij de Plaza Nueva met de Santa Anna kerk en als je bereid bent een stukje te klimmen tot aan de Mirador del Alhambra wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op het Alhambra! De wijk Albaicín staat net als het Alhambra op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sacromontro

In Granada wonen veel zigeuners, oftewel gitanos, die nog altijd hun eigen cultuur hooghouden. Aan flamencomuziek in deze stad dus geen gebrek. In de casas cuevas (grotwoningen) in Sacromonte zijn regelmatig flamencoconcerten voor toeristen.

Parque de las ciencias

Een aanrader voor jong en oud is het parque ciencias granadawetenschapsmuseum ‘Parque de las Ciencias’ in Granada centrum. Naast dat dit park zeer leerzaam en veelzijdig is, is het eigenlijk vooral heel leuk. Er is zo ontzettend veel te zien, te beleven en te ervaren dat je makkelijk twee dagen in dit museum kunt doorbrengen. In Parque de las Ciencias vind je onder meer tijdelijke tentoonstellingen van bijvoorbeeld Escher, het menselijk lichaam of van bijna levensechte dinosaurussen. Ook is er een ontdekhoek, een uitzichtstoren, een vogelshow en bijna ieder educatief thema is wel op de één of andere creatieve wijze interactief gemaakt. Verrassend en steeds voor herhaling vatbaar! Alle beschrijvingen zijn ook in het Engels.

Hammam & teterias

Teteria Arabische theehuizenVoor het authentieke Moorse gevoel kun je een Arabisch badhuis bezoeken (dicht bij Plaza Nueva bevindt zich het badhuis ‘Hammam’ www.hammamspain.com/granada) en een andere aanrader schijnt te zijn Aljibe de San Miguel, www.aljibesanmiguel.es).

Een andere manier om de Arabische invloed op de stad te proeven is een bezoek aan een theehuis, een tetería. Ze zijn uiteraard vooral in de Moorse wijk te vinden.

Park

fontein granadaEen andere plek waar je je kunt terugtrekken, is het park. Het park ligt dicht bij het Alhambra. Er zijn veel dieren en mooie planten te zien. Er lopen bijvoorbeeld veel eekhoorntjes rond en soms heb je het geluk een loslopende pauw te spotten. In het park staan mooie fonteinen grote beelden. Het park dat bestaat uit meerdere ´verdiepingen´ en het heet Carmen de Los Martires.

Kathedraal van Granada

Een andere plek die je kunt bezoeken om tot jezelf te komen is de Kathedraal van Granada. De kathedraal is een van de grootste renaissancistische bouwwerken van Spanje en is adembenemend. Lees meer over Granada op www.grandioosgranada.nl.

  • De markt van Granada is op donderdagochtend, zaterdagochtend (Plaza Larga) en zondagochtend.
  • Granada heeft ook een mooie golfbaan Santa Clara Golf
  • Feria Granada: half mei

Juridisch advies huis kopen Granada

Granada stadscentrum