Granada

Granada (250.000 inwoners) is beroemd om het prachtige Arabische kasteel Alhambra. Je zou het bijna vergeten, maar Granada heeft nog meer te bieden als veelzijdige vakantiebestemming! Het is echt een levendige sfeervolle stad met veel cultuur en historie en bovenal: een indrukwekkende ligging op een hoogvlakte in het Siërra Nevada-gebergte. Zoals overal in het binnenland van Andalusie is het er zomers heet en ’s winters zonnig maar ook behoorlijk koud. Het skigebied Sol y Nieve met permanent besneeuwde gletsjers ligt vlak achter de stad, wat schitterend plaatjes oplevert.

Paleizencomplex Alhambra

alhambra granada
Alhambra de Granada

Een bezoek aan dit sprookjesachtige ´rode´ paleizencomplex in 1001-nacht stijl mag niet ontbreken op je to-do’ lijst als je Andalusië bezoekt. Het Alhambra is zelfs genomineerd als één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is een ommuurd paleizencomplex dat uit een aaneenschakeling van verschillende gebouwen bestaat waarin vroeger de Moorse machthebbers woonden met hun harem. De gedetaillerde versiering van de muren van het Alhambra, de zorgvuldig aangelegde tuinen en prachtige vergezichten zijn schitterend. Jammer genoeg hebben de Spajaarden tijdens de inquisitie verder maar weinig overgelaten van het cultureel erfgoed van hun Arabische overheersers. Het is extreem populair maar klein, dus zorg altijd voor gereserveerde kaartjes. Anders zijn alleen de Alhambra tuinen nog een optie.

Ski-resort Sol & Nieve

Skigebied Sol y Nieve Sierra Nevada
Sol & Nieve ski-resort in de Sierra Nevada

Sol y Nieve is echt een serieus en goed-bezocht skigebied en het is een bijzondere ervaring om op de skipiste te staan met de zonnige kust op de achtergrond. Er zijn zelfs dagen waarop men in bikini skiet. Vanaf het dorpje Pradollano kunt je met de kabelbaan omhoog en daarna kun je de piste op met sleepliften. Het skigebied is vooral in het weekend erg druk door de lokale Granadeños die de stad ontsnappen voor de populaire out-door sport. Er worden regelmatig kampioenschappen gehouden.

Het centrum en wijk Albaicin

granada centrum
Het gezellige centrum van Granada

Je kunt in het centrum leuk winkelen en uit eten. Om te onthouden: in Granada is je tapas bij je drankje gratis! Het oude centrum bestaat uit 2 delen: enerzijds een ruim opgezet centrum met grote historische gebouwen en veel winkels c.q. winkelketens. Anderzijds is er het nog oudere Moorse centrum met kleine kronkelstraatjes -het Albaicín– dat tegen de heuvel van het Alhambra aan is gebouwd. In de smalle klinkerstraatjes, die je echt te voet moet verkennen, vind je veel (tapas)bars, Arabische theehuizen en restaurants. De wijk Albaicín staat net als het Alhambra op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mirador del Alhambra

Mirador alhambra
Uitzichtspunt Mirador del Alhambra

Begin bij de Plaza Nueva met de Santa Anna kerk en als je bereid bent een stukje te klimmen tot aan de Mirador del Alhambra wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht op het Alhambra op de heuvel tegenover! Met een beetje geluk wordt er live flamenco muziek gespeeld op het plein. Als het warme zonlicht bij zonsondergang op het Alhambra schijnt, krijgt het een rode gloed. Vandaar de bijnaam ´het rode paleis´.

Sacromonte

In Granada wonen veel zigeuners, oftewel ´gitanos´, die nog altijd hun eeuwenoude cultuur hooghouden. Aan flamencomuziek in deze stad dus geen gebrek, zowel klassiek als modern in de vorm van flamenco rap. In de ´casas cuevas´ (grotwoningen) in Sacromonte zijn regelmatig traditionele flamencoconcerten voor toeristen met zang en dans. Eén familie heeft zelfs meegedaan aan een reality soap op tv ´The Gypsy Kings´ en is nu nationale beroemdheid.

Tip!: Parque de las ciencias

Parque de las Sciencias Granada
Parque de las Sciencias Granada

Een aanrader voor jong en oud is het wetenschapsmuseum ‘Parque de las Ciencias’ dichtbij Granada centrum. Naast dat dit park zeer leerzaam en veelzijdig is, is het eigenlijk vooral heel leuk! Er is zo ontzettend veel te zien, te beleven en te ervaren dat je makkelijk twee dagen in dit museum kunt doorbrengen. 

In Parque de las Ciencias vind je onder meer tijdelijke tentoonstellingen van bijvoorbeeld Escher, het menselijk lichaam of van bijna levensechte dinosaurussen. Ook is er een ontdekhoek voor kleine kinderen, een uitzichtstoren, een wilde vogelshow en bijna ieder educatief thema is wel op de één of andere creatieve wijze interactief gemaakt. Verrassend en steeds voor herhaling vatbaar! Alle beschrijvingen zijn ook in het Engels.

Hammam & teterias

Teteria Arabisch theehuis
Teteria Arabisch theehuis

Voor het authentieke Moorse gevoel kun je een Arabisch badhuis bezoeken (dicht bij Plaza Nueva bevindt zich het badhuis ‘Hammamwww.hammamspain.com/granada) en een andere aanrader schijnt te zijn Aljibe de San Miguel, www.aljibesanmiguel.es).

Een andere manier om de Arabische invloed op de stad te proeven is een bezoek aan een theehuis, oftewel tetería. Ze zijn uiteraard vooral in de Moorse wijk el Albaicín te vinden.

Park

fontein granada

Een andere plek waar je je kunt terugtrekken, is het park. Het park ligt dicht bij het Alhambra. Er zijn veel dieren en mooie planten te zien. Er lopen bijvoorbeeld veel eekhoorntjes rond en soms heb je het geluk een loslopende pauw te spotten. In het park staan mooie fonteinen grote beelden. Het park dat bestaat uit meerdere ´verdiepingen´ en het heet Carmen de Los Martires.

Kathedraal van Granada

Een andere plek die je kunt bezoeken om tot jezelf te komen is de Kathedraal van Granada. De kathedraal is een van de grootste renaissancistische bouwwerken van Spanje en is adembenemend. Lees meer over Granada op www.grandioosgranada.nl. Buiten de Kathedraal heb je volop keuze in souvenirs, kruiden en tea.

  • De markt van Granada is op donderdagochtend, zaterdagochtend (Plaza Larga) en zondagochtend.
  • Granada heeft ook een mooie golfbaan Santa Clara Golf
  • Feria Granada: half mei

Gratis juridisch advies huis kopen Granada

Granada stadscentrum
Het levendige stadscentrum van Granada