Sierra Nevada & Alpujarra

Een tour van één of meerdere dagen door de Siërra Nevada en La Alpujarra is voor alle natuurliefhebbers een echte must. Het gebergte van de Siërra Nevada vlak bij Granada heeft pieken tot 3.500 meter en is voor een groot deel tot natuurgebied verklaard. Je treft er zowel loof- als naaldbossen aan, er zijn een hoop bergbeekjes, imposante rotsformaties met bijbehorende geitenkuddes. Je kunt er skiën (op de gletsjer), wandelen, paardrijden, mountainbiken, klimmen, noem maar op (kijk hier voor meer outdoor sport in Andalusië).

La Alpujarra

Dorp Capileira op de grens tussen Sierra Nevada en Alpujarras
Dorp Capileira op de grens tussen Sierra Nevada en Alpujarras

Ook het bergachtige natuurgebied ten zuiden van de Siërra Nevada ‘La Alpujarra’ is zeer de moeite waard. Schilderachtige plaatsjes met prachtige vergezichten waar de tijd heeft stilgestaan, bieden een leuke trip. Neem er wel de tijd voor want met de kleine slingerwegen overschat je je snel in de afstanden en de lange routes zijn uiteraard niet aan te raden voor mensen die niet van autorijden houden.

Dorpen van de Alpujarra(s)

Jamon Serrano uit Trevelez in de Alpujarras
Jamon Serrano uit Trevelez

Rij richting Granada en neem de afslag naar Lanjarón / Órgiva. Vanaf daar volgen er een aantal leuke dorpen (o.a. Pampaneira, Bubión, Capileira). Deze slaperige dorpjes leven op kleine schaal van het alternatief (backpackers) toerisme en staan bekend om hun gedroogde Serrano hammen. Trevélez is het hoogste dorp van Spanje op 1475 meter.

Vervolgens kun je één van de A-wegen terugnemen naar de kust. Let hierbij goed op de borden, deze zijn niet altijd even logisch neergezet. De wegen richting kust bieden via de vallei een prachtig uitzicht over de route die je eerder via de bergwegen hebt gereden. Het is te doen in één dag. Maar als je er echt van wilt genieten, trek er dan minstens twee dagen voor uit. Overnacht onderweg in een hotel, hostel, herberg, b&b of op een camping. Lees hier meer over de dorpen van de Alpujarra.

Nog meer zin in natuur en cultuur? Rij dan door naar de provincie Jaen voor natuurpark Cazorla, Ubeda en Baeza. De laatste 2 zijn middeleeuwse UNESCO-stadjes die ook zeer de moeite van een bezoek waard zijn.

Sierra Nevada
Uitzicht over de Sierra Nevada