Sierra Nevada & Alpujarra

la alpujarraEen tour van één of meerdere dagen door de Siërra Nevada en La Alpujarra is voor alle natuurliefhebbers een echte must. Het gebergte van de Siërra Nevada vlak bij Granada heeft pieken tot 3.500 meter en is voor een groot deel tot natuurgebied verklaard. Je treft er zowel loof- als naaldbossen aan, er zijn een hoop bergbeekjes, imposante rotsformaties met bijbehorende geitenkuddes. Je kunt er skiën (op de gletsjer), wandelen, paardrijden, mountainbiken, klimmen, noem maar op (kijk hier voor meer outdoor sport in Andalusië).

La Alpujarra

gedroogde ham uit Sierra NevadaOok het bergachtige natuurgebied ten zuiden van de Siërra Nevada ‘La Alpujarra’ is zeer de moeite waard. Schilderachtige plaatsjes met prachtige vergezichten waar de tijd heeft stilgestaan, bieden een leuke trip. Neem er wel de tijd voor want met de kleine slingerwegen overschat je je snel in de afstanden en de lange routes zijn uiteraard niet aan te raden voor mensen die niet van autorijden houden.

Rij richting Granada en neem de afslag naar Lanjarón / Órgiva. Vanaf daar volgen er een aantal leuke dorpen (o.a. Pampaneira, Bubión, Capileira). Deze slaperige dorpjes leven op kleine schaal van het alternatief (backpackers) toerisme en staan bekend om hun gedroogde Serrano hammen. Trevéles is het hoogste dorp van Spanje op 1475 meter.

Vervolgens kun je één van de A-wegen terugnemen naar de kust. Let hierbij goed op de borden, deze zijn niet altijd even logisch neergezet. De wegen richting kust bieden via de vallei een prachtig uitzicht over de route die je eerder via de bergwegen hebt gereden. Het is te doen in één dag. Maar als je er echt van wilt genieten, trek er dan minstens twee dagen voor uit. Overnacht onderweg in een hotel, hostel, herberg, b&b of op een camping. Lees hier meer over de dorpen van de Alpujarra.

 

Sierra Nevada