Flamenco

Flamenco schoentjesOndanks het feit dat de flamenco enigszins wordt uitgemolken in toeristische shows, leeft de dans ook wel degelijk onder de Spaanse en met name Andalusische bevolking. Flamenco is de vereenzelviging van de Spaanse cultuur. Met de klederdracht, castagnetten, Spaanse gitaar en de nodige rauwe passie…

Zigeunermuziek als kunstvorm

De flamenco muziek is rond 1500 in Andalusië ontstaan toen de zigeuners hier landden na een lange omzwerving vanuit India. De dans heeft zich vermengd met Spaanse, Moorse en Joodse invloeden. In steden als Sevilla, Jerez de la Frontera, Granada en Cadiz is de flamenco vaak een aangelegenheid die spontaan in een kroeg of bar ontstaat. Niet altijd in klederdracht, maar wel vol overgave. De Andalusiërs zien het als een kunstvorm waarin alle emotie kan worden uitgedrukt. Hoewel er veel discriminatie in Spanje is tegen zigeuners, zijn de dans en zang een door en door geïntegreerd en geliefd onderdeel van de samenleving.

Duende

Dansschool Dani RomeroDe verschillende stijlen zijn allemaal opgebouwd uit 12 cycli en de dansers en / of danseressen worden doorgaans begeleid door een gitarist met hese keelklanken en enkele klappende mannen of vrouwen. Het voetenwerk van de dansers ondersteund het ritme van de gitaar en andersom. Ook mannelijke dansers dragen hierbij hakken. Er ontstaat een ‘duende’ (soort trance) wanneer er de juiste interactie met het publiek ontstaat. De oudste vorm is de ‘cante hondo’ (dieptelied) en wordt a capella gezongen. Niet altijd even zuiver volgens Hollandse maatstaven, maar vol emotie, kommer en smart. Vaak gaan de liederen over het harde leven, liefdesverdriet en onderdrukking. Volgens de kenners hoort flamenco pijn te doen.

Sevillanas

flamenco klederdrachtDe vrolijke volksdansen die je regelmatig op feria’s ziet, heten Sevillanas. Geen echte flamenco dus, maar het lijkt er wel op en de klederdracht is uiteraard ook gelijk. Ze worden gedanst door jong en oud, man of vrouw en meestal tegenover elkaar. De Sevillanas bestaat uit 4 delen of coplas (verzen). Elke copla bestaat uit 3 delen. Dit is een vast patroon, dat je altijd ziet in de Sevillanas. Zo kan het zijn dat er meerdere variaties naast elkaar bestaan en toch iedereen met elkaar kan dansen.

Flamenco in Nerja

Flamenco optreden NerjaIn Nerja zijn meerdere flamenco zaken waar je leuk kunt uitgaan: El Colono (Calle Granada 62) en Torino (Oasis de Capistrano). Ook is er een leuke ongedwongen bar met iedere avond Spaanse live muziek, El Molino (Calle San Jose 4), waar door de gasten vaak spontaan gedanst wordt. Ook worden er flamenco optredens gegeven in El Burro Blanco. Probeer echter ook eens in de kleine uurtjes in de steden in een flamenco-cafe terecht te komen voor het echte Spaanse gevoel. Sevilla heeft overigens ook een eigen flamenco museum evenals Malaga tegenwoordig.

Flamenco grootheden

Enige fameuze flamenco artiesten: Jose Merce, El Camaron de la Isla, Paco de Lucia, Paco Pena, La Paquera de Jerez & Tomatito, Pitingo and the Gypsy Kings (die overigens uit Frankrijk komen).

Internet radio ‘Flamenco Radio’
Flamenco in Granada
Flamenco in Malaga

Flamenco Nerja