Semana Santa

Semana Santa MalagaSemana Santa is de Spaanse naam voor de katholieke paasweek, die in Andalusië uitbundig gevierd wordt. Loodzware beelden van Jesus, Maria of andere heiligen worden vanuit de parochies gedurende vele uren door de straten gezeuld. Oorspronkelijk als boetedoening, maar nu vooral als eer en voor het sociale of traditionele aspect. De steden wedijveren om de titels van bijvoorbeeld grootste ´trono´ (Malaga) of langste processie (Sevilla). Malaga geniet daarnaast de eer dat ieder jaar een befaamde internationale celebrity meedraagt: acteur Antonio Banderas.

Tronos

Semana Santa tronoDe beelden worden op draagbaren geplaatst en naar gelang de stad en tradities lopen de drager onder of naast de ´trono´. Het gewicht is enorm en sommige beelden worden wel door 150 leden van de ´hermanidad´ (broederschap) gedragen. Uiteraard wordt de binnenstad dan grotendeels afgesloten voor verkeer.

Fanfare orkesten

Enkele processies worden ´s nacht gelopen met slechts kaarslicht en in eerbiedige stilte. Meestal loopt er echter een fanfare-orkest mee voor de muzikale (en dus mentale) ondersteuning. Tromgeroffel en melancholisch trompetgeschal doen de dragers soms zelfs compleet in trance komen. Echt heel indrukwekkend; je voelt de keiharde muziek soms letterlijk tot in je botten. Gedurende de route wordt hier en daar een serenade vanaf een balkon gehouden voor de heilige. Soms zelfs spontaan. De dag-processies tijden Semana Santa zijn meestal iets minder serieus en de kinderen maken er een sport van wie de grootste kaarsvet-bal kan fabriceren.

Puntmutsen en boetedoening

Semana Santa met karakteristieke puntmutsenIn de geschiedenis gebruikten de mensen deze optochten als boetedoening. Daar komen ook de puntige mutsen vandaan die wij als Amerikaanse KKK-mutsen kennen en met het rechts-extremisme associëren. De KKK hebben de traditie echter ´afgekeken´ van de katholieke Spanjaarden en niet andersom. Zeker in kleine gemeenschappen wilden mensen niet herkend worden als ze iets slechts op hun geweten hadden. Als mensen niet alleen een masker dragen maar ook een puntmuts, zijn ze extra anoniem. Je kunt dan namelijk minder goed inschatten hoe groot iemand is. Overigens is sinds 1777 boetedoening door zelfkastijding en zelfvernedering officieel verboden. Men deed dit bijvoorbeeld door zichzelf continu op de rug te slaan met een leren riem. Wat je wel nog ziet is dat de sommigen op blote voeten lopen.

Emancipatie in de katholieke kerk

Vrouwen-empancipatie tijdens PasenHet is een nieuw feministisch fenomeen dat sommige steden processies hebben voor enkel vrouwen (bijvoorbeeld in Velez-Malaga). Deze mogen normaal gesproken geen tronos dragen. Wat je wel ziet is dat de dames, jong en oud, in zwarte rouwkleding achter de stoet aanlopen. Er is echter regelmatig ophef over de kleedstijl. De veel jonge vrouwen zien eruit al om door een ringetje te halen, met zwarte kokerrok en de typisch Spaanse kam in hun haar met een zwarte sluier over het haar. De kerk heeft echter bezwaar dat de dames vaak veel te sexy gekleed gaan. Rode lippenstift en stilettohakken staan bij sommige parochies nu op de zwarte lijst. Ironisch gegeven hierbij is dat sommige mannen dus als boetedoening blootsvoets lopen. In mijn ogen is de urenlange route lopen over beklinkerde straten op torenhoge hakken echter nog een stap pijnlijker.

Tijdig reserveren voor Semana Santa

De meeste steden staan in deze week behoorlijk op zijn kop en zijn super druk. Mocht je er dus bij willen zijn, bijvoorbeeld in combinatie met een city-trip of een fly&drive rondreis door Andalusie, vergeet dan niet je accommodatie vroeg te boeken. Daarnaast gaan velen chique gekleed. Dit gegeven laat de gemiddelde toerist al snel uit de toon vallen.  Kun je helaas niet tijdens Pasen met vakantie of is alles vol? In Velez-Malaga is een speciaal museum gevestigd, dat een aardige indruk geeft.

Semana Santa in Malaga