Rondreis Andalusië

Rondreis Andalusie organiseren? Voor een zelf-georganiseerde reis is het handig om op Malaga Airport te vliegen en een huurauto te huren (fly & drive). Sevilla is het tweede vliegveld van Andalusië, maar hier zijn de vluchten minder frequent. Dat geldt ook voor Granada-Jaen Airport. Met een huurauto ben je flexibel en het is uiteraard het snelst. Toch liever met openbaar vervoer? Plan je vakantie dan sowieso minder vol. Sowieso kun je binnen de steden het best gebruik maken van de bus, taxi of zelfs fiets.

Beste reistijd voor Andalusie

Rondreis Andalusië beste reistijd
Beste reistijd voor rondreis Andalusië?

Spanjaarden ontsnappen in juli en augustus de bloedhete binnenlanden en de grote steden en uiteraard niet voor niets. De temperaturen lopen namelijk op tot ver boven de 40 graden en het sociale leven komt pas na tien uur ´s avonds op gang. Plan je actieve vakantie dus het liefst in het voor- of najaar. In de winter kun je door het zachte Mediterraanse klimaat ook uitstekend reizen en nog aardig wat uurtjes zon meepakken. Met een beetje geluk kun je zelfs een dagje strand inplannen. Hou er dan wel rekening mee dat het na zonsondergang in de binnenlanden afkoelt, in de bergen zelfs tot onder nul graden. Hou met het plannen van je reis ook rekening met feesten en festiviteiten als Semana Santa of de plaatselijke jaarlijkse feria. Ontzettend leuk om bij te wonen. Wel behoorlijk druk… (regel je slaapplaats van tevoren!) en veel openingstijden worden aangepast.

Prijzen / prijspeil

Het algemene prijspeil in Spanje is ongeveer 20% lager dan in Nederland of België, maar de prijzen variëren sterk! Het grootste deel van de Andalusiërs verdient minder dan € 1.000 per maand, dus uiteraard zijn er genoeg opties voor low-budget restaurants. Kijk dus net even wat verder dan de  toplocaties. In de zijstraten vindt je de leukste barretjes en restaurants.

Tip: let op het menu del dia. In veel restaurants kun je tijdens de lunch drie-gangen eten tussen de 8 en 12 euro. Binnen het menu heb je dan vaak keuze tussen meerdere gerechten binnen voor-, hoofd en nagerecht. Voor accommodaties is er ook voor ieder wat wils. Van gratis couch-surfing, tot eenvoudige hostel, een plattelands B&B, zelfvoorzienend appartement, all-inclusive hotel of zelfs een luxe Parador (staatshotel in bijvoorbeeld een kasteel). Vergelijk je prijzen goed van tevoren via de vele prijsvergelijkingssites.

Lang weekend / citytrip Malaga

Malaga is een volwaardige stedentrip bestemming voor minimaal 2 of 3 nachten. Je kunt je citytrip ook combineren met de prachtige stad Ronda of Granada met zijn spectaculaire Alhambra. Wil je ook nog zonnig ontspannen na je sightseeing? Denk dan eens aan één van de prachtige stranden van Nerja met wellicht nog een bezoek aan het pittoreske witte dorpje Frigiliana (op 6 kilometer afstand). Uiteraard is Sevilla ook een geliefde stedentrip bestemming op zichzelf waar je je in 2 of 3 dagen zeker niet zult vervelen.

Tips rondreis Andalusië

Een reis voor zon, gastronomie en cultuur
Een reis voor zon, gastronomie en cultuur

Voor ieder wat wils, maar het is bijna zonde te noemen om je hele vakantie in één enkel hotel aan de Costa del Sol te blijven hangen. Andalusië is namelijk absoluut sfeervol en ontzettend veelzijdig. Vliegtickets zijn (buiten het hoogseizoen) vaak goedkoop en de openbare voorzieningen van hoog niveau.

Daarnaast liggen de prijzen lager dan in Nederland en is er het hele jaar door een hoge zon-garantie. Zeker de Costa del Sol heeft in de winter het beste klimaat van Europa en deze factoren maken Andalusië een top-bestemming voor een geweldige rondreis, het hele jaar door. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de heerlijke Spaanse keuken met z´n bijzonder eetcultuur en tapas, de indrukwekkende culturele bezienswaardigheden, vrolijke feesten of de prachtige natuurgebieden.

Hieronder vind je suggesties voor het plannen van je rondreis.

Rondreis Andalusië steden

5-daagse rondreis Andalusie

Andalusië is twee keer zo groot als Nederland, dus probeer niet te veel bestemmingen in je vakantie proppen. Voor een vijfdaagse rondreis is qua ligging de volgende route aan te raden:

Deze route biedt volop cultuur en je pakt zo toch nog een dagje dorpsgevoel en strand mee. Sevilla is een topbestemming op zichzelf waar je toch zeker 2 nachten kunt verblijven. Deze stad kun je dus beter bewaren voor een langer bezoek of een eigen city-trip.

7-daagse rondreis

In een week kun je al behoorlijk wat zien van deze zuidelijkste deelstaat van Spanje. Naar gelang je wensen of eerdere ervaringen zijn er verschillende logische routes:

  • 1 Malaga – 2 Ronda – 3&4 Sevilla – 5 Granada – 6 Nerja/Frigiliana – (7) Malaga
  • 1 Malaga – 2 Ronda – 3 Cordoba – 4&5 Granada – 6 Nerja/Frigiliana – (7) Malaga

Hou je van korte city-trips? Reserveer Sevilla dan voor een ander keer en kies voor optie 2 met Cordoba, mijn persoonlijk advies.

10-daagse rondreis

In anderhalve week week kun je letterlijk alle kanten op en er zijn vele variaties mogelijk.

  • 1&2 Malaga – 3 Ronda – 4&5 Sevilla – 6 Cordoba – 7&8 Granada – 9 Nerja/Frigiliana – (10) Malaga

De ander optie is om te kiezen voor een west- of oostroute. Uiteraard betekent het niet dat je binnen de stadsgrenzen moet blijven. Zeker als je twee nachten verblijft, kun je juist mooi de verdere omgeving verkennen. Bij Ronda kun je dan bijvoorbeeld denken aan natuurpark El Torcal bij Antequera. En in Granada kun je een dagje Sierra Nevada inplannen waar je zelfs goed kunt skiën. Kijk voor tips in dit artikel over uitstapjes en kinderactiviteiten.

  • West-Andalusië: 1&2 Malaga – 3&4 Ronda – 5 Cadiz – 6 Jerez de la Frontera – 7&8 Sevilla – 9 Cordoba – (10) Malaga
  • Oost-Andalusië: 1&2 Malaga – 3&4 Cordoba – 5&6 Granada – 7 Ubeda/Baeza (of eventueel Almeria) – 8&9 Nerja/Frigiliana – (10) Malaga

14-daagse rondreis, of langer…

In een rondreis van 2 weken of langer heb je in principe genoeg tijd om het grootste deel van alle highlights te beleven.

  • 1&2 Malaga – 2 Cadiz – 3 Jerez de la Frontera – 4&5 Sevilla – 6&7 Ronda – 8&9 Cordoba –  10&11 Granada – 12&13 Nerja/Frigiliana – (14) Malaga

Uiteraard is deze reis behoorlijk intensief. De laatste twee dagen uitblazen op één van de heerlijke stranden van Nerja, zal zeker geen overbodige luxe blijken.

Nog een tip voor als je eens minder goed weer of regen mocht hebben: onze top-10 indoor activiteiten.

Buen viaje!!

stranden aan de Costa del Sol
Afsluiting van je rondreis op één van de vele stranden aan de Costa del Sol