Stranden

Door de grillige kustlijn heeft Nerja veel verschillende zand stranden, van groot tot klein en van druk tot rustig. De twee levendigste stadsstranden zijn Playa Torrecilla in het westen van het centrum en in het oosten Playa Burriana. Op de drukkere stranden worden zonnebedden verhuurd (2 bedden plus parasol is 10 euro, vast prijs). Maar je kunt juist ook kiezen voor een rustig strand richting La Herradura (bovenaan de weg parkeren en naar beneden lopen). Alleen Nerja heeft al 13 stranden en zelfs een prachtig nudistenstrand. Je kunt iedere dag van je vakantie wel kiezen voor een ander strand, in zomer, laagseizoen of zelf de winter

Stranden tussen Nerja en Torrox-Costa (Peñoncillo)

De kleine strandjes vanaf hotel Marinas de Nerja en de wijk Punta Lara richting Torrox horen officieel al bij de buurgemeente, maar ze zijn wel de moeite waard om te bezoeken. Leuk voor de afwisseling en je kunt aan de weg parkeren. Torrox-Costa zelf beschikt vanaf ‘El Penoncillo’ over een lang, breed, recht strand met vanaf het westen van de vuurtoren een brede boulevard.

Playazo

Nerja ´Playazo´ is het vergrootwoord voor strand en dit strand is dan ook 1700 meter lang. Het loopt vanaf de rivierbedding van de Rio Chillar tot voorbij Hotel Marinas de Nerja. Hier mag je met de auto het strand op en hierom is Playazo geliefd bij de Spanjaarden. Die nemen namelijk graag hun hele hebben en houwen mee voor een complete familiedag (tafels, stoelen, generatoren, bootjes, koelboxen etc.). Er is ook een min of meer verharde parkeerplaats die via de N340 te bereiken is. Op het strand vind je verschillende chiringuitos, waaronder het populaire Mauri. Soms wordt het in de rustige uren gebruikt door ruiters (via de rivierbedding van de Rio Secco).

El Cucho

El Cucho Playa is een kleiner strand van ongeveer 200 meter tussen de rivierbedding en de oude wachttoren ‘La Torrecilla´. Vooral voor kleine kinderen is het leuk om met het water in de rivierbedding te spelen. Veel mensen zullen overigens niet weten dat dit deel een andere naam heeft dan Playazo.

La Torrecilla

Torrecilla strand
Torrecilla strand

Playa la Torrecilla is het belangrijkste en drukste strand in het centrum. Er staan zonnebedden en er loopt een boulevard achter die tegenwoordig doorloopt via Parque Verano Azul tot aan de oude brug bij de Super Sol. Aan de centrumzijde ligt Plaza de los Cangrejos met een flink aantal restaurants. Het strand is circa 500 meter lang en heeft 5-sterren (‘blauwe vlag’). Aan het eind staat het overblijfsel van een oude wachttoren die dienst deed tegen piraten. Torrecilla strand is ongeveer 300 meter lang.

Playa El Salon

Dit 200-meter lange strand Playa El Salon is klein en wordt voornamelijk gebruikt door gasten van het bovenliggende hotel. Je kijkt op dit strand vanaf Balcon de Europa. Het ligt een beetje verscholen, maar naast de El Salvador kerk loopt een klein paadje naar beneden.

La Caletilla

La Caletilla ligt min of meer om het Balcon de Europa heen en bestaat grotendeels uit rotsblokken. Je kunt er komen via het pad naast het Balcon dat langs strand Calahonda naar beneden leidt. Het is maar 50 meter lang en veel mensen gebruiken deze stek om te vissen.

La Calahonda

Calahonda

Playa la Calahonda is het meest gefotografeerde strand van heel Spanje en je ziet het veel terug in reisgidsen. Het is klein (120 meter), schattig en in de hoek staat een klein oud witgekalkt vissershuisje dat tegen de rots is aangebouwd. Vanaf Balcon de Europa heb je een mooi zicht op het strand, het achterliggende centrum van Nerja en de bergen op de achtergrond. Je komt er via het straatje El Puerto del Mar en het pad ‘Boquete de Calahonda’.

Stranden Chorillo, Carabeo en Carbeillo

De stranden Chorillo, Carabeo en Carbeillo zijn respectievelijk 60, 120 en 70 meter lang. Ze liggen praktisch aan elkaar en worden afgescheiden door rotsblokken. Vroeger kon je via een pad bovenlangs van Burriana strand naar het Balcon lopen, maar dit pad is vanwege de veiligheid afgesloten. Het staat al lang op de agenda van de gemeente om het pad weer toegankelijk te maken voor publiek.

Burriana Playa

Vissersbootjes op Burriana Playa
Vissersbootjes op Burriana Playa

Burriana is een groot, sfeervol, 5-sterren strand (‘blauwe vlag’) met leuke vissersbootjes, comfortabele zonnebedden en traditionele chiringuitos (visrestaurants). Hier wordt ‘s middags paëlla bereid in pannen van wel 2 meter doorsnede. Het strand is zowel overdag als ’s avonds geliefd bij zowel toeristen als Spanjaarden. Vanuit het centrum is het lopend te bereiken via het steile pad bij de Parador (chique staatshotel).

Er ligt een leuke boulevard met winkels en restaurants achter het strand waar je ook meteen kunt parkeren als het nog niet te druk is. Playa Burriana is vanaf het centrum niet te zien, maar het is wel echt een aanrader. Het strand is 800 meter lang en geniet de allerlei faciliteiten en watersportmogelijkheden. Kanoën, snorkelen, duiken, suppen, waterjets of de traditionele waterfiets behoren allemaal tot de mogelijkheden. Veel mensen bezoeken vanaf zee verschillen stranden in Nerja en vooral de watervallen richting het oosten zijn leuk om te zien.

Sinds 2016 is er vanwege de parkeerproblematiek een nieuwe parkeergarage geopend.

Stranden Playa la Caleta en Playa de Maro

Maro strand
Maro strand

La Caleta ligt op 3,5 kilometer van Nerja-centrum, vlak voor Nerja-Maro. Je kunt dit strand het best bereiken via de campo (het platteland) van Maro. Vanaf dit punt is de kust ideaal om te snorkelen, duiken, suppen of met een kano de watervallen op te zoeken.

Op 4 kilometer van Nerja centrum ligt Playa de Maro, vlak onder het centrum en je komt er via het pad langs het dorpsplein. Vanaf hier is de kust officieel beschermd natuurgebied.

Stranden Playa Molino de Papel, Alberguillas en Cala de Pino

Playa Molino de Papel is een rustiger strand en ligt op 7,5 kilometer van Nerja centrum. Bovenaan de weg kun je parkeren en vervolgens via een steile weg naar beneden wandelen. Voor Playa Alberuillas geldt hetzelfde en dit strand ligt vlak bij Molino de Papel, op 8 kilometer afstand van Nerja. Het volgende strand, weer een halve kilometer verder, is Cala de Pino. Zeker buiten het seizoen, kun je op deze stranden in alle rust genieten van de natuur en de zee. Faciliteiten als strandbedden of toiletten zijn er echter niet.

Playa el Cañuelo

Het volgende strand, Playa el Cañuelo, ligt pas weer op 13 kilometer van Nerja centrum en ook dit strand valt binnen het beschermde natuurgebied aan de Costa del Sol. Let goed op de bordjes bovenaan de N340-weg anders mis je je afslag zo.

Naturistenstrand Playa Cantarriján

naturistenstrand Cantarriján
Naturistenstrand Cantarriján

Playa Cantarriján is het enige naturistenstrand of nudistenstrand van dit gebied en ligt op 13,5 kilometer afstand van Nerja centrum. Je bereikt het via de afslag vlak voor de berg Cerro Gordo en de weg gaat vervolgens steil naar beneden. In de zomer gaat er een shuttlebusjes op en neer voor 1 euro. Je treft op dit prachtige strand twee relaxte strandtenten aan (La Barraca) maar reserveren is aan te raden. Heerlijk strand! Bedjes moet je in het hoofdseizoen soms wel reserveren.

Het is geen verplichting om naakt te gaan. Op het deel van Cantarrijan waar de chiringuitos zijn ook veel mensen in bikini of top-less. Fanatieke nudisten of naturisten zoeken vaak het rustigere deel op ten westen, voorbij de rotsen. Een ander populair stranden waar je je bikini thuis kunt laten vindt je Almayate naast Torre del Mar.

Nerja stranden
Playa Burriana heeft veel faciliteiten voor watersport en kinderen