Torrox

Torrox Pueblo dorpsplein
Torrox Pueblo dorpsplein

Torrox (12.000 inwoners, vanaf Nerja 10 km) ligt 40 km ten oosten van Malaga aan de A7 snelweg. Vanuit de oostelijke buurgemeente Nerja kun je ook de N340 kustweg nemen wat een leuk ritje is met geweldig uitzicht. De Gemeente bestaat uit 2 delen, Torrox Costa en Torrox Pueblo die een paar kilometer uit elkaar liggen (´Pueblo´ ligt noordelijk van de snelweg).

In tegenstelling tot Nerja en Pueblo is Costa vrijwel geheel vlak wat natuurlijk prettig is voor senioren of mensen die minder goed ter been zijn. De plaats in de zonnige ´comarca Axarquia´ heeft een goede mix van Engelse, Duitse, Nederlandse, Belgische en Skandinavische toeristen.

Torrox Pueblo

Restaurant Los Caracoles in de bergen
Schaduwdecoratie in het dorpsplein

Hoewel het dorp zelf op de heuvel best mooi en fraai gelegen is, bevinden zich hier jammer genoeg geen niet zo veel bezienswaardigheden. Eigenlijk is dat best jammer, want het is een authentiek dorp en volgens sommigen juist minder ‘opgepoest’ dan het fotogenieke naastgelegen dorp Frigiliana. Je zult dus relatief weinig toeristen in Torrox Pueblo treffen, hoewel het aantal restaurants langzaam aan wel toeneemt, vooral rond het dorpsplein.

Platteland

Restaurant Los Caracoles op het platteland
Restaurant Los Caracoles op het platteland

Waar je wel veel toeristen en overwinteraars vindt, is in Torrox Costa (Torrox Park, El Morche en Peñoncillo) en ook op het platteland. De huizenprijzen liggen hier nog een stuk lager dan in bijvoorbeeld op het platteland van Nerja, Frigiliana of Competa. Wat overigens een leuke landelijke route is, te voet of per auto, is die van Torrox naar Frigiliana. Hou dan even een stop aan bij het voormalige designe hotel/restaurant Los Caracoles (de slakken), nu van restaurant groep Sevillano.

Torrox-Costa

De boulevard van Torrox Costa
De boulevard van Torrox Costa

Torrox Costa (ook bekend als Conejito of Castillo Bajo) is meer op toerisme gericht. Het heeft ook meer hoogbouw. Ondanks het minder pittoreske karakter is de verlengde boulevard langs het strand leuk om te bezoeken. Het is hier heerlijk om te wandelen, joggen, fietsen of skaten. De boulevard loopt vanaf de vuurtoren (met hiernaast enkele oude opgravingen van een Romeinse necropolis) langs het grote kleurrijke Iberostar hotel. De boulevard telt heel veel restaurants. Mijn favoriet is echter El Desvan de Tete aan de andere kant van de N340 kustweg.

El Morche

De boulevard is tegenwoordig nog een heel stuk verder doorgetrokken tot aan El Morche in het westen. Dit is een kleine Gemeente aan de kust die bij Torrox hoort en tegenwoordig in trek is bij huizenkopers. De reden hiervan zijn enkele goedgeprijsde nieuwbouwpromoties. El Morche telt ongeveer 2.300 inwoners.

El Peñoncillo

Peñoncillo strand
Peñoncillo strand

Ook langs het strand van ‘El Peñoncillo’ (richting de urbanisatie Calaceite in het oosten) vind je nog leuke chiringuitos langs het strand waarvan een enkele met gratis springkussen voor de kinderen. De Gemeente heeft een hoop geinvesteerd in de ontwikkeling van El Peñoncillo en dat heeft de laatste jaren zijn vruchten afgeworpen. De aanrijroute vanaf Nerja is nu bijzonder aantrekkelijk met veel groen. Onlangs er er ook een brede stoep en zelfs een fietspad aangelegd. Dit aangename stadsdeel is daarom de laatste tijd zeer populair bij huizenkopers.

Torrox Park en camping El Pino

De internationale wijk die erg geliefd is bij toeristen en huizenkopers met een minder groot budget is Torrox Park. Het ligt iets van de kust af, achter het strand van El Peñonillo in het oosten. Hier ligt ook een aangename camping El Pino. De camping dankt zijn naam aan de dennebomen die voor de nodige schaduw zorgen in de zwoele zomers. Er zijn ongeveer 400 staanplaatsen beschikbaar en 50 bungalows.

Goedkoper alternatief

Een ander voordeel van deze Gemeente is dat de prijzen van de horeca en de huur- en koopprijzen van onroerend goed relatief laag liggen. Wat dat betreft is Torrox echt een relatief goedkope low-budget bestemming. Dit maakt deze plaats -samen met het ideale klimaat– natuurlijk ook ideaal om te overwinteren.

Festiviteiten

Torrox is verder beroemd om zijn culinaire migas festival dat in december gehouden wordt. Migas is een traditioneel boerengerecht dat bestaat uit gebakken broodkruimels en in vele variaties wordt geserveerd. Kijk in het overzicht voor andere feesten en festiviteiten. Een voorbeeld is de jaarlijkse feria en het zomerse volksdans- en zangfeest Festival de Danza y Coros.

Beste klimaat van Europa

Torrox en Nerja hebben officieel het predikaat van ‘het beste klimaat van Europa‘. Ook maakt de plaats (samen met Nerja, Frigiliana en Competa) deel uit van de wijnroute Ruta del Sol y Vino.

Juridisch advies huis kopen Torrox (Andalusie) en budgettips voor residenten.

Beste klimaat van Europa