Nerja

Burriana Playa NerjaNerja (22.000 inwoners) is een gemoedelijke, maar veelzijdige vakantiebestemming. Het ligt aan de Middellandse Zee in de zuidelijkste deelstaat van Spanje, Andalusië. Dit meest oostelijke stadje van de Costa del Sol is echt een leuk, sfeervol stadje voor jong en oud. Je kunt er namelijk genieten van heerlijke stranden, restaurants, uitgaan, lokale attracties, natuur & recreatie, culturele festiviteiten. Ook zijn er leuke uitstapjes in de verdere omgeving (Granada, Sevilla, Cordoba, Ronda, Malaga). Zelfs als je hier al jaren komt (of woont) dan zijn er toch weer iedere keer nieuwe activiteiten te ontdekken. Attracties, bezienswaardigheden, parken, natuurgebieden, noem maar op.

Nerja: Beste klimaat van Europa

Veel mensen komen op eigen gelegenheid met een huurauto naar Nerja en er zijn veel ‘tweede huizen’. Vandaar dat je het hele jaar door toeristen en overwinteraars ziet, waardoor het ook in de winter levendig is. Dit komt uiteraard ook omdat Nerja officieel het beste klimaat van Europa heeft met 300 dagen zon per jaar. In de zomer is Nerja een ideale vakantiebestemming voor het hele gezin en zijn er volop kinderactiviteiten).

Veelzijdige vakantiebestemming

Capistrano Playa NerjaNerja’s charme zit ‘m onder andere in de mooie ligging op een rotsplateau boven de zee. Hierdoor hebben zich een groot aantal stranden gevormd met elk een eigen karakter. Dit in combinatie met het prachtige uitzichtpunt Balcon de Europa en de typisch Spaanse smalle straatjes in het historische centrum maken Nerja zeer aantrekkelijk en pittoresk. Het stadje is later tot ontwikkeling gekomen dan de kust ten westen van Málaga. Hierdoor is er gelukkig minder hoogbouw. Aan de ene kant wordt Nerja omsloten door landbouwgebied en aan de oostelijke kant door een bergachtig natuur-gebied (richting Almuñecar). Met prachtige uitzichtpunten en desolate stranden. De kustlijn bedraagt 16 kilometer waarvan maar liefst 13 kilometer strand! Heb je de smaak al te pakken? Kijk dan ook bij de Vakantietips Nerja & Andalusie!

Nerja is overigens beroemd om haar druipsteengrotten, de Grotten van Nerja in Nerja-Maro, die vele toeristen trekken uit binnen- en buitenland. Tip: bekijk in Maro ook meteen het historische Aguila aquaduct. Achter Nerja ligt een pittoresk oud-Moors plaatsje, Frigiliana. Een karakteristiek dorp met witgekalkte huisjes en steile kronkelstraatjes.

Nerja tips en attracties

  • Burriana Playa

Burriana strand NerjaHet dichtstbijzijnde strand van de vier Capistrano vakantiecomplexen is Burriana Playa. Dit is een levendig en breed strand met karakteristieke vissersbootjes en een leuke boulevard. In de chiringuito´s worden ‘s middags grote pannen paella bereid en sardientjes geroosterd boven houtskoolvuur. Burriana is vanaf het centrum niet te zien en kan te voet worden bereikt via een steil looppad die langs de Parrador (het beschermde staatshotel van Nerja) loopt. Op dit strand wordt veel aan watersport gedaan (duiken, waterfietsen, kanoën, waterscooters etc.). Mag je niet missen!

  • Natuur, wandelingen & Nationaal Park Los Acantilados

Los Acantilados NerjaDe natuur rond Nerja is erg geschikt voor sport & recreatie zoals paardrijden, mountainbiken, nordic walking, duiken, kanoën, vissen etc. Ook kun je wandelen in het officiële natuurgebied Parque Natural Los Acantilados bij de grotten van Nerja-Maro. Na een 5 km route de bergen in kun je hier picknicken op de picknickplek El Pinarillo. (Barbecueën en de auto zijn alleen beperkt toegestaan.) Vergeet niet genoeg water mee te nemen en zonnebrandcrème in alle seizoenen…

  • Rio Chillar wandeling & waterval

rio chillar NerjaJe kunt via de bedding van de Rio Chillar omhoog wandelen van Nerja richting Frigiliana. Aan het begin van de tocht door deze rivier vind je een waterval (net als in Frigiliana) en een natuurlijk waterbassin ‘Vado de los Patos’ genaamd. Vraag meer informatie over wandelen in Nerja en omgeving bij het Oficina de Turismo op het Balcon de Europa. En… je slippers kun je beter thuislaten. Als je geen comfortabele waterschoenen hebt, zijn gewone gympen nog het best qua schoeisel. Vooral een verfrissende tip in de zomer.

  • Parque Verano Azul

Verano Azul NerjaOnder Spanjaarden is deze badplaats vooral bekend vanwege de populaire televisieserie ‘El Verano Azul’ (de blauwe zomer) uit de jaren 80. In het westen van Nerja ligt een gelijknamig parkje met speeltuin om de serie te herdenken met het originele bootje ‘La Dorada’ (heerlijke vissoort!). Via de nieuwe wandelpromenade loop je vanaf Verano Azul helemaal via de rivierbedding naar het strand en via de oude wachttoren over Playa Torrecilla naar Plaza de los Cangrejos in het centrum van Nerja. Maar je kunt ook via Playa Playazo naar Chirinquito El Paraiso lopen, 2 kilometer verder, net langs het grote hotel Marinas de Nerja.

  • Markt

Nerja MarktDe markt van Nerja is op dinsdagochtend en hier vind je souvenirs, kleding, kruiden, snuisterijen en enkele stands met etenswaren, zoals ambachtelijke honing en geroosterde amandelen. Op zondagochtend is er een rommelmarkt oftewel Car Boot Sale. Beide markten zijn van 10:00 tot 14:00 uur in het nieuwe deel van Nerja ‘Almijarra‘ (volg de borden ter hoogte van de rotonde bovenaan Burriana Playa). Je kunt er ook met de bus naartoe, want (dichtbij) parkeren lukt alleen als je vroeg bent.

  • Centro Cultural 

Nerja centro culturalVoor wie van cultuur, muziek of dans houdt is het aan te raden om het programma van het Centro Cultural in Calle Granada te checken, ook als je geen Spaans spreekt. Hier worden namelijk muziek-, flamenco en dansvoorstellingen gegeven (zo’n 350 stoelen). Daarnaast is er regelmatig kindertheater en worden er betere films in de originele taal vertoond. Tijdens de zomervakantie verplaatst de programmering zich naar Plaza de los Cangrejos. Hier is het entertainment gratis.

  • Historisch museum

Nerja museumSinds 2012 runt het bestuur van de Cuevas de Nerja een historisch museum dat is gevestigd op Plaza de España vlak achter het Balcon de Europa. In dit museum worden prehistorische vondsten uit de kalksteengrotten tentoon gesteld die van groot historisch belang zijn. Voor dit museum en de grotten kan een gecombineerd entreekaartje gekocht worden. Overigens is er pas nog een Neanderthaler grottekening ontdekt in het niet-openbare deel van de grotten, waarvan men vermoedt dat deze de oudste tekeningen ter wereld zijn.

Toch een keer slecht weer of regen? Kijk dan ook bij onze Top-10 indoor activiteiten.

Reisinfo over vakantie Nerja

Advocaat Nerja

Op zoek naar een goede (Nederlandssprekende) makelaar of advocaat in Nerja en omstreken? Sinds 2013 werk ik bij C&D Solicitors / Advocaten in Nerja/Torrox-Costa. Uiteraard help ik graag met het geven van juridische tips voor het kopen van een huis in Andalusie of een referentie voor een goede Nederlandstalige makelaar. Kijk ook bij de budgettips voor residenten.

Advocaat Nerja