Nerja

Burriana strand Nerja
Het Burriana strand van Nerja

Nerja (22.000 inwoners) is een gemoedelijke, maar veelzijdige vakantiebestemming met 300 dagen zon per jaar! Het ligt aan de Middellandse Zee in de zuidelijkste deelstaat van Spanje, Andalusië. Dit meest oostelijke stadje van de Costa del Sol met z´n charmant historisch centrum is echt een leuk, sfeervol stadje voor jong en oud. De immens oude Grotten van Nerja en het prachtige uitzichtspunt Balcon de Europa zijn beroemd en zeer populair.

Het district heet de comarca Axarquia. Je kunt hier genieten van heerlijke stranden, restaurants, uitgaan, lokale attracties, natuur & recreatie, culturele festiviteiten. Door de centrale ligging zijn er leuke uitstapjes in de verdere omgeving (Frigiliana, Granada, Sevilla, Cordoba, Ronda, Malaga). Zelfs als je hier al jaren komt (of woont) dan zijn er toch weer iedere keer nieuwe activiteiten te ontdekken. Attracties, bezienswaardigheden, parken, natuurgebieden, noem maar op.

Nerja: Beste klimaat van Europa

Vakantiecomplex Capistrano Playa
Subtropisch klimaat met 300 dagen zon per jaar

Veel mensen komen op eigen gelegenheid met een huurauto naar Nerja en er zijn veel ‘tweede huizen’. Vandaar dat je het hele jaar door toeristen en overwinteraars ziet, waardoor het ook in de winter levendig is. Dit komt uiteraard ook omdat Nerja officieel het beste klimaat van Europa heeft met 300 dagen zon per jaar. In de zomer is Nerja een ideale vakantiebestemming voor het hele gezin en zijn er volop kinderactiviteiten).

Veelzijdige vakantiebestemming

Nerja’s charme zit onder andere in de mooie ligging op een rotsplateau boven de zee. Hierdoor hebben zich een groot aantal stranden gevormd met elk een eigen karakter. Dit in combinatie met het prachtige uitzichtpunt Balcon de Europa en de typisch Spaanse smalle straatjes in het historische centrum maken Nerja zeer aantrekkelijk en pittoresk.

Deze populaire badplaats is later tot ontwikkeling gekomen dan de kust ten westen van Málaga. Hierdoor is er gelukkig minder hoogbouw. Aan de ene kant wordt Nerja omsloten door landbouwgebied en aan de oostelijke kant door een bergachtig natuurgebied (richting Almuñecar) met prachtige uitzichtpunten en idillische stranden. De kustlijn bedraagt 16 kilometer waarvan maar liefst 13 kilometer strand! Heb je de smaak al te pakken? Kijk dan ook bij de Vakantietips Nerja & Andalusie!

Vakantiehuis in Nerja huren

Doordat Nerja zo´n veelzijdige vakantiebestemming is, kiezen veel toeristen voor een langer verblijf in deze prachtige Spaanse badplaats. In het centrum zelf zijn volop hotels, hostals en B&B´s om te verblijven. Steeds meer mensen kiezen er echter voor om een individueel vakantiehuis in Nerja te huren. Dan heb je namelijk net iets meer vrijheid, privacy en ruimte met eigen keuken en woonkamer tegen vrijwel dezelfde prijs. Je hebt je verblijf helemaal voor jezelf, terwijl je toch bijna altijd beschikking hebt over een privé of gemeenschappelijk zwembad. Een eigen vakantiehuis is dus de ideale uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Nerja en de rest van het prachtige Andalusie.

Nerja tips en attracties

Grotten van Nerja

Nerja is beroemd om haar druipsteengrotten, de Grotten van Nerja oftewel de ´Cuevas de Nerja´ in Nerja-Maro, die vele toeristen trekken uit binnen- en buitenland. Er is maar een klein deel toegankelijk maar het uitje is zeker de moeite waard. In de hoofdzaal staat de grootste samensmelting van stalachtiet en stalachmiet ter wereld en is mooi verlicht. De tour door de Grotten van Nerja duurt ongeveer 1,5 uur. In de zomer vindt er ook een klassiek concert plaats, maar kaartjes bemachtigen is helaas niet gemakkelijk. Tip: bekijk in Maro ook meteen het historische romeinse Aguila aquaduct en de botanische tuin naast de ingang van de grotten.

Balcon de Europa

In het hart van het levendige centrum van Nerja ligt het schitterende uitzichtspunt Balcon de Europa. Dit plein is gebouwd op een uitstekende klif en biedt spectaculair uitzicht over de zee, kustlijn en de bergen van de Sierra Nevada. Het pittoreske strandje naast het Balcon de Europa heet Calahonda en is één van de meest gefotografeerde in heel Spanje. Verder is er een kerkje, entertainment en kun je wat drinken of eten op de terrasje van omliggende restaurants.

Burriana Playa

Burriana Playa
Uitzicht op Burriana Playa

Het dichtstbijzijnde strand van de vier Capistrano vakantiecomplexen in het oosten van Nerja is Burriana Playa. Dit is een levendig en breed strand met karakteristieke vissersbootjes, een leuke boulevard en volop restaurants. In de ´chiringuito´s´ worden ‘s middags grote pannen paella bereid en sardientjes geroosterd boven houtskoolvuur. Burriana is vanaf het centrum niet te zien en kan te voet worden bereikt via een steil looppad die langs de Parrador (het beschermde staatshotel van Nerja) loopt. Op dit strand wordt ook veel aan watersport gedaan (duiken, waterfietsen, kanoën, waterscooters, etc.). Mag je niet missen!

Nerja Capistrano vakantiecomplexen

Oasis de Capistrano

In het oosten van Nerja liggen 4 schitterende en populaire Capistrano vakantiecomplexen; Playa, Village, Oasis en San Juan. Ze hebben prachtige traditionele bouwstijl van witgekalkte huisjes met heel veel groen en bloemen. Ook als je hier niet zelf verblijft is het leuk om hier een kijkje te nemen; prachtige foto´s gegarandeerd!

  • Capistrano Playa: grenst direct aan Burriana met directe, prive toegang tot de boulevard en het strand.
  • Capistrano Village (ook wel Capistrano Pueblo): direct boven de 340 weg gelegen en heeft 3 eigen zwembaden.
  • Oasis de Capistrano: een schitterend vakantiecomplex met veel groen en 3 zwembaden, maar heeft geen direct toegang tot het strand.
  • San Juan de Capistrano: biedt schitterend uitzicht omdat het tegen de berghelling gelegen is.

Natuur, wandelingen & Nationaal Park Los Acantilados

De natuur rond Nerja is erg geschikt voor sport & recreatie zoals paardrijden, mountainbiken, nordic walking, duiken, kanoën, vissen etc. Ook kun je wandelen / hiken in het officiële natuurgebied Parque Natural Los Acantilados bij de grotten van Nerja-Maro. Na een 5 km route de bergen in kun je hier picknicken op de picknickplek El Pinarillo. (Barbecueën en de auto zijn alleen beperkt toegestaan afhankelijk van het seizoen.) Vergeet niet genoeg water mee te nemen, zonnebrandcrème in alle seizoenen goede wandelschoenen te dragen…

Rio Chillar wandeling & waterval

Je kunt via de bedding van de Rio Chillar omhoog wandelen van Nerja richting Frigiliana. Aan het begin van de tocht door deze rivier vind je een waterval (net als in Frigiliana) en een natuurlijk waterbassin ‘Vado de los Patos‘ genaamd. Vraag meer informatie over wandelen / hiking in Nerja en omgeving bij het Oficina de Turismo op het Balcon de Europa. En… je slippers kun je beter thuislaten. Als je geen comfortabele waterschoenen hebt, zijn gewone gympen nog het best qua schoeisel. Vooral in de zomer een verfrissende tip.

Parque Verano Azul

Onder Spanjaarden is deze badplaats vooral bekend vanwege de populaire televisieserie ‘El Verano Azul‘ (de blauwe zomer) uit de jaren 80. In het westen van Nerja ligt een gelijknamig parkje met flinke speeltuin om de serie te herdenken met het originele bootje ‘La Dorada‘ (heerlijke vissoort!). Via de nieuwe wandelpromenade loop je vanaf Verano Azul helemaal via de rivierbedding naar het strand en via de oude wachttoren over Playa Torrecilla naar Plaza de los Cangrejos in het centrum van Nerja. Maar je kunt ook via Playa Playazo naar Chirinquito El Paraiso lopen, 2 kilometer verder, net langs het grote hotel Marinas de Nerja.

Markt

De markt van Nerja is op dinsdagochtend en hier vind je souvenirs, kleding, kruiden, snuisterijen en enkele stands met etenswaren, zoals ambachtelijke honing en geroosterde amandelen. Op zondagochtend is er een rommelmarkt oftewel Car Boot Sale. Beide markten zijn van 10:00 tot 14:00 uur in het nieuwe deel van Nerja ‘Almijarra‘ (volg de borden ter hoogte van de rotonde bovenaan Burriana Playa). Je kunt er ook met de bus naartoe, want (dichtbij) parkeren lukt alleen als je vroeg bent.

Centro Cultural theater

Centro Cultural theater ´Villa de Nerja´
Centro Cultural theater ´Villa de Nerja´

Voor wie van cultuur, muziek of dans houdt is het aan te raden om het programma van het Centro Cultural in Calle Granada te checken, ook als je geen Spaans spreekt. Hier worden namelijk muziek-, flamenco en dansvoorstellingen gegeven (zo’n 350 stoelen). Daarnaast is er regelmatig kindertheater en worden er betere films in de originele taal vertoond. Tijdens de zomervakantie verplaatst de programmering zich naar buiten op Plaza de los Cangrejos. Hier is het entertainment gratis.

Historisch museum van Nerja

Sinds 2012 runt het bestuur van de Cuevas de Nerja een historisch museum dat is gevestigd op Plaza de España vlak achter het Balcon de Europa. In dit museum worden prehistorische vondsten uit de kalksteengrotten tentoon gesteld die van groot historisch belang zijn. Voor dit museum en de grotten kan een gecombineerd entreekaartje gekocht worden. Overigens is er pas nog een Neanderthaler grottekening ontdekt in het niet-openbare deel van de grotten, waarvan men vermoedt dat deze de oudste tekeningen ter wereld zijn…

Toch een keer slecht weer of juist te veel warmte? Check dan onze Top-10 indoor activiteiten.

Kijk voor meer Engelstalig nieuws over Nerja op: https://www.surinenglish.com/hemeroteca/nerja.html

Advocaat Nerja

Op zoek naar een goede (Nederlandssprekende) makelaar of advocaat in Nerja en omstreken voor de huisaankoop van een bijvoorbeeld een vakantiewoning? Sinds 2013 werk ik bij C&D Solicitors / Advocaten in Nerja/Torrox-Costa. Uiteraard help ik graag met het geven van gratis juridische tips voor het kopen van een huis in Andalusie of een referentie voor een goede Nederlandstalige makelaar. Kijk ook bij de budgettips voor residenten.

Het strand van Burriana Playa in het oosten van Nerja
Het strand van Burriana Playa in het oosten van Nerja