Geschiedenis

Aguila aquaduct MaroDe naam Nerja stamt af in zijn geschiedenis van het Moorse Narixa wat ‘ontspringende bron’ of ‘overvloed’ betekent. Men denkt dat Nerja rond het jaar 917 is gesticht. De stad lag toen wel meer het binnenland in wat blijkt uit de overblijfselen van een fort bij de weg naar Frigiliana. Echter zijn de alleroudste resten van eerdere bewoning te vinden in de beroemde grotten van Nerja (Cuevas de Nerja). Van de muurschilderingen in de grotten denken archeologen dat deze 42.000 oud zijn.

Geschiedenis van Detunda

Landbouw is 1.000 jaar lang de voornaamste bron van inkomsten geweest en lange tijd stond Nerja bekend om haar zijde- en suikerteelt. Met name de zijdeteelt was in die tijd beroemd ´tot en met Damascus´. De vervallen suikerfabriek bij Maro en het oude aquaduct herinneren hier nog aan. Uiteraard werd er ook altijd veel gevist in de Middellandse Zee. Vlak bij Maro zijn de resten gevonden van de Romeinse stad Detunda, waaronder graven, potten, munten, een brug en een belangrijke weg.

Historische bouwwerken

wachttorens nerjaDe 5 historische Almena-wachttorens langs de kust vormden een waarschuwingssysteem tegen Noord-Afrikaanse piraten. Qua historische gebouwen staan er 3 kerken in het centrum: op het Balcon de Europa de Barokke ‘El Salvador’ kerk (1697), de Barokke ‘Chapel de La Virgen de las Angustias’ (1720) en de recente ‘San Miguel’ kerk (1977).

Christelijke inquisitie

In 1487 kwam er in Nerja met de christelijke inquisitie een einde aan de Moorse overheersing. Het grootste deel van Spanje is 800 jaar lang in handen geweest van de Noord-Afrikaanse Moren die zorgden in de geschiedenis voor economische en intellectuele groei. Het prachtige Alhambra in Granada is het laatst gevallen Moorse bolwerk van Spanje. Rond deze tijd is ook het huidige historische centrum van Nerja gesticht.

In 1884 was er een grote aardbeving die veel plaatsen in het gebied La Axarquía – waarin Nerja ligt – heeft verwoest.

TV-serie Verano Azul

In 1980 was Nerja het decor van een populaire Spaanse televisieserie ‘Verano Azul’. Het visserschuitje ‘El Barco’ in het westen van Nerja is ter herinnering aan deze serie geplaatst in het gelijknamige park.

geschiedenis