Grotten van Nerja

Grotten van Nerja (Cuevas de Nerja)
Grotten van Nerja (Cuevas de Nerja)

De grotten van Nerja (Cuevas de Nerja) liggen op 4 kilometer afstand van het centrum, op ongeveer 700 meter uit de kust in de deelgemeente Maro. In de grootste zaal staat de dikste samensmelting van een stalactiet en een stalagmiet van Europa met een doorsnede van wel 18 meter (Guinness Book of Records 1989). Onlangs is er nog een Neanderthaler tekening ontdekt waarvan archeologen vermoeden dat het de oudste tekening ter wereld is (42.000 jaar).

De grotten van Nerja staan in de top-5 van toeristische attracties en vakantietips van Andalusië en wordt bezocht door vele vakantiegangers. De tour duurt ongeveer 1,5 uur (ca. 1 km) en wordt op eigen gelegenheid afgelegd. Het openbare deel van de grotten is niet groot maar wel erg mooi. Helaas geen aanrader voor mensen die slecht ter been zijn, want er zijn een flink aantal trappen. De grotten zijn totaal 35.000 vierkante meter met een indrukwekkende lengte van ruim 7.000 meter.

Muziekfestival grotten Nerja

In de cuevas zijn prehistorische resten gevonden vanuit de Paleolithische periode, 30.000 jaar geleden in de geschiedenis. Een klein deel is opengesteld voor publiek. In de 30 meter hoge zaal worden soms klassieke muziekconcerten gegeven tijdens het Festival of Music and Dance (meestal in juli en kaarten zijn schaars) en deze herbergt dan maar liefst 800 luisteraars (zie paragraaf festiviteiten).

De grotten zijn pas ontdekt in 1959 door een klein groepje jongeren uit Maro. Eén van hen (‘Ayo’) heeft nu een populaire chiringuito (visrestaurant) op strand Burriana. Het monument bij de entree van de grotten verwijst naar de ontdekking. Boven de grotten ligt een schaduwrijke speelplaats en staan banken & tafels om aan te picknicken en er is een speeltuintje. Op dit terrein wordt op 14 en 15 mei Romeria de San Isidro groots gevierd. Dit folkore festival is één van de belangrijkste feestdagen in Nerja.

Historisch museum

De organisatie van Las Cuevas de Nerja heeft ook een historisch museum in het centrum van Nerja (Plaza de Andalucia) waarvoor een voordelig gecombineerd entreeticket gekocht kan worden. Daarnaast bevindt zich een botanische tuin op het terrein bij de entree.

Openingstijden: www.cuevadenerja.es (menu, las visitas, horarios & tarifas).

Voor wie nog meer interesse heeft, zou vooral dit interessante artikel eens moeten lezen. Ook kan ik de Cuevas de Arecena aanraden in de provincie Huelva.

Folklore festival San Isidro Nerja