Grotten van Nerja

Grotten van Nerja (Cuevas de Nerja)De grotten van Nerja (Cuevas de Nerja) liggen op 4 kilometer afstand van het centrum, op ongeveer 700 meter uit de kust in de deelgemeente Maro. In de grotten staat de dikste samensmelting van een stalactiet en een stalagmiet van Europa met een doorsnede van wel 18 meter (Guinness Book of Records 1989). Overigens is er onlangs nog een Neanderthaler tekening ontdekt waarvan archeologen vermoeden dat het de oudste tekening ter wereld is (42.000 jaar).

De grotten staan in de top-5 van toeristische attracties en vakantietips van Andalusië en wordt bezocht door vele vakantiegangers. De tour duurt ongeveer 1,5 uur (ca. 1 km) en wordt op eigen gelegenheid afgelegd. Het openbare deel van de grotten is niet groot maar wel erg mooi. Helaas geen aanrader voor mensen die slecht ter been zijn, want er zijn een flink aantal trappen. De grotten zijn totaal 35.484 vierkante meter met een indrukwekkende lengte van ruim 7.000 meter.

Muziekfestival grotten Nerja

In de grotten zijn prehistorische resten gevonden vanuit de Paleolithische periode, 30.000 jaar geleden in de geschiedenis. Een klein deel is opengesteld voor publiek. In de 30 meter hoge zaal worden soms klassieke muziekconcerten gegeven tijdens het Festival of Music and Dance (meestal in juli) en deze herbergt dan maar liefst 800 luisteraars (zie paragraaf festiviteiten). De grotten zijn pas ontdekt in 1959 door een klein groepje jongeren uit Maro. Eén van hen (‘Ayo’) heeft nu een populaire chiringuito (visrestaurant) op strand Burriana. Het monument bij de entree van de grotten verwijst naar de ontdekking. Boven de grotten ligt een schaduwrijke speelplaats en staan banken & tafels om aan te picknicken en er is een speeltuintje. Op dit terrein wordt op 14 en 15 mei Romeria de San Isidro groots gevierd.

Historisch museum

De organisatie van Las Cuevas de Nerja heeft onlangs ook een historisch museum geopend in het centrum van Nerja (Plaza de Andalucia) waarvoor een voordelig gecombineerd entreeticket gekocht kan worden. En momenteel wordt er ook nog gewerkt aan Nerja’s nieuwste attractie: een grote botanische tuin op het terrein van de grotten.

Openingstijden: www.cuevadenerja.es (menu, las visitas, horarios & tarifas).

Voor wie nog meer interesse heeft, zou vooral dit interessante artikel eens moeten lezen.

San Isidro Nerja grotten