Openingstijden en siesta

openingstijdenDe meeste winkels zijn in Andalusië geopend van maandag t/m zaterdag (na de siësta gaan veel winkels op zaterdag niet meer open): ± 09:00 / 10:00 tot 14:00 uur en van ± 17:00 tot 20:00 / 21:00 uur.

Uitzonderingen hierop zijn de grotere winkelcentra en de landelijke supermarkten. Deze houden geen siësta. Toeristenwinkels en –supermarkten zijn daarnaast vaak ook op zondag open (zeker in het hoogseizoen).

Gemeentelijke instanties, postkantoren en banken zijn vaak alleen op maandag t/m vrijdag geopend tot 14:00 uur. Dit geldt ook voor de meeste markten.

Siësta

De siësta, oftewel de middagpauze, duurt normaal gesproken van 2 tot 5. Tijdens deze tijd nuttigen de meeste Spanjaarden hun warme maaltijd. Het zijn vooral de kinderen en de ouderen die tijdens de siësta even een dutje doen, tenzij het hoogzomer is. Vanwege de warmte slapen er dan meer mensen overdag. Vooral lekker op vakantie als je laat uit bent geweest!

Aangezien Spanje het enige Europese land is met siësta, gaan er vanwege de internationaliseren steeds meer stemmen voor afschaffing. In moderne bedrijven in de grote steden en ook simpelweg bedrijven met airco zie je het steeds minder en veel werknemers zijn hier blij mee. Het scheelt namelijk de helft aan woon-werkverkeer of een nutteloos lang gat in je dag als je te ver woont. De gemiddelde Spanjaard slaapt in totaal 40 minuten korter dan de rest van Europa. De siësta is hiervoor een belangrijke reden.

openingstijden en siesta