Kinderen

Kinderen Spanjaarden zijn dol op kinderen en ze worden overal mee naartoe genomen. Vooral ‘s zomers zie je ze tot ‘s avonds laat op straat spelen, terwijl de ouders op een terrasje zitten. Kinderen worden veel sneller aangeraakt door vreemden en je moet niet vreemd opkijken als in de lift een oud opa’tje in de kinderwagen duikt om je spruit even in zijn of haar wang te knijpen.

Laag geboortecijfer

Ondanks dat Spanjaarden een familie-lievend volk zijn, is het geboortecijfer een van de laagste van Europa en dan nog wordt dit grotendeels op peil gehouden door de immigranten. Een Spaanse vrouw kreeg gemiddeld 1,37 kinderen, terwijl dit 2,1 zou moeten zijn om de bevolkingsgroei op peil te houden. Dit probleem heeft vooral een economische oorzaak, gezien het feit dat veel ´jongeren´ tot ver in de dertig thuis (moeten) blijven wonen omdat de lonen laag zijn.

Kinderopvang

Misschien wel omdat er minder kinderen geboren worden, neigt men er in Spanje nogal naar kinderen te verwennen met speelgoed en snoep. Spaanse kinderen zijn dan ook (na Engelse) de dikste kinderen van Europa. Aangezien de ouders vaak beiden werken, zorgen ook veel groot-ouders deels voor de kinderen. Kinderopvang is in Spanje echter goedkoop en uitstekend geregeld. Op de crèche en ook de lagere school kunnen kinderen tegen betaling al ‘s middags warm eten. De kinderen hebben bijna drie maanden zomervakantie waarin velen naar verschillende soorten zomerkamp kunnen.

Lagere school

De lagere school begint in Spanje in het jaar waarin de kinderen 3 jaar worden, eerder dus dan in Nederland, en ze moeten dan ook al zindelijk zijn. Vervolgens gaan ze minimaal tot hun 16e naar school (allemaal op hetzelfde studieniveau) waarna ze de keus krijgen om te gaan werken (al dan niet gecombineerd met een werkstudie) of om nog 2 jaar door te leren (bachillerato). Hierna kan men dan op basis van de hoogte van de rapportcijfers worden aangenomen op de universiteit.

Doorgaans ligt het niveau wel iets lager dan in Noord-Europa en het systeem is iets meer conservatief. Op bepaalde scholen dragen kinderen uniformen en meestal zijn dit privé- (vaak katholiek) of internationale scholen. Tegenwoordig is het ook steeds vaker mogelijk om tweetalig onderwijs te volgen, maar helaas spreken de Spaanse docenten zelf gemiddeld gezien ook niet al te best Engels of in ieder geval met een zeer sterk accent.

Communie

Spaans verjaardagsfeestjeDe communie is erg belangrijk voor de Spaanse kinderen en wordt gevierd met een groot feest en veel cadeaus. Hoewel de meeste ouders zelf niet naar de kerk gaan, is het wel verplicht om gezamenlijk een ‘cursus’ te doen (net als voor het huwelijk). De meeste kinderen zijn naar een katholieke heilige vernoemd. Zo hebben de meeste kinderen dus ook een naamdag die zij vieren. Hebben ze een moderne naam? Dan wordt het gevierd op Allerheiligen op 1 november. Vroeger was het zelfs verplicht om je kind een katholieke naam te geven! Kerstmis wordt niet zo uitgebreid gevierd als in Noord-Europa, maar alle (kinder)cadeaus worden op 6 januari gegeven tijdens Driekoningen. Dit is het belangrijkste kinderfeest van het hele jaar. Openbare en privé-scholen

Er bevinden zich internationale privé-scholen in Almuñecar, Málaga en in Rincón de la Victoria. In Nerja zelf zijn meerdere kinderdagverblijven (guarderia), lagere scholen (primario) en middelbare scholen (secundario). In het algemeen worden kinderen ingedeeld op basis van het aantal punten. Deze kun je krijgen voor bijvoorbeeld je adres, broers of zussen op dezelfde school, gescheiden ouders etc.

Kinderen in Spanje