Malaga

Stadhuis van Malaga
Stadhuis van Malaga

Málaga (600.000 inwoners) is de hoofdstad van de Costa del Sol plus de gelijknamige provincie. Na Sevilla is het de tweede stad van Andalusie en de zesde van Spanje. Decennialang was het vliegveld Malaga airport de enige plek van toeristisch belang, maar dit is compleet veranderd. Malaga krijgt tegenwoordig de stempel ´hip & trendy´ en geheel terecht!

Ideale citytrip in zomer én winter

Het bestuur zag gelukkig de enorme potentie van deze zonnige stad aan de Middellandse Zee. Het centrum werd rigoureus opgeknapt, het aantal musea opgeschroefd naar 20 en er werd een mondaine cruiseschip promenade aangelegd, Muelle Uno. En -niet onbelangrijk- met de komst van meer toerisme is inmiddels ook het horeca-aanbod explosief gestegen. De stad trekt veel jongeren en vooral ook veel taalstudenten voor een korte cursus Spaans.

De aanleiding van de integrale opknapbeurt was op dat moment de verkiezing van de Culturele Hoofdstad van Europa 2016. Deze eer is uiteindelijk naar San Sebastian in Noord-Spanje gegaan, maar dit mocht de pret echter niet drukken. Picasso´s geboortestad staat nu definitief op de kaart aan top-bestemming voor zowel zomer als winter. Net als concurrent Barcelona is de stad gezegend met goede stranden, maar qua zon-garantie wint de zuidelijkste van de twee met gemak. En als de Noord-Europeaan in de winter de ijsbloemen van zijn autoruiten staat te schrappen, kan het kwik in Malaga oplopen tot maar liefst 20 graden. Dit is vaak de doorslaggevende factor voor een ideale citytrip of rondreis door Andalusie, waarvoor Malaga het perfecte startpunt is.

Stranden, Pedregalejo en El Palo

De combi tussen het stadsleven met de lange stranden maakt de provinciehoofdstad dus absoluut uniek. La Malagueta is waarschijnlijk het bekendste strand, maar ook in het westen liggen stranden om ontdekt te worden. Het grootste deel van de kust van Malaga is verbonden door boulevards of vergelijkbare zones waar je uitstekend kunt wandelen, skaten of fietsen. Leuke bestemming richting oosten: Restaurant Baños del Carmen en hierna de stadsdelen Pedregalejo en El Palo. Het heeft mij járen gekost om te ontdekken, maar vanaf restaurant Pez Tomillo (aanrader) bereik je behoorlijk onverwachts een lange boulevard met tientallen restaurantjes en chiringuitos (visrestaurants).

Kathedraal van Malaga

malaga kathedraal
Malaga kathedraal

Malaga stond nooit bekend om zijn rijke historie, maar toch staan er met name in het oostelijke gedeelte van het stadscentrum diverse prachtige gebouwen. Je kunt bijvoorbeeld de beroemde kathedraal van Malaga bezoeken uit 1528. Het kenmerkende detail is dat de bouw door geldgebrek nooit volledig is afgerond en er een toren mist. Hierdoor wordt deze grote kathedraal in de volksmond ´La Manquita´(de lamme) genoemd.

Alcazaba & Castillo de Gibralfaro

Een aanrader voor een bezoek aan Malaga is de Alcazaba, de oude burcht aan de oostkant van het centrum. Het heeft een verrassend groene tuin en overal stroomt water. Bovenaan de berg ligt het Castillo de Gibralfaro, een ruïne van een Moors kasteel. Vanaf de Alcazaba kun je -met een beetje conditie- langs een ommuurd pad verder de heuvel op lopen. Het prachtige uitzicht  is dan een extra welkome beloning! Je kijkt hier over de oude binnenstad, de rozentuin, het Romeinse theater, de stierenvechtarena en de nieuwe havenpromenade Muelle Uno. Je kunt echter ook de busroute kiezen die via het Parador staathotel loopt.

Horeca en eetcultuur

restaurants malaga
Restaurants en tappasbars

Malaga is hot & booming, ook op culinair gebied! Het barst er inmiddels van de hippe of juist authentieke tapasbars en restaurants. Noordelijk van Calle Larios is het ´s avonds  bruisend en de Malagueños verblijven dan ook het liefst tot diep in de nacht met vrienden of familie op één van de ontelbare terrasjes van het centrum. De lichtere ´cena´ (het avondeten) bestaat meestal uit het delen van ´raciones´ (porties). Daarnaast krijg je in de tapasbars vaak een gratis kleine tapas die je zelf uit mag zoeken in de vitrine.

Zin in een terrasje maar heb je de kinderen mee? Bekijk dan hier alle restaurants en bars die grenzen aan een speeltuin. Ook een leuke manier om de stad te leren kennen is via het prachtige uitzicht van een rooftop terrace!

Picasso en musea

Picasso
Picasso museum

Schilder Pablo Picasso is in Málaga geboren (hoewel hij hier op jonge leeftijd al weer wegtrok) en dit is iets waar de stad zichtbaar trots op is. Op de hoek van het Plaza de la Merced vind je in het geboortehuis van Picasso, met enkel beeldende kunt. Het Picasso museum zelf is op een andere plek in de stad gevestigd. Malaga heeft daarnaast nog vele andere musea, waaronder het Thyssen Museum(waar onlangs een Romeinse woning in de kelder is opgegraven die bezocht kan worden), een wijnmuseum, een muziekmuseum (leuk interactief voor kinderen) en -mijn favoriet- een automuseum.

Plaza de la Merced

Plaza de la Merced is altijd gezellig met trendy eetcafe´s en regelmatig zijn er marktkraampjes. In het voorjaar zijn de bomen met paarse begroeiing prachtig! Het standbeeld van Picasso zit voor zijn oorspronkelijk woonhuis. Het is een ideale plek om af te spreken want vanaf hier loop je zo via het Romeinse theater onder aan de Alcazaba de stad in. Het is ook vlak bij het Cervantes theater voor een cultureel avondje uit.

Een fijne parkeergarage Alcazaba is die bij Plaza de la Merced (bijna onder de burcht, vlak na de tunnel). Deze bevindt zich midden in het centrum en parkeren is hier niet al te duur.

Vervoer

Zoals in veel grote steden kun je een toeristische ‘hop-on hop-off’ bustrip doen met een rode open dubbeldekker. Hoewel al 10 jaar geleden, was mijn eigen ervaring niet positief. Slecht te verstaan commentaar en weinig bijzonders. Het is wel handig om zonder uitputtende klimpartijen het hoger gelegen kasteel te bereiken, maar hier naartoe gaan ook gewone bussen en taxi’s. Een huurfiets, elektrische step of zelfs een segway zijn aangename alternatieven.

Luxe cruiseterminal Muelle Uno

muelle uno malaga
Muelle Uno Malaga

De stad heeft een belangrijke haven met naast het transport van goederen ook veel luxe cruiseschepen. Een aantal jaren geleden heeft men een erg mondaine nieuwe havenpromenade aangelegd ‘Muelle Uno’ genaamd, met horeca, winkels en entertainment. Als je de hoofdwinkelstraat Calle Larios uitloopt richting de zee, ben je er zo. Vooral in de zomer biedt de locatie welkome afkoeling en je kunt vanaf hier ook meerdere (eenvoudige) trips op het water uitvoeren. Bijvoorbeeld per Catamaran of op een boot met een transparante bodem.

Botanische tuin La Concepcion

Botanische tuin La Concepcion
Botanische tuin La Concepcion

Op 7 kilometer afstand van de stad ligt een botanische tuin, de ‘Finca de la Concepción’. Sinds 1850 zijn hier allerlei exotische planten en palmen geplant die goed overleven in het warme klimaat van Andalusië. Zelfs als je geen flora-kenner bent, is het een ontspannend bezoekje voor een dagdeel. In de lange zomeravonden worden er getheatraliseerde rondleindingen gegeven.

Malaga´s rozentuin

Rozentuin Malaga
Rozentuin Malaga

Naast het gemeentehuis van Malaga ligt een rozentuin met maar liefst 70 verschillende soorten rozen (meer dan 10.000 exemplaren, gesorteerd op kleur en soort). Deze Pedro Luis Alonso tuinen zijn aangelegd in 1948 en vormen de grootste collectie rozen van Zuid-Europa. Ze vormen een botanisch studieobject en het is het hele jaar wel leuk om er even doorheen te wandelen, bijvoorbeeld op weg naar Muelle Uno. Je vindt de tuinen in de buurt van het Alcazaba aan de Alameda.

Semana Santa paasprocessie

Malaga is beroemd om zijn grootste paasprocessies tijdens Semana Santa. De stad heeft zelfs de grootste en zwaarste ´tronas´ van Spanje, hetgeen indrukwekkend is om in levende lijve te zien. Malaga staat in deze week volledig op z´n kop en er zijn tientallen processies die uren kunnen duren, zelfs ´s nachts.

  • Voor leuke fietstochten door Malaga zie: www.malagabiketours.eu
  • Als je lekker praktisch wilt winkelen kun je buiten Calle Larios en El Corte Ingles ook kiezen voor de aangename outlet shopping mall Plaza Mayor vlak bij de airport met parkeerplaats voor de deur.
  • Malaga heeft een overdekte permanente markt van maandag t/m zaterdag en een vlooienmarkt op zondag.
  • Feria Malaga: midden/eind Augustus
  • Taxi Malaga tel. 952 327 950

Tips voor wonen in Malaga: Juridisch advies huis kopen Malaga en budgettips voor residenten.

romeins theater malaga