Ferias

feria de los caballos

Feria’s zijn een uitstekende manier om de Spanjaarden op hun best te leren kennen. Deze stadsfeesten worden eens per jaar gehouden in ieder dorp of iedere stad. Heel Andalusië heeft tussen april en november dus zijn eigen feria waar door velen met smart naar uitgekeken wordt. Met name de feria’s in de grote steden trekken veel publiek. Als je niet van drukte houdt, kun je deze steden beter mijden. Het gewone leven staat minstens een week volledig op z´n kop.

Feriakleding

De Andalusiers leven echt naar de feria toe en kleden zich voor de gelegenheid vaak in traditionele kleding. Je zou het niet zeggen, maar de traditionele kleding is toch sterk aan de mode onderhevig. Korte rokken, lange, grote stippen of klein, asymmetrisch, etc. Voor vrouwen geldt er ook een alternatieve stijl. Deze ´ruiterstijl´ is bruin of grijs. Of je nu een strakke rok aanhebt of een broek, in beide gevallen worden leren laarzen gedragen in plaats van ´espadrillas´. Een paard meenemen is optioneel, maar niet verplicht.

Feestterrein en casetas

Vaak duren de feria’s een week. Ze vinden plaats op speciale semi-permanente terreinen in en om de stad en meestal worden de feesten gecombineerd met de kermis. Overdag’s zijn er allerlei miss- en mister-verkiezingen plus demonstraties en muziekoptredens. Voor velen is dit serious business want de titel telt zwaar in het sociale leven. Voor winnaar van de kinder miss en mister wordt tegenwoordig via loting i.p.v. verkiezing vastgesteld. Dit om vriendjespolitiek en gekwetste kinderego´s tegen te gaan. (Of misschien juist wel van de ouders). In de feesttenten ‘casetas‘ genoemd, kun je eten, drinken en dansen, maar een aantal zijn ook besloten. Ter plekke kun je je tegoed doen aan de tapas, sherry en traditionele muziek (flamenco & sevillanas). Uiteraard tot diep in de nacht. Dus als je de kans hebt: vooral doen!

Overzicht feria´s Andalusie

 Festivals en feria’s volgens de site van Andalucia.com

De kermis is een vast element van alle feria´s