Mezquita Cordoba

Mezquita cordoba 850 pilarenDe moskee, simpelweg La Mezquita van Córdoba is een absolute aanrader! De 850 (!) rood-wit gestreepte zuilen van de 24.000 m2 ruimte zijn geïnspireerd op palmbomen en doen een sfeer ontstaan van 1001 nacht. Ze symboliseren de oneindigheid.

Cultureel erfgoed Andalusië

kathedraal MezquitaDe Mezquita – zo’n 1200 jaar oud – en het Alhambra in Granada vormen de twee laatst overgebleven grote Moorse bouwwerken van Spanje en staan beide in de top 5 van meest bezochte culturele attracties in Andalusie.

Van oorsprong was de Mezquita een moskee maar deze werd in 1523 door Karel V na de verovering op de Moren deels omgebouwd tot katholieke kathedraal, nog altijd tot ongenoegen van velen vanwege het verloren gaan van het toch al weinig overgebleven culturele erfgoed uit de Moorse tijd. Toch is het positief dat de moskee überhaupt bewaard is gebleven door de geschiedenis heen, want de druk vanuit de katholieke kerk was groot om alle moskeeën en synagoges in Spanje te vernietigen.

Puerta del Perdon & Patio de los Naranjos

Patio de los NaranjosBuiten vind je de toegangspoort ‘Puerta del Perdón‘ met de voormalige minaret. Het plein voor de Mezquita heet Patio de los Naranjos. De vele sinaasappelbomen bieden bezoekers in de zomer de nodige verkoeling. Overigens, voor diegenen die de Spaanse taal intereseert… Una naraja is een sinaasappel, maar un naranjo is een sinaasappelboom.

Entree en openingstijden Mezquita

De entree bedraagt ca. € 8; openingstijden maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 en zondag van 14:00 tot 17:30 uur. Er worden nog regelmatig katholieke kerkdiensten gehouden, deze zijn bij te wonen. Gewone bezichtigingen zijn dan niet mogelijk. Overigens is het nog altijd verboden voor moslims om in de Mezquita te bidden…

Houtsnijwerk in Mezquita