Maro

Stranden en natuur van Maro

Maro strand
Strand van Nerja-Maro

Maro is een klein dorpje en tegelijkertijd een deelgemeente van Nerja. Het plaatsje telt ongeveer 800 inwoners. De ligging is heel fraai aan de kust, op 4 kilometer van Nerja aan de Costa del Sol oost. De Cuevas de Nerja (grotten) en de resten van de Romeinse stad Detunda liggen hier vlakbij (zie kopje geschiedenis). Je vindt er slechts een paar restaurantjes en er is een kerkje (Nuestra Señora de las Maravillas uit begin 17e eeuw) te bezichtigen.

Natuurgebied Cerro Gordo (Maro)
Natuurgebied Cerro Gordo (Los Acantilados)

Daarnaast heeft het plaatsje enkele mooie stranden waaronder Playa de Mar, Alberguillas en Cantarriján (naturistenstrand). De stranden en kliffen van Maro tot aan de berg Cerro Gordo zijn tot beschermd natuurgebied verklaard, dus is Maro geliefd bij fans van watersport en outdoor activiteiten. Daarnaast kun je uitstekend wandelen in het natuurgebied Los Acantilados (vanaf de grotten omhoog). Zo ligt er bijvoorbeeld een leuke picknickplek op 5 km afstand ‘El Pinarillo’ vanaf de Cuevas de Nerja. Hoewel bergopwaarts, echt een leuke wandeling!

Romeinse aguilla aquaduct

Aguila aquaduct
Aguila aquaduct

Op weg naar Maro – voorbij de afslag naar de snelweg – kun je zowel aan de linker- als rechterkant overblijfselen zien van een prachtig oud Romeins Aguilla-aquaduct dat ook werd gebruikt voor de suikerfabriek die in de 17e eeuw werd gebouwd. Het is een indrukwekkend bouwwerk als je bedenkt dat het 2000 jaar oud is en maar liefst 5 verdiepingen hoog.

Feesten in Maro

Op het terrein van de grotten wordt het folklorefeest San Isidro gevierd op 14 en 15 mei. Gedurende een hele dag wordt de beschermheilige San Isidro in een feestelijke stoet uit de kerk bij Balcon de Europa naar Maro gedragen. Het is een vrolijk feest met veel paarden, klederdracht en cultuur. Eenmaal op het feestterrein aangekomen is er groot aantal buitenbars en enkele open lucht-discotheken, die al beginnen de avond ervoor.

Andere feesten in het dorp zijn ‘San Anton‘ in januari, de Maro feria (jaarlijks feest met kermis) in september en Maroween. Maroween is een combinatie van Halloween plus het lokale oogstfeest / kastanjefestival en wordt uiteraard gehouden op 31 oktober.

Maro dorpsplein
Dorpsplein van Maro