Balcon de Europa

Zicht op Balcon de Europa
Zicht op Balcon de Europa

In het oude centrum van Nerja ligt ‘Balcon de Europa’, een uitzichtspunt op een uitstekende klif in de zee op 23 meter boven zeeniveau. Deze attractie staat vast al op je lijstje met vakantietips want vanaf hier heb je een magnifiek uitzicht over kust en de bergen achter Nerja. Het naastgelegen pittoreske strandje Playa Calahonda is uitgegroeid tot het meest gefotografeerde strand van Spanje. Je kunt vanaf het Balcon ook het populaire Playa Burriana zien.

Zowel ’s avonds als overdag’s trekt dit unieke plekje veel toeristen en in de zomer is er menig kunstenaar te vinden. Deze verdienen hun geld dan bijvoorbeeld al schilder, muzikant of levend standbeeld. Onder het Balcon de Europa is een restaurant gevestigd (dat overigens niet bekend staat om zijn goede keuken). Voor uitgaan en lekker eten zijn er meer dan 300 mogelijkheden in Nerja, dus check onze restaurant tips.

Heel centraal gelegen dus Balcon de Europa kan je niet missen!

Er staat een indrukwekkende rij met koningspalmen en aan de zijkanten staan 2 oude kanonnen. Deze geven aan dat het uitzichtpunt tot 1812 uit een verdedigingsfort bestond. Dit fort is in de geschiedenis door de Spanjaarden zelf afgebroken – in samenwerking met bondgenoot Engeland – om te voorkomen dat het in handen van Napoleon zou vallen tijdens de oorlog met de Fransen.

Kanon Balcon de EuropaStandbeeld koning Alfonso XII

Op het uitzichtspunt staat ook een standbeeld van Koning Alfonso XII. Toen hij na de verwoestende aardbeving van 1884 een bezoek aan de stad bracht, was hij zo onder de indruk van het uitzicht dat hij het officieel de naam ‘Balcon de Europa’ heeft gegeven.

El Salvador kerk

Aan de andere kant van de promenade ligt een plein met hieraan de El Salvador kerk en hier tegenover zie je meteen (onder de boog van het stadhuis) het VVV / toeristenbureau van Nerja (tel. 0034 – 952 521 531). Vanaf het naastgelegen plein (Plaza Cavana) vertrekt een toeristisch treintje dat door heel Nerja rijdt. Tegenwoordig is er ook een concurrerend treintje dat helemaal tot de Grotten van Nerja in Maro gaat.

Uitzicht Balcon de Europa
Uitzicht op Playa Calahonda, Nerja centrum en de Sierra Nevada