Festiviteiten

San Isidro, Nerja´s belangrijkste feestdag op 15 mei
Romeria San Isidro in Nerja

Dit is een selectie van festiviteiten, feesten en feestdagen in Nerja e.o. Geen betere manier om de Spaanse en Andalusische cultuur te beleven tijdens je vakantie dan het bezoeken van een feest of cultureel evenement. Semana Santa is misschien wel het de bekende festiviteit maar ook lokale feesten als San Isidro of bijvoorbeeld het Carnaval of Oud & Nieuw zijn zeer de moeite waard! De meeste evenementen zoals parades en processie in Spanje beginnen ‘s middags na de siësta tussen 17:00 en 18:00 uur.

Van veel evenementen is de dag en de programmering nog niet bekend en er verandert ook nog wel eens wat in de planning. Controleer de gegevens dus bij het toeristenbureau van Nerja op het Balcon de Europa. En tips voor verbeteringen zijn altijd welkom! Zie ook de uitgaansagenda van NerjaDigitaal.

Ah, valt de feestdag op een zondag? Dan is de maandag erna vaak alles dicht.

Festiviteiten en feestdagen in Nerja e.o.

Oud & Nieuw (noche vieja) [TIP!]

Oud & Nieuw op Balcon de Europa in Nerja
Oud & Nieuw op Balcon de Europa

1 januari 2024: Op het Balcon de Europa om 12 uur met gemeentelijk vuurwerk, live muziek, cava (Spaanse champagne) en 12 druiven voor voorspoed in iedere komende maand. Die worden bij iedere klokslag doorgeslikt. Tip… koop een blikje met 12 ontpitte witte druiven in de supermarkt. Nerja is rond deze tijd sfeervol versierd en het feest gaat de hele nacht door. Het vuurwerk kijken om 12 uur tijdend Oud & Nieuw is overigens wel een toeristenaangelegenheid. De Spanjaarden zelf gaan pas later de deur uit.

Driekoningen (Reyes Magos)

5-6 januari 2024: De viering van Driekoningen in Spanje is vergelijkbaar met ons sinterklaasfeest. Op 5 januari na 5 uur rijden de versierde praalwagens met de koningen door de straten en er wordt met snoepjes gestrooid. De dag erna, de datum van Driekoningen, krijgen alle kinderen traditiegetrouw bergen met cadeautjes (voordat al bijna weer de school begint na 2 weken kerstvakantie!). Tot deze tijd kun je ook veel kerststallen in de stad bewonderen, de ´beléns´. Op 6 januari zijn vrijwel alle winkels gesloten.

San Anton, Nerja-Maro

16 januari 2024: Het volksfeest ter ere van de heilige San Anton, beschermheilige van de dieren. Het wordt in de deelgemeente Nerja-Maro groots gevierd met o.a. vuurwerk, lokale lekkernijen, muziek, een processie en vele ontstoken vuren. De grootste uiteraard op het dorpsplein. Onlangs heeft de gemeente besloten om het feest standaard in het weekend te gaan houden. Dit zodat meer mensen het feest van San Anton kunnen bijwonen.

San Sebastian, Frigiliana

20 januari 2024: Tot 1967 was de viering ter ere van de beschermheilige San Sebastian het moment waarop de jaarlijkse feria in Frigiliana gehouden werd. Gezien het weer heeft men echter besloten deze festiviteiten naar de zomer te verplaatsen (13 juni San Antonio de Padua). San Sebastian in Frigiliana beperkt zich vandaag de dag tot een katholieke feestdag met een heilige mis. Tijdens een processie wordt het beeld van San Sebastian door de straten gedragen.

Carnaval [TIP!]

Carnaval
Carnaval

8-14 februari: Carnaval is in Nerja een grote happening en er wordt veel werk van gemaakt. Vanaf 5 uur ‘s middags vertrekken de praalwagens voor een tocht door de straten en er zijn (geld)prijzen te winnen voor originaliteit van de kostuums. Op de laatste dag wordt de carnaval in zwarte kledij en met melancholische muziek ‘ten grave gedragen’. Hierbij wordt er symbolisch een grote sardine begraven… De stad Cadiz in het Zuiden is overigens ook wereldberoemd om zijn satirisch carnaval. En op de Canarische Eilanden heeft men een rijke traditie aan travestietenverkiezingen. Zo midden in de winter is het feest erg populair bij overwinteraars.

Dia de Andalucia / Dia del Pedal, Nerja

28 februari 2024: Al een kwart eeuw wordt in Nerja de Dia del Pedal gehouden tijdens de regionale feestdag ‘Dia del Andalucia’. Bij dit sportevenement wordt iedereen aangespoord om zich op de fiets te wagen. Er zijn prijzen te winnen voor het meest originele voertuig en de oudste deelnemer. Dia de Andalucia zelf wordt niet zo uitgebreid gevierd. De scholen hebben deze hele week wel vrij (Semana Blanca).

Semana Santa (Paasweek) [TIP!]

De hele Paasweek zijn er Semana Santa activeiten
Semana Santa processie

24-31 maart 2024: Semana Santa is in Spanje echt een culturelebelevenis. Rijk is aan spektakel, sfeer en tradities, waar al boeken over volgeschreven zijn. Gedurende de hele week zijn er katholieke processies met bijzonder veel belangstelling van de lokale bevolking en natuurlijk alle toeristen. Steden als Malaga en Sevilla staan door de festiviteiten volledig op z´n kop in deze week. Mensen die boete willen doen, lopen met de karakteristieke puntmutsen op om anoniem te blijven. Opvallend tijdens de Semana Santa optocht is de intense melancholische muziek van de fanfareorkesten. Er is echter ook een vrolijkere katholieke kinderparade. In Frigiliana en Velez-Malaga zijn er processies in het donker. Enkel dus onder begeleiding van kaarslicht, bijzonder sfeervol. In deze laatste plaats is overigens een Semana Santa museum gevestigd.

Cruces de Mayo, Nerja & Frigiliana

Cruces de Mayo
Cruces de Mayo

3 mei 2024: Op de dag van ‘Cruces de Mayo’ worden katholieke kruizen versierd met bloemen. Deze zijn te bewonderen langs de huizen en in een optocht door de straten. Op deze traditionele dag wordt ook veel dans en zang georganiseerd en kan men in Nerja proeven van lokale specialiteiten zoals ambachtelijk bereide tortillas, worsten, migas en palomitas (popcorn). En natuurlijk de heerlijke wijnen uit het gebied ‘routa del Sol & Vino’.

Romería de San Isidro, Nerja / Nerja-Maro [TIP!]

14-15 mei 2024: Vrolijke en groots opgezette ‘pelgrimstocht’ (romeria) voor de beschermheilige van de landbouw en de boeren met karren, paarden, klederdracht, flamencomuziek en een groot openluchtfeest in Maro. De avond van te voren wordt er al flink gefeest op het terrein bij de grotten in Maro. Op de dag zelf vindt er een vrolijke boeren folklore processie plaats waarbij het beeld van San Isidro vanaf de kerk op Balcon de Europa op een ossenkar naar Maro gereden wordt. Daar aangekomen barst het feest opnieuw los en duurt tot ‘s avonds laat met vele buitenbars en een -disco. Mag je niet missen!!

Corpus Christi Feria Granada

Begin juni 2024: In Granada wordt de feria gecombineerd met de festiviteiten van het katholieke Corpus Christi. De datum valt altijd ongeveer 6 weken na Pasen en verschilt hierdoor ieder jaar. Granada telt zo’n 250.000 inwoners, dus zoals je kunt verwachten is ook de feria van formaat. Een bezoek van de feria is een leuke manier om de stad te leren kennen. Ga er wel van uit dat het normale dagelijkse leven in deze week compleet ontregeld is.

Feria de San Antonio (stadsfeest), Frigiliana

Week van 13 juni 2024: Net als iedere andere plaats in Andalusië heeft ook Frigiliana zijn jaarlijkse feria. Uiteraard is er kermis, zijn er missverkiezingen (tegenwoordig voor kinderen d.m.v. loting) en veel muziek- en dansoptredens. Het traditionele stierenrennen door de smalle klinkerstraatjes van het centrum, is niet meer. Dit vanuit politieke motieven. Het is vervangen door andere festiviteiten zoals een zeepbanenrace.

Noche de San Juan (Nacht van San Juan) [TIP!]

Noche de San Juan
Noche de San Juan

23-24 juni 2024: Nachtelijk strandfeest in heel Spanje om de langste dag en het begin van de zomer te vieren. Om 12 uur is er een nachtelijke duik in zee. Dit om de ‘zonden van afgelopen jaar van zich af te spoelen’. Uiteraard is er ook een groots vuurwerk en traditionele vuren. Veel mensen blijven het liefst het hele weekend op het strand kamperen en barbecueën. Dit is namelijk de enige dag van het jaar dat dit is toegestaan. Burriana en Playazo zijn deze nacht heel gezellig en hier is live muziek te genieten.

Virgen del Carmen, Nerja [TIP!]

15-16 juli 2024: Virgen del Carmen is de beschermheilige van de zee en de vissers. Het heilige beeld wordt in een processie vanaf de 17e eeuwse El Salvador kerk op het Balcon de Europa in een processie naar Plaza de los Cangrejos gedragen . Hier wordt het beeld onder veel belangstelling op een bootje geplaatst. Daarna vaart men het beeld langs al Nerja’s stranden om deze te ´zegenen´. Het laatste deel van de vaartocht vindt plaats in het donker, met fakkels, heel sfeervol. De dag ervoor worden er gratis sardientjes geroosterd en uitgedeeld op Plaza de los Cangrejos.

Festival of Dance and Music, Nerja-Maro 

Juli 2024: In de beroemde druipsteengrotten van Nerja (Las Cuevas de Nerja) wordt al meer dan 50 jaar iedere zomer een cultureel festival gehouden. Bezoekers kunnen in de grote ‘zaal’ genieten van klassieke muziek, flamenco, orkesten en klassiek ballet. De kaarten zijn prijzig en het aantal plaatsen is beperkt. Volgens velen is het echter een unieke ervaring. De verlichting is sprookjesachtig, de akoestiek fenomenaal. Ieder jaar worden er grote namen op het programma gezet. Zo traden eerder Jose Carreras en Monserrat Caballét op. Het festival kreeg zelfs al eens koninklijk bezoek.

Festival de Coros y Danzas, Torrox

Begin augustus 2024: Muziek- en cultuurliefhebbers komen sinds jaar en dag aan hun trekken tijdens dit traditionele folkloredansfeest in Torrox Pueblo. Er komt een scala aan nationale en internationale dans voorbij, dat begeleid wordt door zangkoren. Neem voor de exacte programmering, tijden en de juiste locaties van tevoren contact op met het toeristenbureau van Torrox.

Feria de Malaga

Midden augustus 2024: De feria van Malaga is één van de grootste van heel Spanje en een waar spektakel. De programmering is onderverdeeld in de Feria del Dia (overdag’s) en de Feria del Noche (‘s avonds). Het festivalterrein met casita’s ligt naast de snelweg (naast het futuristische congrescentrum). Maar vanwege de immense belangstelling wordt er ook allerlei entertainment in het centrum geprogrammeerd. Zoals op de meeste feria’s komen de mensen ‘s avonds pas na 22:00 en wordt er doorgefeest tot in de kleine uurtjes. Het dagelijkse leven ligt tijdens de festiviteiten verder helemaal plat.

Festival de 3 Culturas, Frigiliana

Festival de Tres Cultural Frigiliana
Festival de Tres Cultural Frigiliana

Eind augustus 2024: Eén van de meest smaakmakende feesten van Frigiliana is het Festival de Tres Culturas. Hierin wordt de gezamenlijke geschiedenis tussen de katholieken, de moren en de joden gevierd. Dit uiteraard met veel internationale muziekoptredens, dans, handwerk, demonstraties, films, conferenties, exposities, een mooie artistieke markt en andere festiviteiten. Culinaire liefhebbers kunnen zich te goed doen aan tapas tijdens de speciale tapastour. Kom bijtijds i.v.m. drukte en parkeren.

Noche del Vino, Competa

15 augustus 2024: Nerja, Torrox, Frigiliana en Competa maken deel uit van de ‘Routa del Sol & Vino‘. Op 15 augustus wordt traditiegetrouw de wijnoogst gevierd in wijndorp Competa. Er worden natuurlijk demonstraties gegeven van het ambachtelijke wijnproductie proces. Daarbij wordt de wijn met rieten schoenen geperst . Er komen zo’n 4.000 bezoekers op deze festiviteit af en er gaat gemiddeld 1.500 liter wijn doorheen… Salud!

Feria de las Maravillas (stadsfeest), Nerja-Maro 

Begin september 2024: In de week van 8 september is het dorpje Maro (deelgemeente van Nerja) aan de beurt met zijn eigen feria. Ook al is dit plaatsje niet groot, het culturele erfgoed wordt met overgave gevierd. Deze feria ter ere van de beschermpatroon Virgen de las Maravillas is namelijk terug te herleiden naar de zestiende eeuw. Buiten de kermis worden ook de diverse tradities in ere gehouden.

Feria (stadsfeest), Torrox

Begin oktober 2024: De Feria van Torrox wordt gehouden in het dorp Torrox Pueblo. Het kerkplein wordt gebruikt voor de horeca plus de verbena’s (dansfeesten) en de kermis staat bij het voetbalveld. De Feria van Torrox begint niet voor 10 uur ‘s avonds en er wordt ook nog een feria gehouden in de deelgemeente El Morche aan de kust rond 15 augustus 2020 (Virgen del Carmen).

Festiviteiten Nerja Feria [TIP!]

Eerste week oktober 2024: De jaarlijkse feria van Nerja is één van de laatste van Andalusië en is echt een leuke gelegenheid om de Nerjeños op hun best te zien. Naast de grootse kermis en het vuurwerk zijn er optredens , missverkiezingen, dansdemonstraties, flamenco optredens etc. ‘s Ochtends is de programmering vooral op kinderen gericht maar die komen ‘s avonds ook gewoon mee. De laatste dag hebben de attracties korting.

Maroween / Halloween, Nerja-Maro & Nerja

31 oktober 2024: In Nerja-Maro zijn ze zo slim geweest om hun jaarlijkse kastanje oogstfeest te combineren met het steeds populairder wordende Halloween. De mix heet Maroween! Sfeervolle avond, want de Spanjaarden zijn gék op verkleden… Met verklede kleine kinderen kun je het best naar het Balcon de Europa in Nerja centrum gaan. Hier worden kleinschaligere festiviteiten georganiseerd.

Dia de las Migas, Torrox

22 december 2024: Op de laatste zondag voor Kerst houdt Torrox een groots culinair festival ter ere van de traditionele ‘migas‘. Dit is een stevige boerenmaaltijd bereid van oud broodkruim gebakken in olijfolie of reuzel (varkensvet). Het gerecht is er in veel variaties en wordt begeleid met de nodige hoeveelheid wijn. De migas worden in grote pannen bereid. Er worden vervolgens gratis bordjes uitgereikt aan de 20.000 bezoekers. Verder natuurlijk een hoop folklore tijdens dit evenement op het marktplein van Torrox Pueblo.

Culinaire festivals Axarquia

Klik hier voor meer informatie over culinaire festivals in de Axarquia.

Officiële feestdagen in Nerja:

 • 01 januari: Nieuwjaarsdag
 • 06 januari: Drie Koningen
 • 28 februari: Dag van Andalusië
 • 24 – 31 maart: Pasen festiviteiten (2e Paasdag bestaat niet in Spanje)
 • 01 mei: Dag van de Arbeid
 • 15 mei: Lokale feestdag (San Isidro)
 • 15 augustus: Maria Hemelvaart
 • 10 oktober: Lokale feestdag (feria)
 • 12 oktober: Nationale Feestdag van Spanje
 • 01 november: Allerheiligen
 • 06 december: Dag van de Constitutie
 • 08 december: María Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december: Kerst (24 december: Kerstavond, 2e Kerstdag bestaat niet in Spanje)

N.B. Als een officiële feestdag op een zondag valt, dan is de volgende maandag iedereen vrij en zijn de meeste winkels gesloten.

Festiviteiten tijdens carnaval
Festiviteiten tijdens carnaval