Festiviteiten

San Isidro, Nerja´s belangrijkste feestdag op 15 meiDit is een selectie van festiviteitenfeesten en feestdagen in Nerja e.o. Geen betere manier om de Spaanse en Andalusische cultuur op te snuiven tijdens je vakantie dan het bezoeken van een feest of cultureel evenement. De meeste evenementen zoals parades en processie in Spanje beginnen ‘s middags na de siësta tussen 17:00 en 18:00 uur.

De hele Paasweek zijn er Semana Santa activeitenN.B. Van veel evenementen is de dag en de programmering nog niet bekend en er verandert ook achteraf nog wel eens wat in de planning. Controleer de gegevens dus bij het toeristenbureau van Nerja op het Balcon de Europa. En tips voor verbeteringen zijn altijd welkom! Zie ook de uitgaansagenda van NerjaDigitaal.

Ah, valt de feestdag op een zondag? Dan is de maandag erna vaak alles dicht.

Festiviteiten, feesten en feestdagen

Noche Viejo (Oud & Nieuw) [TIP!]

Festiviteiten tijdens oud en nieuw1 januari 2020: Op het Balcon de Europa om 12 uur met gemeentelijk vuurwerk, live muziek, cava (Spaanse champagne) en 12 druiven voor voorspoed in iedere komende maand. Die worden bij iedere klokslag doorgeslikt. Tip… koop een blikje met 12 ontpitte witte druiven in de supermarkt. Nerja is rond deze tijd sfeervol versierd en het feest gaat de hele nacht door. Het vuurwerk kijken om 12 uur is overigens wel een toeristenaangelegenheid. De Spanjaarden zelf gaan pas later de deur uit.

Los Reijes Magos (Driekoningen)

Nerja Driekoningen5-6 januari 2020: De viering van Driekoningen in Spanje is vergelijkbaar met ons sinterklaasfeest. Op 5 januari na 5 uur rijden de versierde praalwagens met de koningen door de straten en er wordt met snoepjes gestrooid. De dag erna krijgen alle kinderen traditiegetrouw bergen met cadeautjes (voordat al bijna weer de school begint na 2 weken kerstvakantie!). Tot deze tijd kun je ook veel kerststallen in de stad bewonderen, de ´beléns´. Op 6 januari zijn vrijwel alle winkels gesloten.

San Anton, Nerja-Maro

Maro San Anton

16-17 januari 2020: Het volksfeest ter ere van de heilige San Anton, beschermheilige van de dieren. Het wordt in de deelgemeente Nerja-Maro groots gevierd met o.a. vuurwerk, lokale lekkernijen, muziek, een processie en vele ontstoken vuren. De grootste uiteraard op het dorpsplein. Onlangs heeft de gemeente besloten om het feest standaard in het weekend te gaan houden. Dit zodat meer mensen het feest van San Anton kunnen bijwonen.

San Sebastian, Frigiliana

Frigiliana San Sebastian20 januari 2020: Tot 1967 was de viering ter ere van de beschermheilige San Sebastian het moment waarop de jaarlijkse feria in Frigiliana gehouden werd. Gezien het weer heeft men echter besloten deze festiviteiten naar de zomer te verplaatsen (13 juni San Antonio de Padua). San Sebastian in Frigiliana beperkt zich vandaag de dag tot een katholieke feestdag met een heilige mis. Tijdens een processie wordt het beeld van San Sebastian door de straten gedragen.

Carnaval [TIP!]

Nerja carnaval27 februari – 1 maart 2020: Carnaval is in Nerja een grote happening en er wordt veel werk van gemaakt. Vanaf 5 uur ‘s middags vertrekken de praalwagens voor een tocht door de straten en er zijn (geld)prijzen te winnen voor originaliteit van de kostuums. Op de laatste dag wordt de carnaval in zwarte kledij en met melancholische muziek ‘ten grave gedragen’. Hierbij wordt er symbolisch een grote sardine begraven… De stad Cadiz in het Zuiden is overigens ook wereldberoemd om zijn satirisch carnaval. En op de Canarische Eilanden heeft men een rijke traditie aan travestietenverkiezingen. Zo midden in de winter is het feest erg populair bij overwinteraars.

Dia de Andalucia / Dia del Pedal, Nerja

Nerja dia pedal28 februari 2020: Al een kwart eeuw wordt in Nerja de Dia del Pedal gehouden tijdens de regionale feestdag ‘Dia del Andalucia’. Bij dit sportevenement wordt iedereen aangespoord om zich op de fiets te wagen. Er zijn prijzen te winnen voor het meest originele voertuig en de oudste deelnemer. Dia de Andalucia zelf wordt niet zo uitgebreid gevierd. De scholen hebben deze hele week wel vrij (Semana Blanca).

Semana Santa (Paasweek) [TIP!]

Nerja Semana Santa5 – 10 april 2020: Semana Santa is in Spanje echt een culturelebelevenis. Rijk is aan spektakel, sfeer en tradities, waar al boeken over volgeschreven zijn. Gedurende de hele week zijn er katholieke processies met bijzonder veel belangstelling van de lokale bevolking en natuurlijk alle toeristen. Steden als Malaga en Sevilla staan door de festiviteiten volledig op z´n kop in deze week. Mensen die boete willen doen, lopen met de karakteristieke puntmutsen op om anoniem te blijven. Opvallend daarbij is de intense melancholische muziek van de fanfareorkesten. Er is echter ook een vrolijkere katholieke kinderparade. In Frigiliana en Velez-Malaga zijn er processies in het donker. Enkel dus onder begeleiding van kaarslicht, bijzonder sfeervol. In deze laatste plaats is overigens een Semana Santa museum gevestigd.

Dia del Residentes (Resident’s Day), Nerja

Nerja Resident's DayApril 2020?: Nerja wordt bevolkt door ongeveer een kwart aan buitenlandse ‘residenten‘ (permanente bewoners). De ‘extranjeros´ organiseren een feestelijke dag met eten, muziek en een hoop informatie vanuit tientallen stands van diverse organisaties, ondernemers en goede doelen in Nerja. Dia del Residentes heeft al verschillende locaties gehad (Balcon de Europa, Plaza de España).

Cruces de Mayo, Nerja & Frigiliana

Nerja & Frigiliana Cruzes de Mayo3 mei 2020: Op de dag van ‘Cruces de Mayo’ worden katholieke kruizen versierd met bloemen. Deze zijn te bewonderen langs de huizen en in een optocht door de straten. Op deze traditionele dag wordt ook veel dans en zang georganiseerd en kan men in Nerja proeven van lokale specialiteiten zoals ambachtelijk bereide tortillas, worsten, migas en palomitas (popcorn). En natuurlijk de heerlijke wijnen uit het gebied ‘routa del Sol & Vino’.

Romería de San Isidro, Nerja / Nerja-Maro [TIP!]

Nerja San Isidro14-15 mei 2020: Vrolijke en groots opgezette ‘pelgrimstocht’ (romeria) voor de beschermheilige van de landbouw en de boeren met karren, paarden, klederdracht, flamencomuziek en een groot openluchtfeest in Maro. De avond van te voren wordt er al flink gefeest op het terrein bij de grotten in Maro. Op de dag zelf vindt er een vrolijke boeren folklore processie plaats waarbij het beeld van San Isidro vanaf de kerk op Balcon de Europa op een ossenkar naar Maro gereden wordt. Daar aangekomen barst het feest opnieuw los en duurt tot ‘s avonds laat met vele buitenbars en een -disco. Mag je niet missen!!

Vanaf 2020 worden de festiviteiten wellicht verplaatst naar het industrieterrein bij de LIDL.

Nerja fiesta blancaNoche en Blanco (witte nacht), Nerja

Mei 2020?: Dit betrekkelijk nieuwe festival wordt georganiseerd door de (horeca)ondernemers van Nerja. Het is een gratis feest door heel de stad met veel cultuur dat de hele nacht doorgaat.

Corpus Christi Feria Granada

feria granadaBegin juni 2020: In Granada wordt de feria gecombineerd met de festiviteiten van het katholieke Corpus Christi. De datum valt altijd ongeveer 6 weken na Pasen en verschilt hierdoor ieder jaar. Granada telt zo’n 250.000 inwoners, dus zoals je kunt verwachten is ook de feria van formaat. Een bezoek van de feria is een leuke manier om de stad te leren kennen. Ga er wel van uit dat het normale dagelijkse leven in deze week compleet ontregeld is.

Feria de San Antonio (stadsfeest), Frigiliana

Frigiliana feriaWeek van 13 juni 2020: Net als iedere andere plaats in Andalusië heeft ook Frigiliana zijn jaarlijkse feria. Uiteraard is er kermis, zijn er missverkiezingen (tegenwoordig voor kinderen d.m.v. loting) en veel muziek- en dansoptredens. Het traditionele stierenrennen door de smalle klinkerstraatjes van het centrum, is niet meer. Dit vanuit politieke motieven. Het is vervangen door andere festiviteiten zoals een zeepbanenrace.

Noche de San Juan (Nacht van San Juan) [TIP!]

Nerja san juan

23-24 juni 2020: Nachtelijk strandfeest in heel Spanje om de langste dag en het begin van de zomer te vieren. Om 12 uur is er een nachtelijke duik in zee. Dit om de ‘zonden van afgelopen jaar van zich af te spoelen’. Uiteraard is er ook een groots vuurwerk en traditionele vuren. Veel mensen blijven het liefst het hele weekend op het strand kamperen en barbecueën. Dit is namelijk de enige dag van het jaar dat dit is toegestaan. Burriana en Playazo zijn deze nacht heel gezellig en hier is live muziek te genieten.

Virgen del Carmen, Nerja [TIP!]

Nerja Virgen del Carmen

15-16 juli 2020: Virgen del Carmen is de beschermheilige van de zee en de vissers. Het heilige beeld wordt in een processie vanaf de 17e eeuwse El Salvador kerk op het Balcon de Europa in een processie naar Plaza de los Cangrejos gedragen . Hier wordt het beeld onder veel belangstelling op een bootje geplaatst. Daarna vaart men het beeld langs al Nerja’s stranden om deze te ´zegenen´. Het laatste deel van de vaartocht vindt plaats in het donker, met fakkels, heel sfeervol. De dag ervoor worden er gratis sardientjes geroosterd en uitgedeeld op Plaza de los Cangrejos.

Festival of Dance and Music, Nerja-Maro 

Nerja Cuevas festivalJuli 2020: In de beroemde druipsteengrotten van Nerja (Las Cuevas de Nerja) wordt al meer dan 50 jaar iedere zomer een cultureel festival gehouden. Bezoekers kunnen in de grote ‘zaal’ genieten van klassieke muziek, flamenco, orkesten en klassiek ballet. De kaarten zijn prijzig en het aantal plaatsen is beperkt. Volgens velen is het echter een unieke ervaring. De verlichting is sprookjesachtig, de akoestiek fenomenaal. Ieder jaar worden er grote namen op het programma gezet. Zo traden eerder Jose Carreras en Monserrat Caballét op. Het festival kreeg zelfs al eens koninklijk bezoek.

Festival de Coros y Danzas, Torrox

torrox coros danzasBegin augustus 2020: Muziek- en cultuurliefhebbers komen sinds jaar en dag aan hun trekken tijdens dit traditionele folkloredansfeest in Torrox Pueblo. Er komt een scala aan nationale en internationale dans voorbij, dat begeleid wordt door zangkoren. Neem voor de exacte programmering, tijden en de juiste locaties van tevoren contact op met het toeristenbureau van Torrox.

Fiesta Blanca, Nerja

Begin augustus 2020?: Nachtelijk open-air feest op Playa El Salon waarin iedereen in wit gekleed is. Het is gericht op jongeren de muziekstijl is house.

Feria de Malaga

Feria MalagaMidden augustus 2020: De feria van Malaga is één van de grootste van heel Spanje en een waar spektakel. De programmering is onderverdeeld in de Feria del Dia (overdag’s) en de Feria del Noche (‘s avonds). Het festivalterrein met casita’s ligt naast de snelweg (naast het futuristische congrescentrum). Maar vanwege de immense belangstelling wordt er ook allerlei entertainment in het centrum geprogrammeerd. Zoals op de meeste feria’s komen de mensen ‘s avonds pas na 22:00 en wordt er doorgefeest tot in de kleine uurtjes. Het dagelijkse leven ligt tijdens de festiviteiten verder helemaal plat.

Festival de 3 Culturas, Frigiliana

Frigiliana tres culturasEind augustus 2020: Eén van de meest smaakmakende feesten van Frigiliana is het Festival de Tres Culturas. Hierin wordt de gezamenlijke geschiedenis tussen de katholieken, de moren en de joden gevierd. Dit uiteraard met veel internationale muziekoptredens, dans, handwerk, demonstraties, films, conferenties, exposities, een mooie artistieke markt en andere festiviteiten. Culinaire liefhebbers kunnen zich te goed doen aan tapas tijdens de speciale tapastour. Kom bijtijds i.v.m. drukte en parkeren.

Noche del Vino, Competa

Competa noche del vino15 augustus 2020: Nerja, Torrox, Frigiliana en Competa maken deel uit van de ‘Routa del Sol & Vino‘. Op 15 augustus wordt traditiegetrouw de wijnoogst gevierd in wijndorp Competa. Er worden natuurlijk demonstraties gegeven van het ambachtelijke wijnproductie proces. Daarbij wordt de wijn met rieten schoenen geperst . Er komen zo’n 4.000 bezoekers op deze festiviteit af en er gaat gemiddeld 1.500 liter wijn doorheen… Salud!

Feria de las Maravillas (stadsfeest), Nerja-Maro 

Maro FeriaBegin september 2020: In de week van 8 september is het dorpje Maro (deelgemeente van Nerja) aan de beurt met zijn eigen feria. Ook al is dit plaatsje niet groot, het culturele erfgoed wordt met overgave gevierd. Deze feria ter ere van de beschermpatroon Virgen de las Maravillas is namelijk terug te herleiden naar de zestiende eeuw. Buiten de kermis worden ook de diverse tradities in ere gehouden.

Dia del Turista (Dag van de Toerist), Nerja

Nerja Dia del TuristaSeptember 2020: Het is geen hoogdravend spektakel, maar Nerja viert toch één keer per jaar zijn belangrijkste bron van inkomsten: de toerist. Meestal gebeurt dit op het Balcon de Europa met informatiestands. Hier vind je alles wat Nerja en zijn directe omgeving te bieden heeft aan cultuur, amusement, sport, recreatie en gastronomie. De exacte dag van deze viering wordt vaak pas laat bekend gemaakt.

Chanquete World Music Festival, Nerja

Half september 2020: Nieuw alternatief muziek festival dat 24 uur lang wordt gehouden op strand Playazo. In 2016 waren o.a. Macaco en Chambao van de partij en vanwege het succes wordt deze festiviteit ieder jaar herhaald. Kaarten in de voorverkoop kosten ongeveer 15 euro.

Feria (stadsfeest), Torrox

Feria TorroxBegin oktober 2020: De Feria van Torrox wordt gehouden in het dorp Torrox Pueblo. Het kerkplein wordt gebruikt voor de horeca plus de verbena’s (dansfeesten) en de kermis staat bij het voetbalveld. De Feria van Torrox begint niet voor 10 uur ‘s avonds en er wordt ook nog een feria gehouden in de deelgemeente El Morche aan de kust rond 15 augustus 2020 (Virgen del Carmen).

Festiviteiten Nerja Feria [TIP!]

nerja feriaEerste week oktober 2020: De jaarlijkse feria van Nerja is één van de laatste van Andalusië en is echt een leuke gelegenheid om de Nerjeños op hun best te zien. Naast de grootse kermis en het vuurwerk zijn er optredens , missverkiezingen, dansdemonstraties, flamenco optredens etc. ‘s Ochtends is de programmering vooral op kinderen gericht maar die komen ‘s avonds ook gewoon mee. De laatste dag hebben de attracties korting.

Maroween / Halloween, Nerja-Maro & Nerja

Maroween31 oktober 2020: In Nerja-Maro zijn ze zo slim geweest om hun jaarlijkse kastanje oogstfeest te combineren met het steeds populairder wordende Halloween. De mix heet Maroween! Sfeervolle avond, want de Spanjaarden zijn gék op verkleden… Met verklede kleine kinderen kun je het best naar het Balcon de Europa in Nerja centrum gaan. Hier worden kleinschaligere festiviteiten georganiseerd.

Dia de las Migas, Torrox

Torrox migas22 december 2020: Op de laatste zondag voor Kerst houdt Torrox een groots culinair festival ter ere van de traditionele ‘migas‘. Dit is een stevige boerenmaaltijd bereid van oud broodkruim gebakken in olijfolie of reuzel (varkensvet). Het gerecht is er in veel variaties en wordt begeleid met de nodige hoeveelheid wijn. De migas worden in grote pannen bereid. Er worden vervolgens gratis bordjes uitgereikt aan de 20.000 bezoekers. Verder natuurlijk een hoop folklore tijdens dit evenement op het marktplein van Torrox Pueblo.

Culinaire festivals Axarquia

Klik hier voor meer informatie over culinaire festivals in de Axarquia.

Officiële feestdagen in Nerja:

 • 01 januari 2020: Nieuwjaarsdag
 • 06 januari 2020: Drie Koningen
 • 28 februari 2020: Dag van Andalusië
 • 14 – 21 april 2020: Pasen festiviteiten (2e Paasdag bestaat niet in Spanje)
 • 01 mei 2020: Dag van de Arbeid
 • 15 augustus 2020: Maria Hemelvaart
 • 12 oktober 2020: Nationale Feestdag van Spanje
 • 01 november 2020: Allerheiligen
 • 06 december 2020: Dag van de Constitutie
 • 08 december 2020: María Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december 2020: Kerst (24 december 2020: Kerstavond, 2e Kerstdag bestaat niet in Spanje)

N.B. Als een officiële feestdag op een zondag valt, dan is de volgende maandag iedereen vrij en zijn de meeste winkels gesloten.

Carnaval parade