Overwinteren en huis huren

Overwinteren spanje (mijn ouders :)Spanje is al sinds jaar en dag het populairste land van Europa om te overwinteren. Het zachte en zonnige winter-klimaat aan met name de Costa del Sol is hiervoor natuurlijk de allerbelangrijkste reden. Maar ook spelen andere factoren mee zoals een goede openbare en particuliere gezondheidszorg, de veelzijdige natuur, lage vlieg- en accommodatieprijzen, het grote aanbod aan recreatie, horeca en entertainment. En -ook niet onbelangrijk- de gezellige sfeer onder gelijkgestemden in het zuiden van Spanje. Steeds meer Nederlandse overwinteraars ontdekken het authentieke plaatsje Nerja in de Axarquia als interessant alternatief voor de volgebouwde kust aan de westelijke Costa del Sol.

Handig: kijk ook bij de budgettips voor overwinteraars en residenten.

Een Spaans huurcontract

Huis in Spanje huren

Check voor hoe lang de verhuurder zijn huis of appartement precies wil verhuren. De huurcontracten hebben vrijwel altijd een duur van maximaal 11 maanden en kunnen desgewenst steeds weer verlengd worden. Officieel mag dit overigens niet, maar officieel verhuren voor langer dan 11 maanden geeft huurders zoveel rechten, dat veel verhuurders liever het contract illegaal verlengen of desnoods een andere huurder voor hun huis zoeken. Eén of twee maanden huur als borg en één maand vooruit betalen is standaard. De betaling gebeurt bij het ondertekenen van het contract.

Extra huurkosten bij overwinteren

Overwinteren en huis hurenCheck welke overige kosten in- of exclusief zijn in de huurovereenkomst van het huis. Normaal zijn de comunidad- ofwel urbanisatiekosten (bijvoorbeeld voor onderhoud van een gezamenlijk zwembad en de kosten voor de tuinman) en de IBI (onroerend goed-belasting) voor rekening van de verhuurder.

Voor wat betreft de overige geldzaken: De variabele kosten zoals elektriciteit, water en gas zijn voor rekening van de huurder. Indien van toepassing: spreek af wie de tuin en het zwembad van het huis onderhoudt. En hoe het zit met bijkomende onderhoudskosten? Als je via een tussenpersoon huurt, zijn de kosten van diens werkzaamheden (de commissie) voor rekening van de verhuurder. Ook niet vergeten: vraag aan je verhuurder en gestor hoe het precies zit met de inboedelverzekering en is er wel telefoon of internet mogelijk (vooral buiten de bebouwde kom oftewel ‘de campo). En hoe zit het met de TV en/of satelliet? In sommige woongemeenschappen is een eigen satellietschotel op het dak van je huis bijvoorbeeld niet toegestaan. Als je geen vaste telefoonlijn kunt hebben of wilt hebben (vanwege de kosten), is internet via radiosignaal of via de 4G modem een uitkomst, vooral op het platteland.

Gemeubileerd of ongemeubileerd huren?

Overwinteren en meubelsBijna alle huisvesting wordt standaard gemeubileerd verhuurd (zelf koophuizen zijn vaak gemeubileerd). Maak er dus afspraken over als je je eigen meubels wilt meenemen. Vaak hoort bij een huurcontract ook een inventarisatielijst van welke meubels en inventaris er zich precies in het huis bevinden. Dit kan ook door middel van foto’s. Zorg dat je weet wat je precies ondertekent, dus laat het contract desnoods controleren door een advocaat of gestor. Overigens is alleen de ondertekening van het Spaanse contract rechtsgeldig. Zorg dus voor een goede vertaler als je de zaak niet vertrouwt.

Kijk ook bij onze tips over wonen in Spanje en onze top-10 indooractiviteiten.

Overwinteren