Budgettips voor residenten

budgettips goedkoop wonen spanje
Budgettips voor residenten en huiseigenaren

Deze pagina ´budgettips voor residenten´ is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen in mijn leven in Spanje sinds 2006. Daarnaast spreek ik regelmatig hierover met clienten van ons advocatenkantoor die een huis kopen in Spanje.

Het prijspijl in Spanje is de afgelopen jaren flink gestegen, hoewel het nog altijd ongeveer 20% onder dat van Nederland of België ligt. Uiteraard zijn de binnenlanden en landelijke streken als Andalusie vaak goedkoop, maar in de grote steden en aan de kust wil je nog wel eens schrikken. De Spanjaarden hebben het met hun bescheiden lonen van vaak minder dan 1000 euro dus best pittig. Zeker als je bedenkt dat de werkeloosheid nog altijd hoog is. Dit geldt vooral voor de jeugd die dan ook vaak pas na hun 30e uit huis kunnen. Maar ook voor residenten, overwinteraars en huiseigenaren kunnen de kosten oplopen, dus vandaar hier enkele budgettips.

Besparen op vaste lasten

Huurcontract

Wil je langere tijd een huis of appartement huren? Laat duidelijk in je contract zetten welke vaste kosten en welk onderhoud voor de rekening van de verhuurder zijn, zoals die van elektriciteit en water. De Vereniging van Eigenaren (VVE) of de IBI onroerend goed belasting horen voor rekening van de verhuurder te zijn. Denk echter ook aan de onderhoudskosten van het zwembad of de tuin.  

De energierekening

Energie is relatief duur in Spanje. Endesa is één van de grootste energieleveranciers van Spanje en beheert het netwerk. Bel gratis naar de Engelssprekende afdeling 800 76 09 09 en zeg dat je eraan denkt over te stappen naar een andere provider. Vaak geven ze dan een permanente korting van minstens 5%. Ook kun je bij Endesa regelen dat je je facturen per email wilt ontvangen via je online account, wat kosten bespaart.

Andere grote aanbieders zijn Iberdrola en Fenergia en uiteraard kun je ook hier korting bedingen en kosten besparen als je wilt overstappen. Kijk daarnaast of er gunstige regelingen zijn. Bijvoorbeeld kun je bij Endesa kiezen voor 2 uur gratis stroom per dag of een complete dag in de week. Voor lagere vaste lasten kun je je wattage verlagen, maar dit slechts eenmaal per jaar. Denk daarnaast ook eens je isolatie, wat zowel in de zomer als winter voordeel oplevert voor portemonnee en milieu.

Het verplichte CEE energiecertificaat van de aankoop kost ongeveer 100 euro en blijft 10 jaar geldig. 

Ventilatoren i.p.v. airco

Vervang je plafondlamp door een grote ventilator-lamp. Energiezuinig en vaak stiller en prettiger dan de stroomverslindende airco. Maak ook net als de Spanjaarden handig gebruik van de ´persianas´ (rolluiken) om zon te weren of te isoleren tegen de kou. Veel huishoudens verwarmen overigens met butaangasflessen, wat verreweg het goedkoopst is (vaak ook de waterboiler).

Energie budgettips: Verhuurders kunnen een systeem laten aanbrengen waarbij de airco niet aangezet kan worden met open ramen. Je kunt ook ervoor zorgen dat de airco altijd na een bepaald aantal uur vanzelf uitschakeld.

Internet, vaste telefoon en mobiel

Probeer internet, telefoon en mobiel te combineren in 1 pakket, dat is relatief altijd goedkoper. Mocht dat niet lukken, dan is aangeven dat je wilt overstappen naar de concurrent meestal ook effectief. Goedkope providers zijn Jazztel, Masmovil en PepePhone. Op het platteland is ook internet via radiosignaal mogelijk als je geen vaste telefoonlijn hebt (in de Axarquia bijvoorbeeld Axartel) of via het 4G modem van Orange (wel met datalimiet). Dat bespaart ook de kosten van de vaste telefoonlijn.

Nederlandse en Belgische satelliet TV

Nederlandse en Belgische TV kun je krijgen via Canaal Digitaal via de Astra-satelliet (wel Nederlands postadres en bankrekening nodig), maar je kunt tegenwoordig ook enkel Netflix nemen en online kijken om kosten te besparen. Hierbij stel je Nederlands in als taal of ondertiteling. Of Spaans, natuurlijk, als je de taal gratis onder de knie wilt krijgen… Engelse satellietschotels zijn niet automatisch goed voor Nederlandse TV en moeten vaak opnieuw ingesteld en gericht worden.

Overigens hebben huizen binnen de steden en dorpen gewoon Spaanse TV via de kabel waarbij je vaak Engelse of Spaanse ondertiteling aan kunt zetten via het menu. (Behalve als het live TV is, want dan loopt het achter). Een hele goed oefening Spaans! In verband met copywrights doen veel Nederlandse en Belgische programma´s het helaas niet via sites als Uitzending Gemist (wel het NOS nieuws).

Aanvullende ziektekostenverzekering

Een particuliere ziektekostenverzekering (lees het artikel voor meer informatie) is tegenwoordig een jaar lang nodig voor wie resident in Spanje wil worden vanuit een niet-EU land. Bekende zorgverzekeringen zijn Sanitas (heel compleet), DKV of Adeslas (relatief goedkoop). Hierbij zijn medicijnen overigens niet inclusief, maar wel privéklinieken en allerlei medische onderzoeken. Daarnaast zijn de wachttijden in de particuliere zorg beduidend korter. Ook wordt er vaker Engels gesproken in de commerciële klinieken en bij de particuliere specialisten.

Toch is de openbare Seguridad Social met de groene kaart ook van zeer hoog niveau. Hou er daarnaast rekening mee dat de particuliere verzekeringen zaken uitsluiten als je een voorgeschiedenis hebt. Het is dus een kwestie van goed prijsvergelijken.

Onderhoud zwembad en tuin

Budgettips voor het zwembad: Er zijn tegenwoordig milieuvriendelijke systemen voor het zwembadwater waarbij veel minder chloor of andere chemicaliën nodig zijn. Niet alleen prettig voor de portemonnee dus, maar ook beter voor ogen, huid en natuur. Een ander advies is om te denken aan een (automatisch) afdekzeil als het zwembad vaker niet wordt gebruikt. Dit voorkomt zowel vervuiling als verdamping van het water.

Daarnaast zijn er vandaag volop waterbesparende installatie op de markt die zeer de moeite waard zijn. Natuurlijk is ook het onderhoud van groot belang want als je eenmaal een (onopgemerkte) lekkage hebt, vooral op het platteland, dan wordt al je waterbesparing in 1 keer teniet gedaan.

Besparen op bankkosten

Check of al je incasso´s kloppen via je online banking, zodat je geen onnodige boetes oploopt. En zorg dat je geen onnodige kosten hebt voor ongebruikte bankpassen of afschriften via de post. Een ander typisch Spaans feit is dat je vaak flinke commissies betaalt als je wilt pinnen bij een andere bankketen.

Wil je grote bedragen overmaken vanaf je Spaanse rekening, bijvoorbeeld voor de verkoop van een huis? Check dan eerst de bankcommissie. Het is het meest handig om een advocaat dit soort bedragen over te laten maken. Zij hebben vaak speciale deals met banken om deze kosten te voorkomen.

Overigens is het niet strikt noodzakelijk om een Spaanse bankrekening te hebben als je een huis koopt in Spanje. Alle incasso´s (water, elektriciteit, IBI/basura, de VVE en zelfs de IRNR inkomstenbelasting) kunnen betaald worden vanaf een buitenlandse IBAN. Dit scheelt je de kosten van de rekening maar -als niet resident- ook de kosten van het jaarlijkse verplichte niet-residenten certificaat dat de bank voor je moet aanvragen (ongeveer 30 euro p.p.). Wil je voor het gemak wel een Spaanse bankrekening? Bedenk dan of je deze om deze reden op één i.p.v. twee namen laat zetten.

Spaanse hypotheek

Aangezien de Euribor momenteel negatief is, zijn de rentekosten Heb je een onvoordelige oudere Spaanse hypotheek? Dan is het na een jaar mogelijk om de hypotheek over te sluiten naar een goedkopere bank. Check wel de eventuele boetecommissies.

Vergelijken en onderhandelen is cruciaal als je een hypotheek afsluit. Bedenk ook dat tussenpersonen vanwege de commissie vaak belang hebben om je hypotheek A of B aan te raden.

Heb je nog een bodemclausule in je condities of heb je zelf de administratiekosten betaald van de hypotheekakte (notaris, Eigendomsregister, administratie van de gestor)? Dan kun je deze terugvorderen van de bank. In sommige gevallen moet dit via gerechtelijke procedure, maar er zijn advocaten die dit op commissiebasis doen.

Variabele kosten

De supermarkt

Uit een steekproef uit 2021 zijn dit de landelijke supermarktketens van goedkoop naar duur: Alcampo, Mercadona, Lidl, MaxiDía, Carrefour, Aldi, Simply Market, Día en Carrefour. Een gemiddeld Spaans gezin geeft per jaar 4.850 euro uit in de supermarkt

Natuurlijk zijn huismerken goedkoper maar staan deze net als in andere landen vaak niet op ooghoogte. Het bekende huismerk van de grootste supermarkt Mercadona heet Hacendado. Dit merk komt regelmatig negatief in het nieuws. De extra lage prijzen gaan door de enorm sterke economische machtspositie van Mercadona namelijk vaak ten koste van het inkomen van de productent of boer.

Markten

Flexible weekmarkten hebben vaak geen of weinig etenswaren. Voor verse producten hebben grotere steden vaak een vaste overdekte markt. Meestal zijn deze niet goedkoper, maar ze bieden meer variatie en zijn leuk om te bezoeken.

Drogisten vs. apotheken

In Spanje heb je geen goedkope drogisten zoals het Kruitvat, maar wel héél veel apotheken die een breed aanbod hebben. Ze zijn echter relatief duur, terwijl de meeste supermarktens zoals Mercadona zelfs nog een breder assortiment hebben.

Tip: vraag bij medicamenten in de apotheek of het de goedkoopste variant is. Vaak bestaan er namelijk b-merken met exact dezelfde samenstelling. Je moet er echter wel om vragen.

De autokosten

Autobanden zijn een stuk goedkoper als je ze online bestelt. Ze worden ook nog een voor je deur gemonteerd, lekker gemakkelijk! Het scheelt zo honderden euro´s. Vergelijk sowieso ook je autoverzekering qua kosten en dekking. De lasten van de autoverzekering zijn ongeveer even hoog als in Nederland, maar daartegenover staat dat de wegenbelasting zeer goedkoop is. Dan nog de auto zelf. Ondanks het grote aantal huurauto´s zijn tweedehands auto´s relatief duur, maar importeren is helaas ook prijzig en alleen aantrekkelijk voor duurdere auto´s. Vraag je gestor!

Op tijd betalen loont

Woon je binnen een comunidad (VVE) vaak krijg je ´korting´ als je op tijd betaalt en dit geld ook voor (verkeers)boetes.

Vrije tijd budgettips

Lekker maar prijsvriendelijk uit eten?

Goedkoop 3-gangen menu del dia
Extreem goedkoop 3-gangen menu del dia (Costa de la Luz)

Het is wellicht voorspelbaar, maar eet waar de locals ook eten als je op je budget wilt letten. Kies juist eens een restaurantje of barretje uit de achterafstraatjes zonder groot toeristisch terras maar met juist veel Spanjaarden. Hier is de rekening uiteraard een stuk lager. Voor het driegangen menu-del-dia voor rond de 10 euro -inclusief drankje en brood- biedt vaak véél voor weinig geld. Daarbij serveren ze vaak dagverse seizoensproducten volgens traditioneel recept.

Ook kun je je absoluut goed vol-eten aan gratis tapas als je de juiste barretjes weet uit te zoeken. Die zitten uiteraard niet op de top-locatie, maar dat maakt de tapas niet minder lekker. In sommige regio´s in Andalusie zoals Granada zijn de tapas sowieso gratis.

Kijk uit met dagverse vis die per 100 gram op de kaart staat. Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, vraag dan de prijs vooraf. Hoe lekker het er ook uitziet…

Rebajas (uitverkoop)

Hoewel de regels niet meer zo strikt lijken, kun je het best goedkoop winkelen tijdens de rebajas (uitverkoop) in de tweede week van januari (na Driekoningen) en de eerste week van juli. Wel druk, zeker in de winkelcentra! En zeker in warenhuis El Corte Ingles, een soort zeer succesvolle Bijenkorf met luxe producten.

Musea

In veel steden zijn de musea op zondagmiddag gratis. In hoogseizoen is het niet zo´n pretje, maar buiten het seizoen scheelt het een slok op een borrel. Zeker met een heel gezin.

Tweede-hands

Hoewel het meer een ding lijkt voor buitenlanders wordt er zowel online als in het echt aardig wat afgehandeld op tweedehands en rommelmarkten. Uiteraard ideaal voor speelgoed, boeken en kleding. De populairste tweedehandssite is Milanuncios, de Spaanse Marktplaats. Daarnaast heeft Facebook veel locale groepen en is er een populaire app onder de naam Wallapop. Voor kleding is er een site met de naam Vinted.

Budgettips voor cadeaus

Cadeau budgettips
Mijn favoriet onder de cadeau budgettips: tickets voor de Haman in Malaga

Volwassen vieren vaak geen verjaardagen. Wordt je echter uitgenodigd voor een communionsfeest of bruiloft, dan wordt je wel geacht flink in de buidel te tasten. Het liefst in de vorm van de (niet-annonieme) envelop.

Geen inspiratie? Kijk eens op de voordeelsites Groupon of Groupalia voor leuke ideeën voor cadeaus of uitjes. Mijn favoriet? De oosterse Hamman in Malaga of een overnachting in één van Spanje´s geweldige Paradores! Leuk om te geven, leuk om te krijgen 🙂

Vliegen

In mijn ervaring zijn vluchten binnen Europa het goedkoopst als je ver vooruit boekt voor het laagseizoen en woensdag is de voordeligste dag. Dan heb je soms al tickets vanaf 50 euro excl. bagage. Volgens wereldwijd onderzoek zou echter 6 weken van te vorige de laagste prijs moeten opleveren (tenzij de vlucht dan al is uitgeboekt).

Hou wel rekening met de reistijden i.v.m. de reis van en naar een goedkoper, maar verder afgelagen airport. Goedkope budgetmaatschappijen zijn Transavia, Easyjet, Budgetair, Vueling en Ryanair. Vergelijk ze via één van de vele prijsvergelijkingssites als Skyscanner maar check of ze alle vliegmaatschappijen weergeven.

Bijverdiensten via verhuur of B&B

Vanwege de lage rentestand investeren veel mensen in de aankoop van vakantiehuizen en denken ze vroeg of laat aan verhuur van hun huis in Andalusie of aan de altijd zonnige Costa del Sol. In veel gevallen overschatten huiseigenaren -naar mijn mening- echter de reële bezettingsgraad plus bijbehorende inkomsten en onderschatten ze de totale kosten en belasting. Maak dus een realistische inschatting als je koopt om te verhuren, of het nu gaat om kamerverhuur, een B&B of de verhuur van de volledige woning.

Hou er rekening mee dat je ingeschreven moet staan in het RTA, Registro Turismo de Andalucia en je accomodatie aan bepaalde voorwaarden hoort te voldoen. Daarnaast dient je uiteraard IRNR (niet-residenten) of IRPF belasting (residenten) af te dragen over je verhuurwinst, 19% voor EU-residenten met een huis in Spanje, 24% voor niet-EU huiseigenaren. Verder heb je natuurlijk kosten voor administratie, verhuurmakelaar, publiciteit, schoonmaak en extra onderhoud.

Onverwachte kosten na aankoop huis

Kosten besparen tijdens aankoop huis
Budgettips en kostenbesparingen tijdens aankoop huis

Als je pech hebt, is dit echt de grootste kostenpost van allemaal. Bespaar dus alsjeblieft niet op de kosten van het juridisch onderzoek van een goede, onafhankelijke advocaat gespecialiseerd in onroerend goed recht. Zeker als je op het platteland van Andalusie koopt. De ene procent van je aankoopprijs is niet te vergelijken met het verlies als er toch iets mis is. Daarbij zijn het aankoopproces en de risico´s van een huiskoop in Spanje heel verschillend van Nederland of Belgie.

Ik maak in mij werk op een advocatenkantoor in Andalusie namelijk echt vanalles mee met klanten die ná de aankoop in de problemen komen. Waren ze eerder gekomen, dan hadden de meeste problemen voorkomen kunnen worden door administratieve, fiscale of juridische aanpassingen. Ze hadden een prijscompensatie overeen kunnen komen of ze hadden altijd nog voor een ander huis kunnen kiezen. Ik kan er een boek over schrijven! Een greep uit de problemen van cliënten die zonder goede advocaat gekocht hebben.

Kijk ook bij de budgettips voor vakantie op de pagina ´geldzaken´ of de checklist voor nieuwe huiseigenaren in Spanje.