Budgettips voor residenten

budgettips goedkoop wonen spanjeHet prijspijl in Spanje is de afgelopen jaren flink gestegen, hoewel het nog altijd ongeveer 20% onder dat van Nederland of België ligt. Uiteraard zijn de binnenlanden en landelijke streken als Andalusie vaak goedkoop, maar in de grote steden en aan de kust wil je nog wel eens schrikken. De Spanjaarden hebben het met hun bescheiden lonen van vaak minder dan 1000 euro dus best pittig. Zeker als je bedenkt dat de werkeloosheid nog altijd hoog is. Dit geldt vooral voor de jeugd die dan ook vaak pas na hun 30e uit huis kunnen. Maar ook voor residenten en overwinteraars kunnen de kosten oplopen, dus vandaar hier enkele tips.

Besparen op vaste lasten

Wil je langere tijd huren? Laat in je contract zetten welke kosten en welk onderhoud voor de rekening van de verhuurder zijn.

De energierekening

Endesa is één van de grootste energieleveranciers van Spanje. Bel gratis naar de Engelse afdeling 800 76 09 09 en zeg dat je eraan denkt over te stappen naar een ander. Vaak geven ze dan een permanente korting van minstens 5%. Ook kun je bij Endesa regelen dat je je facturen per email wilt ontvangen via je online account. Een andere grote aanbieder is Iberdrola en uiteraard kun je ook hier korting bedingen.

Ventilatoren i.p.v. airco

Vervang je plafondlamp door een grote ventilator-lamp. Energiezuinig en vaak nog stiller en prettiger dan de stroomverslindende airco. Maak ook handig gebruik van de ´persianas´ (rolluiken) om zon te weren of te isoleren, of juist de zon te benutten. Veel huishoudens verwarmen overigens met butaangasflessen, wat verreweg het goedkoopst is (vaak ook de boiler).

Internet, vaste telefoon en mobiel

Probeer internet, telefoon en mobiel te combineren in 1 pakket. Mocht dat niet lukken, dan is aangeven dat je wilt overstappen naar de concurrent meestal ook effectief. Goedkope providers zijn Jazztel en Masmovil (netwerk van Orange). Op het platteland is ook internet via radiosignaal mogelijk als je geen vaste telefoonlijn hebt (omgeving Nerja bijvoorbeeld Axartel) of via het 3G/4G modem van Orange (wel datalimiet). Dat bespaart ook de vaste telefoonlijn.

Nederlandse TV

Nederlandse TV kun je krijgen via Kanaaldigitaal via de Astra-satelliet (wel Nederlands postadres en bankrekening nodig), maar je kunt bijvoorbeeld ook Netflix nemen. Hierbij stel je Nederlands in als taal of ondertiteling. Of Spaans, natuurlijk… Engelse satellietschotels zijn niet automatisch goed voor Nederlandse TV. Overigens hebben huizen binnen de steden en dorpen gewoon Spaanse TV via de kabel waarbij je vaak Engelse of Spaanse ondertiteling aan kunt zetten (als het niet live is, want dan loopt het achter). Hele goed oefening Spaans! In verband met copywrights doen veel Nederlandse programma´s het niet via uitzending gemist (wel het NOS nieuws en De Wereld Draait Door).

Aanvullende ziektekostenverzekering

Een aanvullende ziektekostenverzekering is in principe niet nodig als je je groene kaart hebt van de Seguridad Social. Compleet, hartstikke gratis en… hartstikke Spaans. Wie echter extra luxe wil, bij voorkeur in het Engels, kan bijvoorbeeld een privé verzekering afsluiten bij Sanitas of Adeslas. Hierbij zijn medicijnen overigens niet inclusief, maar wel privéklinieken en allerlei medische onderzoeken.

Onderhoud zwembad

Tip: Er zijn tegenwoordig milieuvriendelijke systemen voor het zwembadwater waarbij veel minder chloor of andere chemicaliën nodig zijn. Niet allen prettig voor de portemonnee dus, maar ook beter voor ogen, huid en natuur.

Variabele kosten

De supermarkt

Uit een steekproef uit september 2016 zijn dit de landelijke supermarktketens van goedkoop naar duur: Alcampo, Mercadona, Lidl, MaxiDía, Carrefour, Aldi, Simply Market, Día en Carrefour. Een gemiddeld Spaans gezin geeft per jaar 4.850 euro uit in de supermarkt

Bankzaken

Check of al je incasso´s kloppen via je online banking, zodat je geen onnodige boetes oploopt. En zorg dat je geen onnodige kosten hebt voor ongebruikte bankpassen of afschriften via de post. Een ander typisch Spaans feit is dat je vaak flinke commissies betaalt als je wilt pinnen bij een andere bankketen.

Drogisten vs. apotheken

In Spanje heb je geen goedkope drogisten zoals het Kruitvat, maar wel héél veel apotheken die een breed aanbod hebben. Ze zijn echter relatief duur, terwijl de meeste supermarkten zelfs nog een breder assortiment hebben.

De auto

Autobanden zijn een stuk goedkoper als je ze online bestelt. Ze worden ook nog een voor je deur gemonteerd, lekker gemakkelijk! Het scheelt zo honderden euro´s. Vergelijk sowieso ook je autoverzekering qua kosten en dekking. De lasten hiervan zijn ongeveer even hoog als in Nederland, maar daartegenover staat dat de wegenbelasting zeer goedkoop is. Dan nog de auto zelf. Ondanks het grote aantal huurauto´s zijn tweedehands auto´s relatief duur, maar importeren is helaas ook prijzig. Vraag je gestor!

Op tijd betalen loont

Woon je binnen een comunidad (VVE) vaak krijg je ´korting´ als je op tijd betaalt en dit geld ook voor veel (verkeers)boetes.

Vrije tijd

Lekker maar goedkoop uit eten?

Goedkoop 3-gangen menu del diaKies juist eens een restaurantje uit de achterafstraatjes met veel Spanjaarden. Hier is de rekening uiteraard een stuk lager. Voor het driegangen menu-del-dia voor rond de 10 euro -inclusief drankje en brood- biedt vaak veel voor weinig. Daarbij serveren ze vaak dagverse seizoensproducten volgens traditioneel recept. Ook kun je je absoluut goed vol-eten aan gratis tapas als je de juiste barretjes weet uit te zoeken. Die zitten uiteraard niet op de top-locatie, maar dat maakt de tapas niet minder lekker.

Kijk overigens uit met dagverse vis die per 100 gram op de kaart staat. Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, vraag dan de prijs vooraf.

Rebajas (uitverkoop)

Hoewel de regels niet meer zo strikt lijken, kun je het best goedkoop winkelen tijdens de rebajas (uitverkoop) in de tweede week van januari (na Driekoningen) en de eerste week van juli. Wel druk, zeker in de winkelcentra! En zeker in warenhuis El Corte Ingles, een soort zeer succesvolle Bijenkorf met luxe producten.

Musea

In veel steden zijn de musea op zondagavond gratis. In hoogseizoen is het niet zo´n pretje, maar buiten het seizoen scheelt het een slok op een borrel. Zeker met een heel gezin.

Tweede-hands

Hoewel het meer een ding lijkt voor buitenlanders wordt er zowel online als in het echt aardig wat afgehandeld op tweedehands en rommelmarkten. Uiteraard ideaal voor speelgoed, boeken en kleding. De populairste tweedehandssite is Milanuncios.es, de Spaanse Marktplaats.

Cadeaus

Cadeautip: Hamman Malaga Volwassen vieren vaak geen verjaardagen. Wordt je echter uitgenodigd voor een communionsfeest of bruiloft, dan wordt je wel geacht flink in de buidel te tasten. Geen inspiratie? Kijk eens op de voordeelsites Groupon of Groupalia voor leuke ideeën voor cadeaus of uitjes. Mijn favoriet? De oosterse Hamman in Malaga! Leuk om te geven, leuk om te krijgen 🙂

Vliegen

Vluchten naar Nederland en Belgie zijn het goedkoopst als je ver vooruit boekt voor het laagseizoen en woensdag is de voordeligste dag. Dan heb je al tickets vanaf 50 euro excl. bagage. Hou echter wel rekening met de reistijden i.v.m. de reis van en naar de airport. Goedkope budgetmaatschappijen zijn Transavia, Vueling en Ryanair. Vergelijk ze via één van de vele prijsvergelijkingssites.

Bijverdiensten AirBNB of B&B

Het is tegenwoordig een hype om je huis te verhuren via AirBNB tijdens de feestdagen of een B&B te beginnen. Hou er rekening mee dat je ook in de meest bescheiden vorm ingeschreven moet staan in het RTA, Registro Turismo de Andalucia (of het Rustieke Register). Daarnaast dient je uiteraard belasting af te dragen via je inkomstenbelasting.

Onverwachte kosten na aankoop huis

Kosten besparen een huis kopenAls je pech hebt, is dit echt de grootste kostenpost van allemaal. Bespaar dus alsjeblieft niet op de kosten van het juridisch onderzoek van een goede, onafhankelijke advocaat. Ik maak in mij werk op een advocatenkantoor namelijk echt van alles mee met klanten die na de aankoop in de problemen komen. Waren ze eerder gekomen, dan hadden de meeste problemen voorkomen kunnen worden door administratieve aanpassingen, ze hadden een prijscompensatie overeen kunnen komen of ze hadden altijd nog voor een ander huis kunnen kiezen. Een greep uit de problemen van cliënten die zonder goede advocaat gekocht hebben.

 • Naheffingsaanslagen van over de € 15.000 door een niet-gecontroleerde, zeer hoge fiscale waarde.
 • Na-aanslagen van de Gemeente voor het afronden van groenzones bij reeds lang bestaande urbanisaties/wijken.
 • Onvoorziene kosten tot € 2.500 voor het vernieuwen van elektrische installaties die waren afgesloten
 • Landsgrensconflicten (of recht-van-overpad) met de buren met rechtszaken tot gevolg
 • Mensen die hun 10% aanbetaling kwijt zijn doordat ze geen hypotheek kunnen krijgen of doordat simpelweg het voorlopig koopcontract verlopen is
 • Boetes van 70% voor bijvoorbeeld illegale zwembaden (soms incorrect geregistreerd als waterdepot/alberque) of andere bebouwingen op het platteland (suelo rustico) plus verplichte afbraak
 • Huizen die in beschermd natuurgebied blijken te liggen en die praktisch onverkoopbaar zijn door eerdere juridische sancties
 • Illegale waterputten (pozo´s)
 • Malafide makelaars met een machtiging van de verkoper
 • Eigenaren of zelfs professionals die zwart geld eisen vlak voor de aankoop
 • Huizen die niet of niet-correct ingeschreven staan in het Kadaster en/of eigendomsregister
 • Niet-mogelijke of incorrecte herverkaveling

Ik zou er een boek over kunnen schrijven… 😉

Kijk ook bij de budget tips voor vakantie op de pagina ´geldzaken´.