Top 10 indoor activiteiten

Indoor activiteiten in Andalusie?? Ja zeker, zélfs hier regent het wel eens of is er juist een hittegolf. Het grootste deel van de uitjes zijn echter in de open lucht, dus wat doe je dan? In je vakantieappartement blijven met TV, tablet of boek? Of toch liever erop uit? Laat het weer je niet weerhouden van een leuke dag tijdens je vakantie! Hierbij 10 top suggesties voor indoor activiteiten in Andalusië en de Costa del Sol tijdens slecht-weer of regen

Wetenschapschapsmuseum Granada (Parque de las Ciencias)

Wetenschapsmuseum Malaga
Outdoor activiteit nr 1: Wetenschapsmuseum Granada

Een verrassend interessant en interactief uitje voor de hele familie! Het wetenschapsmuseum in Granada is groot, bijzonder creatief en het voelt niet snel te vol. Ik ben er al zeker 5 keer geweest en verveel me nooit. Er zijn vaste zalen over bijvoorbeeld de aarde en natuurkunde. Maar ook zijn er standaard wisselende indoor tentoonstellingen. Bijvoorbeeld over het menselijk lichaam, Escher of dinosaurussen.

Buiten heb je een vlindertuin, een hoge uitzichttoren die zicht biedt over heel Granada tot aan het Alhambra. Bij goed weer is er ook een wilde-vogel show. Uiteraard zelfs een absolute aanrader bij goed weer en niet duur.

Grotten van Nerja

Grotten van Nerja
Prehistorische Grotten van Nerja

Nerja en Torrox hebben samen het beste klimaat van Europa met 300 dagen zon per jaar. Als het aan de westelijke Costa del Sol regent, dan is het in Nerja toch vaak zonnig. Maar wat als je geplande trip naar Nerja net op zo´n andere dag valt? Dan is het uitzicht van het spectaculaire Balcon de Europa wellicht toch niet wat het moet zijn.

Reis dan door naar Nerja-Maro waar zich de Grotten van Nerja (Cuevas de Nerja) bevinden. De grotten vormen één van de belangrijkste touristische attracties van Andalusië en zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Constant van temperatuur in zomer en winter en leuk om je twee uurtjes te vermaken. In de indrukwekkende grote zaal staat de grootste samensmelting van stalachtiet en stalachmient ter wereld. Je kunt er met een toeristentreintje heen (4 km van centrum). Geschiedenis liefhebbers kunnen in het centrum (Plaza de España) nog een bezoek brengen aan het bijbehorende museum.

Automuseum Malaga (top indoor activiteiten)

Expositie Automuseum Malaga
Old-timer uit het Automuseum in Malaga

Museo de Automovilístico y de la Moda. Het Malaga automuseum vind je in het westen van Malaga, een stuk uit het centrum. De privé-collectie van oldtimers is verrassend exclusief en leuk voor de hele familie, van senioren tot kinderen! Van type ´eerste-auto´ die meer op een koets lijken, tot spectaculaire hot-rods en zelfs een Bentley ingelegd met Swarovski kristallen. De collectie wordt aangevuld met mode-tentoonstellingen, bijvoorbeeld van klassieke hoeden. Zeer de moeite waard, zelfs als je geen auto-liefhebber bent!

Overdekt winkelen in shoppingmalls

Overdekt winkelcentrum Malaga
Shoppingmall Centro Larios in Malaga

Winkelen kun je thuis ook, maar in Spanje is het toch net even anders. Daarbij zijn de prijzen vaak lager dan in Nederland of Belgie, zeker tijdens de ´rebajas´ (uitverkoop). Zelfs met goed weer vinden veel toeristen het een leuke afwisseling t.o.v. elke dag strand of zwembad.

Veel shoppingmalls hebben goede voorzieningen. Airco, parking voor de deur, kinderopvang (Spaans uiteraard), restaurants en open tot 10 uur ´s avonds.  Vaak vind je hier ook de cinema (bioscoop), maar films in originele taal zijn schaars. Overigens is de pastelkleurige shoppingmall Plaza Mayor in Malaga (bij de Malaga Airport) erg leuk. Maar niet overdekt… Zie hier het overzicht voor winkelen in shoppingmalls tussen Malaga en Nerja.

Indoor schaatsbaan in Benalmadena

Indoor schaatsbaan Benalmadena
Indoor schaatsbaan in Benalmadena

Bij een bezoek aan de Costa del Sol zul je waarschijnlijk niet snel denken aan schaatsen. En toch zit er in Benalmadena een heuse indoor kunstschaatsbaan. Niet super groot en van juni t/m september is de baan gesloten, maar toch. Zeker voor kinderen een leuk uitjes en niet al te duur. Volwassenen betalen 11 euro. Kinderen 8 en schaatsen huur je voor nog geen 5 euro.

Muziekmuseum Malaga

Muziekmuseum Malaga
Interactief Muziekmuseum Malaga

Malaga heeft meer dan 20 musea (allemaal binnen), zoals het beroemde Picasso museum of het Thyssen museum. Uiteraard zijn ze niet allemaal even groot. Dit kleine, intieme muziekmuseum is echter leuk en deels interactief. Het grootste deel van de bezoekers zal nog nooit een viool of cello in zijn handen gehad hebben. Laat staan dat je onbeperkt mag proberen er muziek uit te krijgen! Ondanks dat je er binnen 1 a 2 uur wel doorheen bent, maakt de interactie het toch een leuke ervaring.

Spa, wellness of Hamman

Hamman Malaga
Spa, wellness of hammam op een regenachtige dag

Met name aan de westelijke Costa del Sol struikel je bijna over de spa´s en wellnesscentra. In tegenstelling tot Nederland of België ligt de nadruk hier echter minder op de sauna (sowieso altijd met badkleding). De basisentree is vaak laag (kijk voor aanbieding vooral ook op Groupon of Groupalia). Het echte geld wordt echter verdiend met de persoonlijke behandelingen, zoals massages, facials, etc. Uiteraard kun je het daarbij zo duur maken als je zelf wilt.

Gaat het je echter meer om de belevenis en het Spaanse gevoel? Bezoek dan de Hamman Al Andalus in het centrum van Malaga. Prachtig in Moorse stijl, inclusief thee, cava en bubbelmassage. Granada heeft ook diverse sfeervolle hammams. Heerlijk overdekt genieten en relaxen. En des te meer als het buiten regent!

Mariposario vlindertuin Benalmadena

Mariposario vlindertuin Benalmadena
Vlindertuin Mariposario Benalmadena

In Benalmadena ligt de grootste vlindertuin, het Mariposario, van Europa. Hier fladderen maar liefst 1.500 tropische vlinders (mariposas) en motten vrolijk in de rondte plus nog een aantal exotische vogels. Bezoekers krijgen een lijstje met soorten die ze kunnen afvinken. Vooral leuk voor kinderen.

Daarnaast is er een vitrine waar je met een beetje geluk de geboorte van een vlinder kunt bewonderen. Minder mooi maar minstens even indrukwekkend zijn de enorme motten, die groter dan je hand zijn! Leuk indoor uitje. Zorg wel dat je luchtig gekleed gaat want het is uiteraard tropisch warm!

Wijnproeverij met tapas Bodega Bentomiz Sayalonga

Wijnproeverij Bodega Bentomiz Sayalonga
Wijnproevery met tapas in Bodega Bentomiz

In het hart van de Axarquia ligt de zeer moderne wijnbodega Bentomiz van een Nederlands echtpaar. Je kunt hier voor een redelijke prijs proeven van hun prijswinnende wijnen. Uiteraard onder genot van een lekker tapas hapje dat uitstekend combineert.

De eigenaren zijn zeer bevlogen en het is indrukwekkend hoe ze hun bedrijf hebben opgezet. Vooral qua marketing hebben ze het volledig anders gedaan dan de competentie en dat heeft z´n vruchten afgeworpen. Een must voor wijnliefhebbers! Wel eerst reserveren, want het is een kleinschalig indoor activiteit. Het dorpje Sayalonga maakt overigens zelf ook deel uit van de officiële ´Routa del Sol & Vino´.

Natuurlijk kun je in Andalusie nog veel meer wijn en sherry bodega´s vinden die indoor tours organiseren.

Optreden in lokaal theater of Centro Cultural

Flamenco dans en muziek in Centro Cultural
Flamenco show in theater van Nerja

Er is een groot aanbod aan culturele programmering in de plaatselijke theaters, oftewel Centro Cultural. Deze centra worden zwaar gesubsidieerd dus het aanbod is ruim en de entreeprijzen laag. Het aanbod bestaat veel uit dans en muziek, vaak ook flamenco. Daarvoor hoef je dus geen Spaans te spreken.

Hoe wel rekening met de beperkte openingstijden van de kassa´s en met slecht onderhouden websites. Het best kun je tussen 10 en 2 in de ochtend zelfs langsgaan en meteen de kaartje kopen. Dit is meestal ook goedkoper. De optredens beginnen normaal gesproken om 21:00 uur (ook die voor kinderen…).

Wat is jouw favouriet uit deze lijst van indoor activiteiten in Andalusie / Costa del Sol?