Regelmatig ontvangt Leven-in-Andalusië vragen over tips voor emigratie en wonen in Spanje, Andalusie of specifiek in Nerja. Ieders situatie is natuurlijk weer anders en het is een wereld van verschil of je jong bent of oud, single of een koppel, een baan zoekt, op het platteland wilt wonen of stad, etc. Er bestaat dan niet zoiets als een ‘gouden tip’, maar hierbij toch een paar -al dan niet voor de hand liggende- aanbevelingen.
Inhoud
1. Leer Spaans!
Spanjaarden spreken over het algemeen weinig Engels. Zelfs binnen de horeca is het niveau laag en dat is iets waar je rekening mee moet houden als je wilt wonen, leven of werken in Spanje. Het is dus zowel privé als zakelijk gezien bijna een must om over minimaal een basis taalniveau Spaans te beschikken. De meeste residenten en overwinteraars voelen zich meer thuis naarmate ze beter Spaans spreken. En hiermee vergroot je natuurlijk de slagingskans van je emigratie-avontuur.
Het leren van een nieuwe taal is helaas wel pittiger dan je denkt, zeker als je geen 18 meer bent. Het is aan te bevelen om een mix te zoeken van een basis vaardigheid grammatica bijvoorbeeld via:
- een intensieve taalcursus (als je niveau vordert, kun je beter overschakelen op privé-lessen ondanks wellicht met minder uren)
- TV (tip: zet Netflix in het Spaans qua taal en/of Spaanse ondertiteling)
- lezen (ieder dag een beetje)
- en praktijkervaring ´op straat´ (probeer bijvoorbeeld je bezoek aan een winkel voor te bereiden).
Effectief Spaans leren
Daarnaast is het handig om vooral veel kernwoorden uit je hoofd te lezen waardoor je de context van een verhaal beter begrijpt en je dus niet alleen te focussen op de grammatica. Maak bijvoorbeeld een lijst van alle kernwoorden zoals ´omdat´, ´vooral´, ´hoewel´, ´meestal´, etc. in plaats van willekeurige woorden uit een tekst.
Een taal leren is een oneindig proces en uiteindelijk werkt ´stap voor stap´ met elke dag een paar nieuwe woorden het best. Hiervoor zijn bijvoorbeeld ook (betaalde) mobiele app voor je telefoon een uitkomst, zoals bijvoorbeeld het Van Dale digitale woordenboek Spaans-Nederlands (met allerlei handige aanvullende functies) en natuurlijk Google Translate (inclusief spraakfunctie).
2. Vind een goede gestor (accountant)
Een gestor (boekhouder, administratiekantoor of accountant) kan zowel privé als zakelijk je hele papierwinkel regelen. Het is niet aan te raden om dit zelf te proberen om wat kosten te besparen. Met slechts 1 fout of missende informatie ben je waarschijnlijk al duurder uit.
Verzekeringen, belastingaangiften, inschrijvingen, adviezen, bedrijfsadministratie, het overschrijven en importeren van auto’s, het aanmelden bij de openbare of particuliere gezondheidszorg, het aanvragen van je NIE (belastingnummer) & residencia (verblijfsvergunning) zijn allemaal belangrijke taken van de gestor tijdens een emigratie.
3. Huis kopen? Advocaat nodig!
Aangezien ik zelf sinds 2013 op een Spaans advocatenkantoor in Torrox werk, ben ik niet helemaal objectief, maar toch… In Spanje wordt het werk van de notaris bij de koop van een huis normaal gesproken door een advocaat geregeld. Deze controleert alles wat van belang is voor de huisaankoop, inclusief openstaande schulden en de legaliteit van het onroerend goed plus de grond. Dit is in Spanje een stuk ingewikkelder vanwege het verschil tussen het Kadaster en Register en vooral de afwijkende situatie op met platteland met het DAFO certificaat (Andalusie).
Daarnaast regelt een advocaat de inschrijvingen en de after-sales na de ondertekening van de eigendomsakte en -niet onbelangrijk- de advocaat kan zijn cliënt via een machtiging officieel vertegenwoordigen tijdens het hele aankoopproces (inclusief NIE aanvraag).
Lees alvast achtergrondinformatie over het Spaanse aankoopproces
Het juridisch onderzoek is vooral van groot belang op het platteland waar vaker problemen met illegale bouw en vergunningen zijn. De financiële en fiscale consequenties hiervan kunnen uiteraard groot zijn als je gaat wonen in Spanje. Lees meer over dit onderwerp ´gratis juridische tips huis kopen´ in Andalusië. Vraag je je af wat er zoal mis kan gaan? Lees dan deze pagina met ´10 voorbeelden problemen aankoop huis Spanje´.
4. Zorg voor een gezonde financiële buffer
Het prijsniveau in Spanje is de afgelopen decenia behoorlijk gestegen, terwijl de lonen nog altijd beduidend lager liggen dan in Noord-Europa. Het gemiddelde maandloon in Spanje is ongeveer 1.000 euro. In de horeca kan je rond de 1200 per maand verdienen, maar dan stijg je wel ver boven de 40-urige werkweek uit.
Verhuizen en emigreren kost hoe dan ook altijd meer geld dan je denkt en -tenzij je al met (pre)pensioen bent- je vindt misschien niet meteen geschikt werk na je emigratie. Afhankelijk van de bedrijfstak is er in bepaalde perioden weinig tot geen werk.
Interessante pagina voor diegenen die interesse hebben in het kopen of huren van een huis in Spanje. Via deze link kun je de m2 prijzen per gemeente zien plus de prijsontwikkeling per jaar: https://www.idealista.com/sala-de-prensa/informes-precio-vivienda/venta/andalucia/malaga-provincia/ Idealista is één van de grootste Spaanse online platforms voor de huizenmarkt.
5. Bezoek je bestemming in meerdere seizoenen
Misschien is dat gezellige vakantieplaatsje in de winter wel volledig uitgestorven of is het er in juli en augustus vanwege de hitte wel niet uit te houden. Het is dus handig om je favoriete bestemming van te voren in verschillende seizoenen te bezoeken, dus ook buiten de vakanties. Vooral als je van plan bent meteen een huis te kopen!
6. Start je een bedrijf in Spanje? Wees dan auto-cristisch in je verwachtingen
Mocht je een eigen bedrijf willen starten, bedenk dan dat dit qua tijd en kosten altijd zal uitlopen. Ongeveer 70% van alle nieuwe bedrijven in Spanje haalt de eerste 3 jaar niet. Daarnaast is de kans groot dat je niet vanaf dag 1 winst zult maken. En ook net als in Nederland zul je geld moeten overhouden voor publiciteit, belasting, investering, etc. Zonder publiciteit weet niemand dat je bestaat. Veel mensen zijn goed in hun vak, maar zonder marketing en klantennetwerk ben je nergens.
In praktijk moeten veel nieuwe residenten hun plannen vanwege geldgebrek bijstellen of zelfs terugkeren naar het land van herkomst. Wees dus echt kritisch ten opzichte van je plannen en doe voldoende vooronderzoek. Een eigen B&B klinkt heel romantisch. Maar als je vanwege de hoge huizenprijzen aan de kust naar het goedkopere binnenland moet uitwijken, moet je je wel afvragen of daar nog voldoende toeristen komen om je bedrijfsvoering rendabel te krijgen. Het ligt helemaal aan je eigen wensen, verwachtingen en instelling…
7. Wonen in Spanje? Wees flexibel en positief!
Emigreren is niet niks. Lange werkdagen, een nieuwe taal, praktische problemen, onzekerheid over je financiën, bureaucratie. Misschien zelfs relatieproblemen, heimwee en ook het opbouwen van een nieuw sociaal leven kan pittig zijn. Het zijn allemaal emotionele zaken waar je tegenaan kunt lopen. Die je misschien doen vergeten waarom je nou eigenlijk deze grote stap hebt gezet.
Tegenwoordig is de psychische afstand naar Nederland door email, Skype, Facebook, Twitter, Nederlandse satelliet tv en goedkope vliegtickets kleiner. Veel immigranten ervaren dit als prettig, maar het kan het ook juist moeilijker maken om te integreren. Om echt iets nieuws op te bouwen.
Zal Spanje jou veranderen?
Als je in Nederland al van alles te klagen hebt, dan vind je in Spanje vast ook genoeg aanleidingen. Aan alles zit nu eenmaal 2 kanten. Veel mensen vertrekken uit Nederland vanwege het jachtige en prestatiegerichte ‘volgens de klok’ leven. Vervolgens ergeren ze zich echter aan het feit dat in Spanje ‘alles zo lang duurt’ (mañana…). Of dat alles ‘zo onlogisch geregeld is’ en zien hiervan de ironie niet. In mijn opinie kunnen negatieve en onflexibele mensen beter niet naar Spanje verhuizen.
Slow-living en levenskwaliteit in Spanje
Uiteindelijk zijn natuurlijk je tegenslagen niet bepalend voor je geluk, maar de manier hoe je met je problemen omgaat. Als je eigen B&B niet van de grond is gekomen, wil niet zeggen dat je niet gelukkig kunt zijn met een makelaarsbaan in loondienst, als ober of als sleutelbeheerder. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke koopkracht na je emigratie die waarschijnlijk naar beneden bijgesteld moet worden. Misschien kun je minder uitgeven en minder luxe leven… Maar voor veel mensen weegt dit gelukkig toch niet op tegen de extra levenskwaliteit van het ‘leven onder de zon’ en het wonen in Spanje voor zowel volwassenen als kinderen.
8. Resident met Spaans eigendom? Spaans testament!
Als je bezit hebt in Spanje en je bent resident, is het vrijwel altijd aan te raden om een Spaans testament te tekenen. Voor residenten geldt namelijk dat de Spaanse wet van toepassing is na overlijden en deze is erg inflexibel. Zo kun je bijvoorbeeld je bezit niet volledig aan je partner nalaten. Hiervoor moet je dus een testament laten tekenen waarin je de Nederlandse of Belgische erfwet aanwijst. Deze Europese wet is echter pas in 2015 in werking getreden. Het kan dus betekenen dat je je bestaande Spaanse testament moet vernieuwen. Vraag je advocaat om meer informatie over het Spaanse erfrecht en een Spaanse testament.
9. Gezamelijke bezittingen in Spanje maar niet getrouwd? Spaanse samenlevingsregister!
En nog een tip als je bezittingen hebt als resident of niet-resident. Als je niet getrouwd bent, betaalt de langstlevende partner zeer hoge erfbelasting als je niet ingeschreven staat in het Spaanse Registro de Pareja de Hecho. Buitenlandse registers of contracten worden namelijk niet geaccepteerd.
10. Vergeet je verzekeringen niet
Als je een huis koopt, is het in alle gevallen verstandig om in ieder geval een minimale verzekering af te sluiten. Ga er niet vanuit dat de verzekering van de VVE jouw schade zal dekken als je brand krijgt of een overstroming. Vooral op het platteland is een goede verzekering vanaf dan 1 heel belangrijk vanwege de juridische status van huizen ´in de campo´. Ook hebben huisverzekering vaak een aansprakelijksheidsverzekering inclusief.
Naast de standaard openbare gezondheidszorg Seguridad Social (Centro de Salud) kun je ook een particuliere Spaanse zorgverzekering of ziektekostenverzekering afsluiten.
Er zijn veel tussenpersonen voor verzekeringen die leven van commissies. Aan de ene kant zijn ze hierdoor wellicht niet onpartijdig in hun aanbeveling van de beste verzekering. Anderzijdse kun je vaak echter wel bij ze terecht als je een claim wilt indienen.
Een interessante nieuwsbrief over emigreren naar Spanje kun je vinden op www.hetroerom.com, www.thisisspain.info of www.latravia.com. Bekijk ook de checklist voor nieuwe huiseigenaren in Spanje..