Checklist voor nieuwe huiseigenaren in Spanje

CHECKLIST VOOR NIEUWE HUISEIGENAREN IN SPANJE
CHECKLIST VOOR NIEUWE HUISEIGENAREN IN SPANJE

Neem even de tijd om deze CHECKLIST VOOR NIEUWE HUISEIGENAREN IN SPANJE te lezen. Een huis kopen in Spanje is anders dan in andere landen en in mijn werk bij een advocatenkantoor in Andalusië merk ik vaak dat kopers niet altijd alle informatie en tips verwerken die ze krijgen. Zorg ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan ​​en onderneem actie om de basis voor uw nieuwe Spaanse huis en potentiële residentie goed te regelen.

Opstalverzekering

Zorg ervoor dat uw huisverzekering actief is (ook als u een appartement heeft gekocht dat deel uitmaakt van een Gemeenschap van eigenaren). Vanwege de juridische situatie van landelijke huizen op het platteland van Andalusië is een goede verzekering hier extra belangrijk.

Veiligheid

Is uw huis veilig? U wilt natuurlijk geen inbrekers of bewoners in uw huis. Bewoners in Spanje hebben zelfs het wettelijke recht om in uw vakantiehuis te verblijven als u ze niet binnen 24 tot 48 uur meldt. In dat geval kan het lang duren om ze via een gerechtelijk bevel naar buiten te krijgen en moet je zelfs betalen voor hun water en elektriciteit. Dus onderneem actie en denk na over:

  • je sloten vernieuwen voor speciale veiligheidssloten of zelfs een veiligheidsdeur
  • tralies installeren bij ramen zonder veiligheidsglas of de ramen veranderen (nog beter voor het milieu
  • een alarmsysteem
  • detectielampen installeren bij je ingang met een sensor
  • lampen binnen met (variabel) tijdschema voor wanneer je er niet bent.

Verhuren aan toeristen ? RTA-huurlicentie

Wilt u uw huis verhuren aan toeristen (korte termijn verhuur korter dan 2 maanden)? In Andalusië / Costa del Sol moet u dan de RTA-huurlicentie van de Junta de Andalucia.

Eindbalansmeeting met advocaat of bank

Binnen een paar maanden, wanneer alle after-sales werkzaamheden klaar zijn, kunt u een eindsaldo-afspraak hebben met uw advocaat . Op dit moment ontvangt u alle originele documentatie van uw huisaankoop:

  • de originele aankoopakten afgestempeld door het kadaster
  • uw nieuwe Nota Simple van de Eigendomsregister en Kadaster inscriptie
  • alle rekeningen en bewijzen van belastingbetalingen
  • een kopie van het elektriciteits- en watercontract (indien niet geleverd via het gemeentehuis)
  • bankoverschrijving als er nog geld over is van de geschatte kosten van derden

Kosten die u van de vermogenswinstbelasting kunt aftrekken wanneer u opnieuw verkoopt

Bespaar al uw rekeningen van de aankoop en voor hervormingen samen met de bankoverschrijvingen, want deze aankoopkosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de vermogenswinstbelasting als u in de toekomst opnieuw verkoopt. Als u rekeningen wilt aftrekken, hebben ze btw, uw NIE en een verwijzing naar uw huis (kadastraal en / of registratienummer) nodig. U moet ook een bewijs van bankbetalingen of cheques bewaren. Betalingen die in contanten worden gedaan, worden door de Spaanse belastingdienst niet uitgezonderd om de kosten van de vermogenswinstbelasting af te trekken. & nbsp;

Heeft u een aankoop gedaan met een Spaanse hypotheek? Vraag vervolgens uw bank om uw eindsaldo te bespreken.

Spaanse wil (testament) & Registro de Pareja de Hecho

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen kunt u een Spaans testament voor uw vermogen in Spanje (of in de hele wereld). Dit is essentieel voor nieuwe huiseigenaren die in Spanje willen wonen en nog geen testament in hun thuisland hebben. Dit testament wordt ondertekend bij de notaris (dit kan niet via volmacht) en geregistreerd in Madrid bij de Registro de Ultimos Volutantes. Hier houden de autoriteiten bij waar het laatste Spaanse testament is ondertekend.

Registro de Pareja de Hecho en erfbelasting

Bent u een ongehuwd stel en laat u uw eigendommen na aan uw partners, dan raden wij u aan om u in te schrijven in de Registro de Pareja de Hecho om hoge successierechten voor de erfgenaam te vermijden. bezittingen hebben in uw thuisland, zou u een huwelijk kunnen overwegen, omdat dit in beide landen geldt.

Empadronamiento

Als u een officiële inwoner van Spanje wordt, raden we u aan om u in te schrijven bij uw plaatselijke gemeentehuis via het document genaamd Empadronamiento . Hoewel de stad profiteert van elke inscriptie en huiseigenaren wil stimuleren om de Empadronamiento aan te vragen, is dit niet altijd goed voor je als je problemen vermijden. In bepaalde gevallen wil het belastingkantoor dat u uw IRPF-inkomstenbelasting over de voorgaande jaren betaalt voor fiscaal ingezetenen in Spanje en kan het proberen u een boete te laten betalen.

Spaanse residentie

U kunt uw officiële residentie aanvragen op het politiebureau. De regels hiervoor veranderen voortdurend en zijn verschillend voor EU- en niet-EU-leden, zoals de Britten. Niet-EU-leden moeten een particuliere ziektekostenverzekering hebben in Spanje. Onthouden; Spaanse residentie en fiscale residentie zijn twee verschillende dingen.

Fiscale woonplaats in Spanje: IRPF-inkomstenbelasting

U wordt pas een fiscaal inwoner nadat u uw IRPF-inkomstenbelasting in Spanje heeft aangegeven (dit kan fiscale voordelen hebben als u verkoopt in de toekomst). Er zijn mensen met een laag inkomen of pensioen die volgens de regels niet hoeven te weigeren zijn helemaal niet. Dus noch in Spanje, noch in hun thuisland.

Als u echter in de toekomst weer verkoopt, kunt u een voordeel hebben als fiscaal inwoner van Spanje. Als u 65+ bent en uw eerste woning verkoopt, hoeft u geen vermogenswinstbelasting over uw winst te betalen. Ook als een verkoper van een fiscaal inwoner binnen 2 jaar een andere eerste woning koopt, kunt u een (proportionele) vrijstelling krijgen van de vermogenswinstbelasting.

IRNR-aangifte inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen

Als u een niet-fiscaal inwoner bent in Spanje en uw woning niet verhuurt, moet u één keer per jaar IRNR-inkomstenbelasting betalen over de kadastrale waarde van uw huis. Aan de andere kant, als u verhuurt, moet u elk kwartaal de IRNR-belastingaangifte doen. Officiële nota’s met btw zijn proportioneel aftrekbaar.

Heb je hiervoor slimme aanvullingen voor deze CHECKLIST VOOR NIEUWE HUISEIGENAREN IN SPANJE ? Laat het me weten via een e-mailbericht.

Je kunt ook de algemene pagina lezen TIPS OVER WONEN IN SPANJE en BUDGETTIPS VOOR INWONERS IN SPANJE .