14. Spaans testament & erfbelasting

Huis gekocht? Vergeet dan je Spaans testament & erfbelasting niet. Met een Spaans testament kun je Nederlandse of Belgische erfwet aanwijzen en je huis aan de langstlevende nalaten. I.v.m. de erfbelasting / successierechten is daarnaast het Registro de Pareja de Hecho voor niet-gehuwden van groot belang bij een erfenis van Spaans onroerend goed. Niet-gehuwde stellen vallen in de hoogste belastingschaal (4) en buitenlandse samenlevingsregisters worden in Spanje niet erkend.

Overigens is het vrij gebruikelijk dat verkopers wachten met het regelen van de erfenis bij de notaris tot ze een koper hebben gevonden en er een contract is getekend. Dit hoeft geen probleem te zijn als zij de kosten van het proces zelf kunnen dragen, maar lijdt wel tot enkele maanden vertraging.

Klik hier voor de overige hoofdstukken van GRATIS JURIDISCHE TIPS HUIS KOPEN

Keuze erfwet en erfgenamen Spaans testament

Belangrijk: Wijs je nationale erfwet en erfgenaam aan via een (Spaans) testament.
Belangrijk: Wijs je nationale erfwet en erfgenaam aan via een (Spaans) testament.

Vooral voor fiscaal-residenten in Spanje is het testament noodzakelijk als je in eerste instantie aan elkaar wilt nalaten in plaats van aan de kinderen. Dit zou in Spanje namelijk geen voordeel kennen omdat de belastingdienst geen erfbelasting / successierechten rekent tussen naaste familie (echtgenoten, kinderen, kleinkinderen, ouders). Als er erfbelasting is, dan wordt deze berekend over de minimale fiscale waarde (min eventuele hypotheekschulden).

Maar ook voor niet-fiscaal residenten is het Spaanse testament aan te raden i.v.m. toekomstige kosten en bureaucratie voor de erfgenamen gedurende het Spaanse erfproces.

Het Spaanse testament wordt meestal getekend na de eindbalans meeting met de advocaat wanneer alle after-sales werkzaamheden zijn afgerond (vanaf 4 maanden na notariële overdracht). Het ondertekenen moet in persoon gebeuren bij de notaris en kan niet via de volmacht.

Advies: check oud Spaans testament en wereldvermogen

Heb je een Spaans testament van vóór 2015? Laat deze dan door een advocaat controleren op de nieuwe clausule voor keuze van de erfwet van je nationaliteit (paspoort). Als de bepaling niet of niet correct omschreven staat,  is deze namelijk niet rechtsgeldig

Nog een tip: een Spaanse testament geldt normaal alleen voor Spanje. Maar je kunt hem met een kleine aanpassing ook laten gelden voor je wereldvermogen. Hierdoor kun je wellicht kosten voor een testament in Nederland of België uitsparen (als je dezelfde erfgenamen hiervoor wilt).

Hoge erfbelasting voor niet-gehuwden

Ondanks dat de erfwet van je paspoort land geldt, betaal je natuurlijk in Spanje erfbelasting / successierechten (indien van toepassing). BELANGRIJK ADVIES: Spanje erkent geen Nederlandse of Belgische samenlevingsregister. Wil je in de toekomst dus geen (tot) 25% over de minimale fiscale waarde van het onroerend goed betalen? Dan moet je dus óf trouwen óf je in Spanje laten registreren. Dit gebeurt in het Registro de Pareja de Hecho (via de Gemeente).

Heb je in eigen land dezelfde situatie met hogere erfbelasting? Dan  is trouwen de oplossing waarmee je 2 vliegen in 1 klap slaat. Overigens is de standaard huwelijkse staat in Nederland sinds 2018 ´getrouwd op huwelijkse voorwaarden´.

Referenties & ervaringen makelaar en/of advocaat

Zoek je referenties en ervaringen voor een goede Nederlandstalige makelaar in Andalusië / Costa del Sol? Of wil je graag een voorbeeldofferte ontvangen van een gespecialiseerde advocaat voor je huisaankoop? Klik dan op de link.

©2024, Ariane van Wijk