Spanje is een groot land en vanwege de vele bergen hebben de culinaire streken zich in het verleden afzonderlijk ontwikkeld. Veel mensen denken bij Spaans eten meteen aan de eetcultuur van de kuststreken met veel vis en lichte zomerse gerechten.
Het zal sommigen dan ook verbazen dat in de binnenlanden nog veelal stevige boerenkost gegeten wordt, zoals stoofschotels (bijvoorbeeld ‘puchero’, cazuela en bonensoepen). Toch is dat niet verwonderlijk als je bedenkt dat in het verleden verse vis hier niet zo makkelijk kon worden aangevoerd. Veel boeren verricht(t)en zwaar lichamelijk werk en de winters zijn koud in de hoog gelegen binnenlanden. Hier bestaat de originele Spaanse keuken dan ook uit aardappelen, koolsoorten, spek, orgaanvlees, gekruide worsten, peulvruchten en reuzel. Ook wordt er aardig wat wild gegeten zoals eend, konijn, kwartel, duif en patrijs. Verder zijn er veel traditionele gerechten die van generatie op generatie worden doorgegeven.
Inhoud
Gazpacho
Gazpacho is een koude tomatensoep die meestal alleen in de zomer wordt gegeten. Hij wordt bereid met heel veel knoflook en geserveerd met een garnering van rauwkost en croutons. Kijk niet vreemd op als er ijsklontjes in je soep drijven. In Cordoba bestaat een gebonden variant (gemaakt met oud brood) die ‘salmorejo’ wordt genoemd: onze favoriet! In Antequera heet dit gerecht overigens ´porra´.
Paëlla
Paëlla is het bekende gele rijstgerecht met zeevruchten en meestal ook stukjes kip. Er zijn echter ook varianten die volledig met vlees worden bereid. De gele kleur is afkomstig van het specerij saffraan. Dit traditionele gerecht wordt meestal in grote pannen gekookt. In Nerja worden op het strand van Burriana Playa zelfs pannen tot wel 2 meter groot gebruikt die met houtskoolvuur gestookt worden (tijdens de siësta lunch). Leuk om te zien en lekker om te eten. Als je buiten een restaurant een reclame bord ziet staan met 5 verschillende soorten paella, kun je er zeker van zijn dat deze niet vers bereid wordt.
Crema Catalana
Dit is de Spaanse variant van crème brûlee, maar dan doorgaans met een zachtere karamel toplaag. De basis is zoete vanillepudding met room. Veel toeristen restaurants hebben jammer genoeg nauwelijks nog huisgemaakte desserts. De Crema Catalana uit de fabriek is vaak alleen maar ijs met karamel.
Gambas pil-pil
Dit heerlijke gerecht wordt veel als voorgerecht gegeten, maar ook als avondmaaltijd met brood of als tapas. De gepelde gambas (reuzegarnalen) worden geserveerd in een kokend heet terracotta schaaltje met veel olijfolie, veel knoflook, zeezout, paprikapoeder (pimenton) en enkele gedroogde Spaanse pepertjes (guindillas). De lekkerste varianten hebben ook tomatenpuree (tomate frito) als ingrediënt.
Dorade al sal
Bij dit gerecht wordt de Dorade (zeebaars) in een dikke korst van grof zeezout gebakken in de oven. De vis wordt vervolgens opengebroken als het gerecht helemaal gaar is. Deze bereidingsvorm zorgt ervoor dat het vet uit de vis trekt en de huid lekker knapperig wordt zonder dat het geheel te zout smaakt. Dorade is een vette vissoort met stevig vlees en alleen grote graten. Vanwege de langere bereidingsduur kom je dit gerecht alleen tegen in enkele echte specialiteitenrestaurants.
Migas
Migas zijn een soort gebakken broodkruimels en het gerecht kent vele varianten. Het is een stevige winterkost en het is een arbeidsintensief proces om deze specialiteit te bereiden. In Torrox is iedere december een migas festival dat wel 20.000 bezoekers telt.
Buñuelos en andere zoetigheden
Buñuelos zijn een soort gefrituurde mini-donuts die op feria’s e.d. worden gegeten. Je kunt kiezen uit een topping van poedersuiker of chocoladesaus. Daarnaast staan er op de feria ook allerlei kraampjes met andere zoetigheden. Geliefd zijn de amandelen in karamel, cabello de angel (soort marsepein, vooral rond kerst), noga (turrón) en soms zie je ook prachtige versierde appels op een stokje.
Al lekkere trek in de Spaanse keuken? Kijk hier voor enkele eigen Mediterraanse recepten.