Jaen

Parador kasteel Santa Catalina in Jaen
Parador kasteel Santa Catalina in Jaen

Jaen (100.000 inwoners) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en bekend om zijn universiteit, de grote 16e eeuwse Catedral de la Asunción, de mooie Parador (staatshotel) Castillo de Santa Catalina die prachtig uitzicht biedt over de omgeving en natuurlijk om zijn olijfolie. 25% Van de wereldproductie aan olijven komt uit deze droge provincie en de olijfboomgaarden strekken tot voorbij de horizon. Overigens heeft de provincie het grootste aantal kastelen en forten van heel Europa.

Het centrum van Jaen

Kathedraal in centrum Jaen
Kathedraal in centrum Jaen

De sfeer in Jaen is vrij relaxed en door de universiteit zie je vrij veel jongeren. Daar heeft Jaen geluk mee want dorpen en kleinere steden op het platteland in Spanje hebben veel last van ´leegloop´ door jongeren die betere banen proberen te scoren in de grote steden. Bijzonder is ook de weinig Andalusische bouwstijl, die eigenlijk meer Duits of Noord-Frans aandoet. De enorme kathedraal ´Catedral de la Asunción de Jaén´ is in 1249 gebouwd op de resten van een moskee in Renaissance stijl en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf de Parador heb je prachtig uitzicht op dit gebouw.

De Parador van Jaen: kasteel Santa Catalina

Parador van Jaen
Parador staatshotel van Jaen: Santa Catalina

De luxe Parador (staatshotel) Castillo de Santa Catalina boven op de berg is door zijn unieke locatie uiteraard niet goedkoop. Je kunt echter wel een gratis bezoek brengen en genieten van het spectaculaire uitzicht over de stad, het achterland met olijfboomgaarden en de Renaissance kathedraal.

Olijfolie

Olijfolieboomgaarden Jaen
Olijfolieboomgaarden Jaen

Op het platteland van Jaen staat alles in het teken van ´het vloeibaar goud´ en dit zie je terug in het toerisme, het zogenaamde ´oleo toerisme´. Olijfolie-musea, bezoeken aan boerderijen, helpen met de oogst in september en oktober, olijvenperserijen, olijfolie proeverijen en zelfs -massages. Je moet wellicht wel even wennen aan de goed die in de hele provincie hangt. Deze is namelijk behoorlijk sterk, vooral tegen oogsttijd. Leuk voor fietsers of wandelaars: de Via Verde del Aceite van 55 km lang.

De olijfolie-lobby doet succesvol zijn werk, want je regelmatig promotieprogramma´s op tv en maakt echt onderdeel uit van de Andalusische cultuur. De mensen uit Jaen zijn dan ook bijzonder trots op hun voornaamste bron van inkomsten. Geen kwaad woord dus over het product en vooral consumeren in grote hoeveelheden.

Ubeda & Baeza

Veel toeristen combineren hun bezoek aan Jaen met de UNESCO Werelderfgoed stadjes Ubeda & Baeza uit de renaissance periode, die vlakbij liggen en de grootste attracties vormen van de provincie. Lees meer over een gecombineerd uitstapje naar natuurpark Cazorla, Ubeda en Baeza

Parque Natural Sierras de CAZORLA, Segura & las Villas

Natuurpark Cazorla
Natuurlijk Cazorla

Daarnaast ligt in Jaen één van de grootste natuurgebieden van Andalusie, die ongeveer 20% van de provincie bestrijkt. Het gebied heet Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. De rivier Guadalquivir van bijna 700 km ontspringt hier en het gebied is door zijn grote natuurvariatie een paradijs voor liefhebbers van eco-toerisme, wandelen & hiken, vissen, paardrijden, bergbeklimmen, vrij kamperen en jagen. De hoogte varieert tussen 800 en 2.000 meter en het is een oase van rust. Ook is er een groot stuwmeer, een Mirador (uitzichtpunt) ´La Iruela´ en is het park meerdere kastelen rijk. Midden in het park in Torre del Vinagre ligt een bezoekerscentrum met botanische tuin en jachtmuseum.