Cazorla, Ubeda en Baeza

Carorla wildlife: tamme vos buiten restaurant

Cazorla, Ubeda en Baeza vormen samen een leuk uitstapje voor een aantal dagen in het binnenland. Cazorla is een enorm natuurpark dat 20% van de provincie Jaen beslaat in het noorden van Andalusie. Ubeda en Baeza zijn 2 middeleeuwse UNESCO-plaatsjes die vlak bij liggen en daarom is een bezoek perfect te combineren.

Bovendien kun je in dit gebied geweldig eten en staat er veel ecologisch wild op de kaart. Blijf dus niet alleen aan de kust hangen als je in Andalusie bent! In dit gebied stap je echt in een andere wereld van bossen, rivieren en outdoor activiteiten.

Natuurpark Cazorla

Natuurpark Cazorla, ubeda en baeza
Bezoek in begin april aan Natuurpark Cazorla, Ubeda en Baeza

Daarnaast ligt in Jaen één van de grootste natuurgebieden van Andalusie en heel Spanje. Het gebied heet officieel Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. De Guadalquivir rivier van bijna 700 km ontspringt in Cazorla en het gebied is door zijn grote natuurvariatie een paradijs voor liefhebbers van eco-toerisme, wandelen & hiken, vissen, paardrijden, bergbeklimmen, vrij kamperen en… jagen. De hoogte varieert tussen 800 en 2.000 meter.

Afhankelijk van het seizoen is het een oase van rust. Er een groot stuwmeer, een Mirador (uitzichtpunt) ´La Iruela´ en het park is zelfs meerdere kastelen rijk. Midden in het park in Torre del Vinagre ligt een bezoekerscentrum met botanische tuin en jachtmuseum. Het is echt een aanrader als je denkt dat er Andalusie alleen maar olijfbomen of avocadobomen staan. Veel groen, maar hou rekening met een koudere en langere winter. Ook de avonden kunnen buiten het zomerseizoen flink koud zijn.

Ubeda en Baeza

Baeza
Centrum van Ubeda

Cazorla, Ubeda en Baeza in de provincie Jaen worden altijd in 1 zin genoemd. Ze zijn beide schitterend, eeuwenoud en staan daarom op de UNESCO-werelderfgoed. Baeza ligt op 33 minuten van Jaen stad en Ubeda op 40 minuten rijden. De plaatsen liggen zelf ongeveer 15 minuten uit elkaar op 2 uur van de Costa Tropical. Alleen al de route hierheen door de bergen van de Alpujarras & Sierra Nevada in Granada is fantastisch. En mocht je er nog niet geweest zijn, dan kun je meteen een bezoek brengen aan het wereldberoemd Moorse paleizencomplex Alhambra.

Als je geen tijd heb om beide te bezoeken, dan zou ik Ubeda (35.000 inwoners) aanraden omdat dit stadje misschien net nog wat indrukwekkender is dan Baeza (15.000 inwoners). Vanaf Ubeda is het nog 40 minuten tot aan het begin van natuurgebied Cazorla. Kijk van te voren ook even of er culturele activiteiten of evenementen in deze stadjes zijn. Afhankelijk van je wensen kun je dan of de drukte vermijden of juist je uitstapje juist combineren: website Ubeda en Baeza.

De middeleeuwse binnenstad van Ubeda
De middeleeuwse binnenstad van Ubeda