1. Spaanse aankoopproces in 10 stappen

Het Spaanse aankoopproces (van reservering via de makelaar tot koopakte bij de notaris) kan variëren van 2 weken tot meer dan een jaar. Dit is afhankelijk van de documentatie, omstandigheden en de wensen van koper en verkoper. Gemiddeld ligt het echter tussen 2 en 4 maanden. Hierbij wordt het proces voor ´urbano´ woningen (stedelijke bebouwing) meestal sneller wordt afgerond dan ´rustico/rural´ huizen (landelijke bebouwing op het platteland). In grote lijnen ziet het gemiddelde aankoopproces van een huis in Andalusië er als volgt uit. 

Klik hier voor de overige hoofdstukken van ´GRATIS JURIDISCHE TIPS HUIS KOPEN´. 

Het Spaanse aankoopproces

 1. Spaanse aankoopprocesDe voorbereiding: budgetbepaling (incl. kosten koper), gebiedsoriëntatie, selectie makelaar en een goede advocaat om problemen bij de aankoop te voorkomen.
 2. Bezichtigingen met de makelaar (of eventueel Promotor bij nieuwbouw)
 3. Mondelinge prijsovereenkomst  (op platteland inclusief DAFO kosten) & ondertekening volmacht advocaat
 4. Ondertekening reserveringscontract van makelaar – met betaling reserveringssom
 5. Deel 1 juridisch onderzoek door advocaat, incl. eventuele metingen of bouwkundig onderzoek architect
 6. Ondertekening voorlopig privé koopcontract van advocaat – met 10% aanbetaling
 7. Deel 2 juridisch onderzoek door advocaat
 8. Ondertekening eigendomsakte (koopakte) bij notaris met eindbetaling
 9. After-sales door advocaat: registratie Registro de la Propiedad & Kadaster, belastingaangifte(s) huis en eventueel meubels en overzetten servicecontracten (elektriciteit, water, IBI, basura, comunidad)
 10. Eindbalansmeeting advocaat & ondertekenen Spaans testament (met eventueel fiscaal advies erfbelasting), eventuele aanvraag verhuurlicentie
Spaanse aankoopproces

Quick completion of uitgestelde aankoop

Als beide partijen het erover eens zijn, dan kunnen natuurlijk ook bepaalde stappen worden overgeslagen in het aankoopproces. Dit ten behoeve van een extra snelle overdracht (quick completion). Aan de andere kant is het ook mogelijk om de eigendomsakte later dan normaal te tekenen. Reden hiervoor kan de juridische situatie van het huis zijn, financiële specificatie (zoals Spaanse hypotheek of de verkoop van een ander huis) of als de verkoper momenteel nog huurders in zijn huis heeft.

Junta de Andalucia

Deze website focust op Andalusië aangezien we te maken hebben met de wetten van de autonome deelstaat Junta de Andalucia. Dit komt doordat Spanje een decentraal besturingssysteem kent met veel macht voor de regios. Andalusie bestaat uit de volgende provincies:

 • Huelva
 • Sevilla
 • Cordoba
 • Jaen
 • Cadiz
 • Malaga
 • Granada
 • Almeria

Binnen Andalusië is provincie Malaga het meest populair voor het kopen van onroerend goed. Dit komt door het goede klimaat in de winter, de goede infrastructuur en aantrekkelijke investeringsopties voor verhuur aan toeristen. De kust van de provincie Malaga is de bekende Costa del Sol. Deze loopt grofweg van Estepona in het zuid-westen tot Nerja in het oosten. De westkust tussen Estepona/Marbella en Malaga stad is daarbij het meest toeristisch.

Referenties & ervaringen makelaar en/of advocaat
Zoek je referenties en ervaringen voor een goede Nederlandstalige makelaar in Andalusië / Costa del Sol? Of wil je graag een voorbeeldofferte ontvangen van een gespecialiseerde advocaat voor je aankoop? Klik dan hier.

©2021, Ariane van Wijk