1. Spaanse aankoopproces in 10 stappen

Het Spaanse aankoopproces (van reservering via de makelaar tot het tekenen van de koopakte bij de notaris) kan variëren van 2 weken tot meer dan een jaar. Dit is afhankelijk van de documentatie, omstandigheden en de wensen van koper en verkoper. Gemiddeld ligt het echter tussen 2 en 4 maanden. Hierbij wordt het proces voor ´urbano´ woningen (stedelijke bebouwing) meestal sneller afgerond dan ´rustico/rural´ huizen (landelijke bebouwing op het platteland). In grote lijnen ziet het gemiddelde aankoopproces van een huis in Andalusië er als volgt uit. 

Klik hier voor de overige hoofdstukken van GRATIS JURIDISCHE TIPS HUIS KOPEN

Het Spaanse aankoopproces

Spaanse aankoopproces
De 10 stappen van het Spaanse aankoopproces
 1. De voorbereiding: Budgetbepaling (incl. kosten koper), gebiedsoriëntatie, selectie aankoopmakelaar en een goede advocaat om problemen bij de aankoop van een huis te voorkomen.
 2. Bezichtigingen: Met de aankoop- en/of verkoopmakelaar (of eventueel Promotor bij nieuwbouw).
 3. Mondelinge prijsovereenkomst:  Op platteland inclusief DAFO kosten (vanaf dit moment kan de volmacht aan de advocaat getekend worden).
 4. Ondertekening reserveringscontract: Kort reserveringscontract van de makelaar – met betaling reserveringssom.
 5. Deel 1 juridisch onderzoek van de advocaat: Onderzoek via Kadaster, Register en Gemeente. Optioneel zijn officiele metingen van bebouwingen en/of grond, bouwkundig onderzoek architect of een taxatie voor een hypotheek. Aanvraag fiscaal NIE nummer en opening bankrekening voor de incasso´s van de servicecontracten.
 6. Ondertekening voorlopig privé koopcontract: Uitvoerig contract van advocaat – met 10% aanbetaling.
 7. Deel 2 juridisch onderzoek door advocaat: Aanvraag certificaten, financiering, voorbereiding koopakte van de notaris en eindcontrole huis door de makelaar.
 8. Ondertekening eigendomsakte (koopakte): Ondertekening van de akte bij notaris door de advocaat (via volmacht) – met eindbetaling.
 9. After-sales door advocaat: Registratie Registro de la Propiedad & Kadaster, belastingaangifte(s) voor het huis en eventueel meubels en overzetten servicecontracten (elektriciteit, water, IBI, basura, VVE of comunidad). In geval van hypotheek dan worden de belastingbetalingen en inschrijving in het eigendomsregister verzorgd door de bank.
 10. Eindbalansmeeting: Afsluitende meeting met de advocaat & ondertekenen Spaans testament bij de notaris (met eventueel fiscaal advies erfbelasting). Eventuele aanvraag verhuurlicentie.
Spaans aankoopproces
Huis kopen in Spanje? Zo ziet het standaard proces eruit.

Belangrijk: Wat zijn je rechten en plichten tijdens het koopproces?

Veel potentiële kopers houden er geen rekening mee dat de getekende contracten geen recht is op de huisaankoop en dat je in Spanje pas ´hebt gekocht´ als de eigendomsakte is getekend bij de notaris. Het reserveringscontract en het privé koopcontract worden getekend omdat de verkoper financiële garantie verlangt gedurende het proces en deze contracten bepalen wat er met je betaalde bedragen gebeurt als je aankoop toch niet door mocht gaan. Daarom is het uiteraard belangrijk dat je advocaat de condities controleert (reserveringscontract) of dat hij zelf het privé koopcontract opmaakt.

Quick completion of uitgestelde aankoop

Als beide partijen het erover eens zijn, dan kunnen natuurlijk ook bepaalde stappen worden overgeslagen in het aankoopproces zoals het reserveringscontract of het voorlopig koopcontract. Dit ten behoeve van een extra snelle overdracht (quick completion). Aan de andere kant is het ook mogelijk om de eigendomsakte later dan normaal te tekenen. Reden hiervoor kan de juridische situatie van het huis zijn, financiële specificatie (zoals Spaanse hypotheek of de verkoop van een ander huis). Een ander argument kan zijn dat de verkoper momenteel nog huurders in zijn huis heeft.

Hou er rekening mee dat de aankoop via een Nederlandse BV soms langer kan duren vanwege het aanvullende papierwerk.

Junta de Andalucia

Deze website focust op Andalusië aangezien we te maken hebben met de wetten van de autonome deelstaat Junta de Andalucia. Dit komt doordat Spanje een decentraal besturingssysteem kent met veel macht voor de regios. Andalusie bestaat uit de volgende provincies:

 1. Huelva
 2. Sevilla
 3. Cordoba
 4. Jaen
 5. Cadiz (Costa de la Luz)
 6. Malaga (Costa del Sol)
 7. Granada (Costa Tropical)
 8. Almeria

Binnen Andalusië is provincie Malaga het meest populair voor het kopen van onroerend goed. Dit komt door het goede klimaat in de winter, de goede infrastructuur en aantrekkelijke investeringsopties voor verhuur aan toeristen. De kust van de provincie Malaga is de bekende Costa del Sol. Deze loopt grofweg van Estepona in het zuid-westen tot Nerja in het oosten. Ook de Gosta Tropical in Granada wordt steeds populairder by buitenlandse kopers. De westkust tussen Estepona/Marbella en Malaga stad is daarbij het meest toeristisch.

Referenties & ervaringen voor een makelaar of advocaat

Zoek je referenties en ervaringen voor een goede Nederlandstalige makelaar in de provincie Malaga, de Costa del Sol of Costa Tropical (Granada)? Of wil je graag een voorbeeldofferte ontvangen voor de kosten koper van een gespecialiseerde en onafhankelijke advocaat voor je aankoop in Andalusie? Klik dan op de bovenstaande link.

©2024, Ariane van Wijk