Wandelen

Waterval Rio chillar Hou je van wandelen of hiken en ga je op vakantie naar de Axarquia? Hier kun je door de rivierbedding van de ‘Rio Chillar’ tussen Nerja en Frigiliana lopen. Het water is dan lekker koel en de verrassend groen begroeide spelonken zorgen voor de nodige schaduw. Na zo’n 1,5 uur vanaf de cementfabriek boven de wijk Almijara kom je op een dieper stukje waar je lekker kunt poedelen (Vado de los Patos). Daarna wordt het lopen steiler en zwaarder (en je moet dezelfde route ook weer terug afleggen). Echt een leuke en verfrissende ervaring! Parkeer bij de cementfabriek (boven de wijk Almijara) of loop helemaal vanaf het strand Playazo langs de pas opgeknapte ‘rivierboulevard’.

De Rio Chillar wandeling kun je ook maken in Frigiliana waar zich de bron van de rivier bevindt. Hier kun je onder de waterval van Frigiliana zwemmen in een natuurlijke poel. Waterschoenen of gymschoenen zijn aan te raden in plaats van slippers. En let op de natuur want door de overlast wil de Gemeente Nerja de route sluiten!!

Tip: denk ook eens aan een wandel excursie in officiële natuurparken zoals Doñana of Sierra Nevada.

Natuurgebied Los Acantilados en picknickplek El Pinarillo

VWandelen Los Acantilados anaf de grotten van Maro loopt een 5 km pad door het bergachtige natuurgebied Los Acantilados dat loopt naar de picknickplek El Pinarillo. Onlangs is hier een herberg geopend om het recreatief wandel toerisme (senderismo) in dit gebied te bevorderen. Buiten de zomermaanden mag je hier ook met de auto komen en zo verder wandelen in het uitgestrekte natuurgebied Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. De afslag halverwege het pad naar El Pinarillo leidt naar de waterbron Fuente del Esparto. Een andere populaire wandeling in dit gebied is die naar de berg Navachica en de bergtop Pico El Cielo.

Natuurgebied Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Natuurgebied Sierras de Tejada Almijara y AlhamaHet schitterende beschermde natuurgebied Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama strekt zich uit tot ver voorbij Frigiliana en Competa en biedt meer dan 1200 km aan wandelpaden. Jeep Adventures biedt naast Jeep Safari’s ook leuke wandelexcursies. Uiteraard worden ook vanuit Frigiliana (bijvoorbeeld naar El Acebuchal of Rio Higueron) en Competa allerlei complete natuur recreatie- en wandelvakanties aangeboden.

Naar het oosten toe begint het natuurgebied Cerro Gordo en liefhebbers kunnen hier zelfs helemaal doorwandelen naar Almuñecar. Wel een goed kaart meenemen en altijd voldoende drinken.

El caminito del Rey van de Axarquia

In Canillas de Aceituno is onlangs een hangbrug gemaakt over een rivierbedding in de wandelroute El Saltillo. Omdat El Caminito del Rey tussen Alora en Ardales (noordelijk van Malaga stad) zo enorm populair is, heeft men deze route inmiddel omgedoopt tot ´El caminito del Rey van de Axarquia´.

Zie dit artikel voor de 4 meest bijzondere wandelroutes in de provincie Malaga:

El Chorro & Caminito del Rey

Stuwmeer El ChorroTussen Antequera en Ronda ligt het schitterende ‘El Chorro’ gebergte met de beroemde El Chorro-kloof en de spectaculaire wandelroute langs de rotswand, el Caminito del Rey (Het Koningspad). Het natuurgebied is niet alleen geliefd om te wandelen of te klimmen, maar ook om te mountainbiken of te kajakken in de rivier of (stuw)meren. De route loopt officieel tussen Alora en Ardales.

Via Verdes en de GR7 in Andalusie

Eewandelen nerja maron bekende officiële wandelroute is de E4 / GR7 die loopt vanaf Tarifa door half Zuid-Europa (GR staat voor Gran Recorridos). Het stuk dat door Andalusië loopt splitst zich boven Malaga in een noordelijke en zuidelijke route. Verder heb je in Spanje ‘Via Verdes’ (‘Groene wegen’). Dit zijn oude treinroutes die omgevormd zijn tot wandel en fietspaden.

In Andalusië vind je de volgende Via Verdes in de volgende provincies:

  • Jaén: The Olive Oil Greenway 55.0 Km
  • Cádiz-Sevilla: Sierra Greenway 36.0 Km
  • Córdoba: Vía Verde de la Subbética Greenway 56.0 Km + Campiña I Greenway 28.0 Km
  • Sevilla: Sierra Norte de Sevilla Greenway 15.0 Km

Belangrijke wandeltips!

Zeker als je wat verder de natuur ingaat: zorg dat je genoeg water, zonnebrandcrème, hoofdbedekking en een goede kaart (check het VVV achter het Balcon de Europa) bij je hebt. In de natuurgebieden is vaak geen mobiele telefoon bereik en zorg voor stevige schoenen.

Wandelen in Andalusie