Competa

Competa wijn
Competa is beroemd om z´n witte wijn

Cómpeta (4.000 inwoners, 20 km van de kust) is een rustig mooi wit dorp 22 kilometer landinwaarts van Nerja in het Axarquia district (Malaga). Het ligt op zo’n 650 meter hoogte en er stromen diverse riviertjes doorheen (o.a. de Rio Verde). De hoogste berg is La Maroma met 2066 meter hoogte.

Wandelen en outdoor

Cómpeta vormt het startpunt voor veel hiking- en biking-excursies en is vanwege de aangrenzende natuurgebieden een aanrader voor outdoor- en natuurliefhebbers. Men kan bijvoorbeeld wandelen in beschermd natuurpark Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama van 40.000 hectaren. Er zijn 9 officiële wandelroutes, waaronder de Oude Zijderoute die door het kalksteen landschap naar Granada liep.

Competa wijn en Noche del Vino

wijnmuseumDaarnaast maakt het -net als Nerja, Torrox en Frigiliana– deel uit van de Zon en Wijn route (Ruta del Sol y Vino). Het plaatsje produceert wijn en honing.

Op 15 augustus viert men Noche del Vino, de nacht van de wijn op o.a. het dorpsplein Plaza Almijara. Op traditionele wijze worden ‘s middags op Plaza de la Vendimia druiven gestampt en uiteraard is er uiteraard meer dan genoeg gelegenheid om wijn te proeven. De weg naar Cómpeta (via Torrox Pueblo) is erg bochtig, dus zorg dat je voor het donker terug bent of regel een hotel / B&B.

Het feest begint overigens met vuurwerk en processies. De zaterdagmiddag hierop volgend houdt men het Fiesta de Espuma, een vrolijk spektakel feest met schuimkanonnen…

Festiviteit San Sebastian

San Sebastian processie in Competa
San Sebastian processie in Competa

Op 24 januari wordt de winter opgevrolijkt door de katholieke viering van San Sebastian plaats. Ironisch genoeg is dit een heilige die bijzonder macaber aan zijn einde kwam… ´s Ochtends is er een muzikale rondgang door het dorp plaats met het beeld en daarna zijn er wat kleinschalige culinaire en muziekfestiviteiten in het centrum.

In Competa bevindt zich verder nog een museum restaurant op het gebied van wijn Calle Constitucion (tel: 952 553 314).

Bodegas Bentomiz

Tip: Als je van wijn houdt en toch in Competa bent, combineer je uitstapje dan met een bezoek aan de toonaangevende Bodegas Bentomiz in Sayalonga voor een leuke wijnproeverij (al dan niet met luxe tapas). In Competa zelf zijn ook bodega’s gevestigd die je kunt bezoeken (Luis Picante y Almijara).

  • De markt van Competa is op zaterdagochtend
  • Feria Competa: eind juli
  • Taxi Competa tel. 952 516 199

Juridisch advies huis kopen Competa en budgettips voor residenten.

Competa