Torre del Mar

torre del mar strand
Torre del Mar strand

Torre del Mar (20.000 inwoners) ligt aan de kust en heeft een heerlijke brede boulevard met een karakteristieke vuurtoren. Deze bestrijkt bijna 4 kilometer en heeft -vrij bijzonder in Spanje- een mooi glad fietspad! Officieel maakt de stad deel uit van Velez-Malaga. Dit is de hoofdstad is van La Axarquia (oostelijk deel van de provincie Malaga), maar Torre del Mar ligt dus zuidelijk van de A7 snelweg. Vanaf Malaga Airport is het ongeveer 30-40 minuten rijden. 

Het centrum is redelijk recht-toe-recht-aan en niet erg oud. Het telt een aantal leuke winkelstraatjes met veel individuele winkels. Niet te veel franchize, dus. Torre del Mar raakt steeds meer in trek bij buitenlandse toeristen en huizenkopers. Het heeft namelijk veel te bieden; goede stranden, het streekziekenhuis, de shopping mall, een waterpark, golfbaan, goede infrastructuur, etc. Daarentegen vind je in Torre del Mar relatief minder buitenlandse vakantiegangers en is het toerisme grotendeels gebaseerd op Spanjaarden uit steden als Malaga, Cordoba, Granada en ook Madrid. 

Stranden en beach clubs Torre del Mar

Aangezien Torre del Mar zelf niet echt over historische bezienswaardigheden beschikt, zijn de grootste atracties de boulevard met de uitgestrekte stranden. In de laatste jaren is het aanbod in aantrekkelijke horecagelegenheden enorm verbeterd en de stad heeft zichzelf absoluut op de kaart gezet met het jaarlijkse Weekend Beach Festival. Dit zomerse muziekfestival is enorm populair bij voornamelijk jongeren uit heel Andalusie. 

Cafe de Mar in Torre del Mar
Populaire beach club Cafe del Mar

In de zomermaanden is Café del Mar (westelijk van de vuurtoren op het strand) een populaire openlucht discotheek dancing. Vóór de dansuurtjes kun je hier nog eten. Ook Bahía de Tanit Beach Club is overigens leuk. In dit uitgaansgebied kun je gemakkelijk parkeren. Je rijdt hier namelijk met je auto het verharde strand op. Dit terrein wordt daarnaast bijvoorbeeld gebruikt voor grotere muziekfestivals.

Als tegenhanger heeft Torre -zover bekend als eerste van Europa- sinds kort een speciaal seniorenstrand naast het strandpaviljoen / chiringuito Varela.

Winkelcentrum El Ingenio

El Ingenio
Shopping mall El Ingenio

Er is een grote moderne shopping mall, El Ingenio, direct aan de snelweg bij de afrit Torre del Mar / Velez-Malaga. Deze huisvest een hypermarkt (Eroski), bioscoop (Spaanstalig) en zo’n 20 winkels. Hieronder bekende namen als C&A, Dunnes Store, H&M, Casa, Zara, Berska en Mango. Boven zijn een aantal restaurants en fastfoodzaken.

Winkelcentrum El Ingenio heeft een belangrijke streekfunctie, biedt goede parkeergelegenheid en is van maandag tot zaterdag geopend van 10 tot 10 (zonder siesta). In 2020 is het flink verbouwd waarbij de Eroski is verkleind om zo meer diversiteit te kunnen bieden via 6 extra winkels.

Toeristische attracties Torre del Mar

Waterpark Aquavelis

Aquavelis waterpark Torre del Mar
Aquavelis waterpark Torre del Mar

Vlak bij El Ingenio bevinden zich een waterpark (Aquavelis). Aquavelis is alleen geopend in de zomermaanden tijdens de Spaanse schoolvakanties. Het is altijd erg druk en de meeste families staan voor openingstijd al in de rij voor de entree. Kijk voor online tickets en speciale korting (bijvoorbeeld in combinatie met een Virtual Reality experience) op de site van Waterpark Aquavelis.

Golfbaan Baviera Golf Torre del Mar

Baviera Golf is de enige golfbaan aan de oostelijke Costa del Sol tussen Rincon de la Victoria en Motril. Het biedt 18 holes en mooi uitzicht over de Middellandse Zee. Baviera Golf is ontworpen door sterspeler José María Cañizares, met een record van 5 toernooien op het Europese circuit, 2 wereldkampioenschappen, en verschillende deelnames aan de Ryder Cup. Om de golfbaan heen zijn voor de liefhebbers verschillende nieuwbouwwijken ontwikkeld in diverse prijsklasses. Baviera Golf is dagelijks geopen van 08:00 tot 20:00 en er worden regelmatig workshops en lessen gegeven.

Caleta de Velez

Visrestaurant Caleta de Velez
Visspecialiteiten restaurant Caleta de Velez

De kustplaats Caleta de Velez ligt oostelijk van Torre del Mar en valt ook onder de Gemeente Velez-Malaga. Het telt 3.700 inwoners en het belangrijkste kenmerk van Caleta is de industriele visserhaven met vismarkt. Deze is leuk om te bezoeken, vooral omdat om de haven heen een aantal zeer goede visrestaurants zich gevestigd hebben. Deze kopen hun verse visspecialiteiten direct van de afslag waardoor je veel waar voor je geld krijgt. Mijn favoriet is restaurant Chinchin!

Almayate

Paardrijden op strand van Almayate

Almayate -westelijk van Torre del Mar- heeft 1.800 inwoners en bestaat uit Almayate Costa en Almayate pueblo. Het staat vooral bekend op z´n nudistencamping en nudistenstrand. Ook zijn er meerdere maneges op het strand waar je les kunt nemen in het paardrijden of een heerlijke buitenrit over het strand kunt boeken. Daarnaast kun je in deze plaats ook karten langs de N340 kustweg.

Politiekantoor voor fiscaal NIE nummer

Wil je een huis kopen in de regio van Torre del Mar, resident worden (groene kaart), fiscaal resident (inkomstenbelasting) of bijvoorbeeld een bankrekening openen? Dan heb je het fiscale NIE document (Numero Identificacion Extranjeros) nodig. Dit nummer en ook de groene residentiekaart moet bij het lokale politiekantoor worden aangevraagd. Check de actuele procedures voor de aanvraag want deze veranderen regelmatig. Eventueel kan het NIE nummer ook via een notariële volmacht worden aangevraagd, bijvoorbeeld door de advocaat die de huisaankoop van je huis verzorgt.

Juridisch advies huis kopen Torre del Mar

Haven Caleta de Velez:

haven torre del mar caleta de velez