Frigiliana

Uitzicht op Frigiliana
Uitzicht op Frigiliana

Frigiliana (2.000 inwoners, vanaf Nerja 6 km) is een klein dorpje dat vlak achter Nerja ligt op zo’n 400 meter hoogte aan de andere kant van de snelweg. Echt een aanrader voor een bezoekje! Het is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusië en het stamt uit 1767. Het ligt op een heuvel (veel klimwerk dus) en het kleine oude centrum met z’n schilderachtige, beklinkende straatjes is prachtig gerenoveerd. Ondanks dat het dorpje best veel toeristen trekt, lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. Op het dorpspleintje verzamelen zich iedere avond alle oude mannen en de zwart geklede vrouwen gaan dagelijks samen naar de kerk.

Het witte dorp

dorpsplein Frigiliana
Dorpsplein van het witte dorp

Op het dorpsplein kun je lekker eten, maar voor de echt leuke restaurantjes moet je nog hoger in het dorp zijn en deze bieden meteen een geweldig uitzicht over het witgekalkte dorp, met Nerja en de kust op de achtergrond. Overigens vind je in Frigiliana een aantal leuke meubel- en accessoirewinkels met o.a. keramiek en houtsnijwerk. En uiteraard kun je er wijn en sherry proeven.

Natuur van Frigiliana

Zicht op Frigiliana vanaf de bergen van Torrox
Zicht op Frigiliana vanaf de bergen van Torrox

Frigiliana heeft z’n eigen waterval, de rivier ‘Rio Chillar‘ komt enkele kilometers later uit in Nerja. Tegenwoordig kun je ook een tour maken met een toeristentreintje en de chauffeur vertelt van alles over de geschiedenis van het dorp en het naastgelegen 30 km grote natuurgebied ‘Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama’ waar je heerlijk kunt wandelen.

Ruta del Sol & Vino

Traditionele wijnbar in Ruta del Sol & Vino
Traditionele wijnbar in Ruta del Sol & Vino

Het dorp maakt deel uit van de ‘Zon en Wijn route’ (Ruta del Sol y Vino) in de comarca Axarquia en is verder beroemd om z´n ´miel de caña´. Dit is suikerriet stroop, heerlijk bij gefrituurde aubergine. Geen honing dus! De zoete lekkernij heeft zelfs z´n eigen feestdag eind april: dia del miel de caña

Parkeren kan onder aan het dorp of in de parkeergarage onder het marktterrein. Frigiliana heeft een nieuwbouwdeel (bij de splitsing onder aan het dorp naar rechts). Dit is gelukkig wel in exact dezelfde stijl gebouwd. Het oude deel ligt iets verder de berg op.

Spelende katten in historisch centrum
Spelende katten in historisch centrum

Als je geen genoeg kunt krijgen van het mooie uitzicht, kun je ook boven aan het dorp de kronkelweg naar Torrox Pueblo nemen. De weg naar het achtergelegen wijndorp Competa is enigszins ‘avontuurlijk’. Mocht je hier naartoe willen, kun je het best via Torrox Pueblo rijden.
Overigens werd er tot voor kort in Frigiliana ook jaarlijkse stierenrennen gehouden op de ochtend voorafgaand aan de feria. Dit evenement is vanuit sociale druk echter vervangen door een ´autos locos´ (gekke karren race) of schuimfestival.

El Acebuchal

El AcebuchalZo’n 7 kilometer boven Frigiliana ligt het 17e eeuwse prachtig gehuchtje El Acebuchal, dat in de afgelopen jaren compleet gerenoveerd is. Er zijn zelfs overblijfselen gevonden uit het Iberische tijdperk van 1000 jaar vChr. Veel artistiekelingen voelen zich aangetrokken tot dit mooie mini-dorp. Het is ook een ideale plaats voor outdoor activiteiten tijdens de vakantie zoals wandelen, fietsen en paardrijden. El Acebuchal wordt namelijk omringd door pijnbomenbos ‘Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama’. De meest populaire route is die naar El Fuerte. Er zijn maar 1 of 2 restaurants in El Acebuchal, dus reserveren voor de lunch is aan te raden.

Feesten in Frigiliana

Festival de las Tres Culturas
Festival de las Tres Culturas

Beroemde feesten in Frigiliana zijn o.a. San Sebastian in januari en in augustus het Festival de tres culturas (christenen, moren en joden). Heel druk, maar een absolute aanrader. Echt een sfeervol, mooi en origineel evenement met veel entertainment, leuke kraampjes en lekker eten!

Kijk hier voor juridisch advies huis kopen Frigiliana en check dan ook even de budgettips voor residenten.

uitzicht frigiliana