Jerez de la Frontera

Alcazar Jerez de la FronteraJerez de la Frontera (180.000 inwoners)… de stad van sherry, paarden, waaiers en flamenco. Spaanser dan dit wordt het niet! De toevoeging ‘de la Frontera’ betekent ‘aan de grens’ en stamt uit de tijd dat Jerez de grens vormde tussen de Moren en de Christenen.

De Moorse burcht ‘Alcazar’ en het barokke Villavincia-paleis (met een antieke apotheek, tuinen, turkse baden en camera obscura), de kathedraal en de binnenstad zijn allemaal leuk om te bekijken.

Sherry (Vino de Jerez)

Bodega Tio Pepe De naam sherry is een Engelse verbastering van de naam Jerez… Deze Spaanse wijn (heerlijk bij de tapas) wordt overal in deze streek gemaakt. Dit komt doordat de grond in dit gebied veel kalk bevat. De witte kalklaag houdt water in de zomer vast en weerkaatst de zon voor een gelijkmatige rijping van de druiven.

Osborne sherryDe Bodega ‘Gonzáless-Byass’ ligt in het centrum en exporteert Tio Pepe naar meer dan 115 landen in de wereld. Uiteraard kun je hier een leuke rondleiding krijgen, al dan niet vergezeld sherry van tapas. Tio Pepe en Osborne zijn de grootste sherry-bodega’s in deze regio, maar die van Osborne ligt buiten de stad. In totaal zijn er wel 20 bodega’s, waarvan er 9 te bezichtigen zijn.

Spaanse Rijschool

Spaanse Lipizaner raspaardenOok kun je een bezoek brengen aan de stallen van de legendarische Spaanse rijschool Real Escuela de Arte Equestra en eventueel een training bijwonen. De Spaanse rijschool in Wenen is hiervan afgeleid (en dus niet andersom). Lees voor meer informatie over de koninklijke Spaanse rijschool in Jerez de la Frontera het volgende artikel. Overigens is dit Spaane Lipizaner paardenras bijzonder zacht van karakter. Daarbij rijden de Spanjaarden met ´losse teugels´. Hierdoor blijft het paard heel gevoelig voor signalen van zijn bereider.

Feria de los Caballos

Feria Jerez de la FronteraIn mei vindt een week lang de Feria de los Caballo plaats wat een absolute aanrader is als je je echt in de Spaanse sfeer wilt onderdompelen zonder hordes toeristen om je heen. De jaarlijkse feria bevindt zich op een groot plein midden in de stad dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot feestterrein met heel veel barretjes en zelfs een enorme kermis. Het grootste deel van de mensen komt in klederdracht en is tot in de puntjes verzorgd. Uiteraard zijn er heel veel sierlijke witte paarden en klinkt er overal vrolijke Spaanse muziek waarop volop gedanst wordt (‘Sevillanas’). Echt een top-beleving, maar zorg wel van tevoren voor een slaapplaats want deze feria is enorm populair.

Attracties en omgeving

Centrum van Jerez de la FronteraVerder is er in de stad een klokkenmuseum ‘Museo de Reloj’, een flamenco dansschool / museum ‘Centro Andaluz de Flamenco’ en een stierenvechtmuseum ‘Museo Taurino’.
Hoewel de kaart anders doet vermoeden is het vanuit Nerja het snelst om eerst helemaal naar Sevilla te rijden. En vanaf daar dus pas naar het zuiden.

De binnendoor route van Jerez naar Málaga is overigens ook prima te doen en bovendien erg mooi. Het is bij elkaar wel een flink stuk rijden, dus het is aan te raden te overnachten en eventueel nog een bezoek aan Cadiz, Sanlúcar de Barrameda of El Puerto de Santa Maria te brengen. Ook ligt natuurgebied Doñana hier vlak bij.

  • Feria Jerez de la Frontera: half mei!

Juridisch advies huis kopen Jerez de la Frontera

Sevillana's & fiesta