La Doñana & El Rocio

Vlak bij de Portugese grens, tussen provinciehoofdstad Huelva en Sanlucar de Barrameda (pronvincie Cadiz) ligt  natuurreservaat Doñana. Het is nagenoeg 500 km2 groot, maar ongeveer een derde ligt ook in de provincie Sevilla. Dit vlakke natuurpark behoort tot de lijst van werelderfgoed en werd in 1969 officieel opgericht ter bescherming van o.a. 360 vogelsoorten die jaarlijks terugkeren naar de moerasachtige riviermonding van de Guadalqivir. De grootste stad in de buurt is Jerez de la Frontera.

Het is het belangrijkste en grootste natuurgebied van Spanje. Aan de kust zijn er ook (stuif)duinen en naaldwouden. Er komen veel bijzondere diersoorten en roofdieren voor -waarvan sommige bijna zijn uitgestorven- en tevens wilde stieren en paarden.

Milieu

Het is jammer dat het gebied ondanks de bescherming behoorlijk te lijden heeft onder de intensieve landbouw. Buiten dat er regelmatig gifschandalen zijn, is de provincie Huelva de Europa´s moestuin voor aardbeien. En die hebben een hele hoop water nodig…

El Rocio

El RocioHet bekendste nabijgelegen plaatsje is El Rocío van waar tijdens Pinksteren een bijzondere bedevaartstocht (romeria) wordt gehouden door het normaal gesproken verboden deel van het gebied. Gedurende drie dagen rijden de feestgangers met paarden en huifkarren in traditionele kleding door het gebied. Dan komen ze aan bij het normaal gesproken slaperige dorpje en vindt het hoogtepunt plaats.

Volgens traditie wordt er een katholiek beeld door het dorp gedragen. Op zich niets verrassend binnen Andalusië. In El Rocio is het echter traditie om de gebeurtenis te laten omslaan in complete volkshysterie. Het aanraken van het beeld zou namelijk geluk brengen. Zelfs onschuldige baby´s worden boven de golvende mensenmassa uit tegen het beeld aangeperst. Als door een wonder is het aantal gewonden tot nu toe echter altijd beperkt gebleven.

Atlantis…?

Er worden verschillende excursies door de Doñana georganiseerd, maar slechts een kwart van het gebied is opengesteld voor bezoekers. Excursies zijn te doen per boot, Jeep, paard of gewoon te voet. Er zijn in totaal 5 bezoekerscentra. Het is wel een heel eind rijden (vanuit Malaga nog 350 km) maar het is een must voor de echte natuurliefhebber (vergeet de verrekijker en telelens niet!).

Leuke wetenswaardigheid is overigens dat bepaalde wetenschappers serieus denken dat Doñana de plek is waar ooit de mythische stad Atlantis lag voordat deze werd verzwolgen door een tsunami.

Meer informatie

– Auto: Cooperativa Marismas del Rocío, Almonte, Huelva, tel. 0034 – 955 430 432
Paardrijden: Turismo a Caballo, tel. 0034 – 959 442 084
– Boot: Real Fernando Cristóbal Anillo, tel. 0034 – 959 430 432

La Doñana