Woestijn van Almeria

Op zo’n 30 kilometer van provinciehoofdstad ligt de Woestijn van Almeria, de enige officiële woestijn van Europa, de Desierto de Tabernas. Het steppeachtige gebied ligt aan alle kanten ingeklemd door bergen, onder andere het machtige gebergte Sierra Nevada. Hierdoor valt er hooguit 4 dagen per jaar regen. Door de unieke omstandigheden heeft zich een geheel eigen flora en fauna ontwikkeld. Per jaar 3000 uur zon en een temperatuur die kan oplopen tot 50 graden maakt dit gebied uiteraard geen aanrader om in hoogzomer te bezoeken… Om dezelfde reden is hier juist wel de grootste zonne-energiecentrale van Spanje gebouwd.

Wild-Western park Mini-Hollywood

Mini-Hollywood AlmeriaHet gebied geniet nog de meeste bekendheid vanwege de diverse klassieke cowboyfilms die hier zijn opgenomen, o.a. ‘The good, the bad and the ugly’, ‘A fist full of dollars’ en ‘Lawrence of Arabia’. Ter nagedachtenis aan deze vervlogen tijden heeft men hier van de filmsets twee cowboydorpen nagebouwd waar je wild-west-shows kunt bekijken waaronder Mini-Hollywood (Oasys Theme Park).

Mini-Hollywood is echt een leuk en gemoedelijk familiepark. Het western-deel met cowboy- en can-can-show ben je vrij snel door. Je kunt echter ook een duik nemen in een heerlijk zwembad en er is een dierentuin. Deze combi maakt het een volwaardig en veelzijdig dag-uitje voor kinderen, jeugd, volwassenen en senioren. Je kunt te voet door de dierentuin of met een treintje. Ook wordt er meerdere keren per dag een exotische vogelshow gehouden.

De woestijn van Almeria

In het gebied liggen verder nog enkele plaatsen, waaronder Tabernas met de ruïne van een 14e eeuws Moors kasteel en Cérgal met de sterrenwacht ‘El Calar Alto’ op 2.000 meter hoogte. Het dorp Sorbas is uniek gelegen en is beroemd om z’n aardewerk. Let op de borden ‘Alfarería’ voor demonstraties. Hier in de buurt ligt nog het witte Parque Natural de Karst en Yesos. Dit soort kalksteen vormt het grootste karstgebied van de wereld. De twee uur durende rondleidingen door de grotten zijn te reserveren via 0034 – 950 364 481.

Cabo de Gato

Overigens levert de snelweg van Granada naar Almería die door dit gebied en de Alpujarra loopt een prachtige rit op. De kustweg (A-340) is in deze minder aan te raden. Door de vele kasbouw in dit gebied is dit jammer genoeg een minder mooi stuk om als autorit te doen. Een ander beroemd en beschermd natuurgebied in de provincie Almería is het prachtige duinlandschap van Cabo de Gato.

Woestijn Almeria