La Viñuela

La Viñuela & La Maroma
La Viñuela & La Maroma

La Viñuela (2.000 inwoners) is zowel de naam van een stuwmeer als van een gelijknamige gemeente. Je vindt ze in het hart van de Axarquia in de provincie Malaga op een kleine 20 km rijden van de kust en Velez-Malaga. Het meer en alle omliggende gemeentes La Viñuela, Los Romanes (deelgemeente), Alcaucin en Periana zijn zeer geliefde bestemmingen voor een vakantiehuis. Dit vanwege het prachtige uitzicht en het voortreffelijke klimaat. Het is namelijk een ideale locatie niet te ver van Malaga Airport maar biedt in tegenstelling tot de kust wel rust natuur and… lower prices.

Vlak naast het meer ligt een groot luxe hotel, Hotel Viñuela. Op deze prachtige locatie kunnen zalen gehuurd kunnen worden voor grote groepen en bruiloften.  

Stuwmeer La Viñuela

Het meer heeft een capaciteit van 170 miljoen kubieke meter en voorziet veel huishoudens in de Axarquia van schoon drinkwater en energie. Het is geconstrueerd in de Franco tijd en van essentieel belang. Watersport als zeilen en roeien in toegestaan op het meer zolang er maar geen vervuiling kan ontstaan door motoren. Om het enorme waterreservoir heen liggen meerdere picknickplekken voor recreatie na de watersport.

Watervoorziening in de Axarquia

Water in de Axarquia
Water in de Axarquia

De Axarquia is één van de droogste gebieden van Andalusie. De comarca telt maar liefst tot 300 dagen zon per jaar! Door het toerisme en de intensieve teelt van voornamelijk avocado´s wordt er echter veel te veel water verbruikt. Wil je op hier op vakantie? Wees dan zuinig met water. Wil je een huis kopen in de Axarquia? Overweeg ook eens de vele innovatieve waterbesparingsopties die vandaag de dag op de markt zijn. Denk aan de waterverbruik binnenshuis, maar ook aan de tuin en het zwembad. Hou er daarnaast rekening mee dat veel waterputten op het platteland illegaal zijn. Dit kan een probleem zijn voor het DAFO certificaat. Aandelen in watergemeenschappen zijn namelijk schaars en niet niet altijd beschikbaar.

Natuur en La Maroma

De naastgelegen berg La Maroma (2.000 meter) is de hoogste berg van de Axarquiamaakt. Het maakt deel uit van de bergketen Sierra de Tejeda en Sierra de Almaha. Hier worden veel druiven verbouwd (de naam van de plaats is afgeleid van het woord ´wijnstok´) en in La Viñuela viert men jaarlijks het festival de las pasas´ (feest van de rozijnen/krenten). In het plaatsje is overigens ook een outdoor-bedrijf gevestigd dat watersport en jeep-tours organiseert.

  • De feria van La Viñuela is eind juli

Los Romanes

Los Romanes
Hotel in Viñuela, Los Romanes

Deze deelgemeente ´Los Romanes´ op 465 meter hoogte biedt een schitterend uitzicht over het meer La Viñuela. Het heeft slechts 500 inwoners en de bevolking is bijna verdubbeld door de nieuwbouwwijk Pueblo Ana Maria met diverse fases. Op 15 wordt in Los Romanes het feest van Virgen Milagrosa gevierd. Ook is er een jaarlijks flamencofestival.

Eén van de leukste plaatsen is Hotel-Restaurant Las Orquídeas. Het is een luxe en kunstzinnig hotel met Turks stoombad, privézwembad en ongeveer 10 kamers. Het bijzondere smeedwerk in bijvoorbeeld de trapleuningen komt smaakvol terug in de bedden.

Alcaucin

Het dorpje Alcaucin telt ook ongeveer 2.000 inwoners en grenst aan de provincie Granada. Het is bosrijk met een relatief gevarieerde bosrijke vegetatie en kijkt uit op het Viñuela stuwmeer. De belangrijke bergpas heet Boquete de Zafarraya en leidt naar Zafarraya en Almaha de Granada. De Arabische oorsprong van de naam Alcaucin betekent ´bogen´ hetgeen kan verwijzen naar een niet-meer bestaand aquaduct of naar een boomsoort waarvan de bogen van de pijl en boog werden gemaakt. Het waren de Moren / Arabieren die in 1485 de bouw van het Fort Zalia starten in Alcaucin, waarvan nu alleen nog de ruïnes te vinden zijn. Hoewel het dorpje zelf redelijk authentiek is, heeft de wijk Puente de Don Manuel zich min of meer ontwikkeld tot Britse enclave.

Bijzonder feit is overigens dat Alcaucin in 2015 de eerste buitenlandse burgemeester van Andalusie had van Belgische afkomst.

  • Eind juni: feria van Puente Don Manuel
  • Begin augustus: lokale feria feestweek met flamenco festival
  • 15 augustus: Fiesta de la Barriada “Espino”
  • Eind augustus: Feria de La Barriada de la Venta Baja.
  • 7-8 Septiembre: Fiesta de las Candelarias (verbranden resten van de oogsten)
  • Eerste weekend november: Feest van de Kastanjes van Alcaucin

Periana

Het plaatsje Periana (3.500 inwoners) ligt aan de andere kant van meer La Viñuela. Buiten de natuur en het meer zijn de mineraalhoudende Moorse baden Bañon de Vilo een kleine attractie binnen de Axarquia.

De gemeente Periana behelst tevens de kleine dorpjes/wijken Mondrón, Baños de Vilo-La Negra, La Muela, Río Seco, Guaro, La Laguna y La Vinagrera, Marchamonas, El Aguadero, Carrión, El Cañuelo, Cortijo Blanco, Los Marines, La Viña, Cerrete, Caracol, Regalón, Moya, Las Mayoralas en Pollo Pelao.

Voor de plaatsen Triana, Benamargosa, Cutar, El Borge, Almachar en Comares -schitterend gelegen hoog in de bergen- moet je vlak boven Velez-Malaga al een andere afslag nemen. Niet de borden La Viñuela volgen, dus.

  • De feria van Periana is in de derde week van augustus

Een huis kopen in Viñuela, Alcaucin, Periana, etc.?

Kijk bij de juridische tips (bijvoorbeeld i.v.m. het DAFO certificaat op het platteland) voor een huis kopen in La Vinuela, Alcaucin, Periana, Triana, Benamargosa, Cutar, El Borge, Almachar of Comares en kijk ook bij de budgettips voor residenten.

Uitzicht La Viñuela vanaf Los Romanes
Uitzicht vanaf Viñuela´s wijk Los Romanes