La Viñuela

La ViñuelaLa Viñuela (2.000 inwoners, 50 km van Nerja) is zowel de naam van een stuwmeer als van een gelijknamige gemeente. Je vindt ze in het hart van de Axarquia in de provincie Malaga op een kleine 20 km rijden van de kust en Velez-Malaga. Het meer en alle omliggende gemeentes La Viñuela, Los Romanes (deelgemeente), Alcaucin en Periana zijn vanwege het prachtige uitzicht zeer geliefde bestemming voor een vakantiehuis. Het is namelijk een ideale locatie niet te ver van Malaga Airport maar biedt in tegenstelling tot de kust wel rust en natuur.

Vlak naast het meer ligt een groot luxe hotel, Hotel Viñuela. Op deze prachtige locatie kunnen zalen gehuurd kunnen worden voor grote groepen en bruiloften.  

Stuwmeer La Viñuela

Het meer heeft een capaciteit van 170 miljoen kubieke meter en voorziet veel huishoudens van schoon water. Watersport als zeilen en roeien in toegestaan op het meer zolang er maar geen vervuiling kan ontstaan door motoren. Om het enorme waterreservoir heen liggen meerdere picknickplekken voor recreatie na de watersport.

Natuur en La Maroma

De naastgelegen berg La Maroma (2.000 meter) is de hoogste berg van de Axarquia en maakt deel uit van de bergketen Sierra de Tejeda en Sierra de Almaha. Hier worden veel druiven verbouwd (de naam van de plaats is afgeleid van het woord ´wijnstok´) en in La Viñuela viert men jaarlijks het festival de las pasas´ (feest van de rozijnen/krenten). In het plaatsje is overigens ook een outdoor-bedrijf gevestigd dat watersport en jeep-tours organiseert.

  • De feria van La Viñuela is eind juli

Los Romanes

Los RomanesDeze deelgemeente op 465 meter hoogte biedt een schitterend uitzicht over het meer La Viñuela. Het heeft ongeveer 500 inwoners en de bevolking is bijna verdubbeld door de nieuwbouwwijk Pueblo Ana Maria met diverse fases. Op 15 wordt in Los Romanes het feest van Virgen Milagrosa gevierd. Ook is er een jaarlijks flamencofestival. Eén van de leukste plaatsen is Hotel-Restaurant Las Orquídeas van Britse eigenaren. Het is een luxe en kunstzinnig hotel met Turks stoombad, privézwembad en ongeveer 10 kamers. Het bijzondere smeedwerk in bijvoorbeeld de trapleuningen komt smaakvol terug in het de bedden van de slaapkamers.

Alcaucin

Het dorpje Alcaucin telt ook ongeveer 2.000 inwoners en grenst aan de provincie Granada. Het is bosrijk met een relatief gevarieerde bosrijke vegetatie. De belangrijke bergpas heet Boquete de Zafarraya en leidt naar Zafarraya en Almaha de Granada. De Arabische oorsprong van de naam Alcaucin betekent ´bogen´ hetgeen kan verwijzen naar een niet-meer bestaand aquaduct of naar een boomsoort waarvan de bogen van de pijl en boog werden gemaakt. Het waren ook de Moren / Arabieren die in 1485 de bouw van het Fort Zalia starten, waarvan nu alleen nog de ruïnes te vinden zijn. Hoewel het dorpje zelf redelijk authentiek is, heeft de wijk Puente de Don Manuel zich min of meer ontwikkeld tot Britse enclave…

Bijzonder feit is overigens dat Alcaucin sinds 2015 de eerste buitenlandse burgemeester heeft van Andalusie, een Belg met de naam Mario Blanco van de politieke partij Ciudanos (vergelijkbaar met D66) die al 25 jaar in de provincie Malaga woont.

  • Eind juni: feria van Puente Don Manuel
  • Begin augustus: lokale feria feestweek met flamenco festival
  • 15 augustus: Fiesta de la Barriada “Espino”
  • Eind augustus: Feria de La Barriada de la Venta Baja.
  • 7-8 Septiembre: Fiesta de las Candelarias (verbranden resten van de oogsten)
  • Eerste weekend november: Feest van de Kastanjes.

Periana

Het plaatsje Periana (3.500 inwoners) ligt aan de andere kant van meer La Viñuela. Buiten de natuur en het meer zijn de mineraalhoudende Moorse baden Bañon de Vilo een kleine attractie binnen de Axarquia.

De gemeente Periana behelst tevens de kleine dorpjes Mondrón, Baños de Vilo-La Negra, La Muela, Río Seco, Guaro, La Laguna y La Vinagrera, Marchamonas, El Aguadero, Carrión, El Cañuelo, Cortijo Blanco, Los Marines, La Viña, Cerrete, Caracol, Regalón, Moya, Las Mayoralas en Pollo Pelao.

Voor de plaatsen Triana, Benamargosa, Cutar, El Borge, Almachar en Comares -schitterend gelegen hoog in de bergen- moet je vlak boven Velez-Malaga al een andere afslag nemen. Niet de borden La Viñuela volgen, dus.

  • De feria van Periana is in de derde week van augustus

Kijk bij de juridische tips (bijvoorbeeld i.v.m. het DAFO certificaat op het platteland) voor een huis kopen in La Vinuela, Alcaucin, Periana, Triana, Benamargosa, Cutar, El Borge, Almachar of Comares en kijk ook bij de budgettips voor residenten.

Uitzicht La Viñuela vanaf Los Romanes