Kaart Costa del Sol

De Costa del Sol is gelijk aan de kust van de provincie Malaga in Andalusië, zoals op de onderstaande kaart te zien is. Westelijk van de Costa del Sol grenst de Costa de la Luz. Dit is ongeveer vanaf Tarifa, provincie Cadiz t/m de Portugese grens in Huelva. Oostelijk vind je de Costa Tropical (vanaf Almuñecar in de provincie Granada).

Op de kaart kun je zien dat de Costa del Sol (ongeveer) loopt van Estepona in het westen tot Nerja (Maro) in het Oosten, ongeveer 140 km, met als middelpunt provinciehoofdstad Malaga. Met de auto via de AP7 (tolweg) en de A7 snelweg rij je het in 1 uur en 40 minuten. Bekende plaatsen ten westen van Malaga zijn natuurlijk:

De kust ten oosten van Malaga (Axarquia) is minder volgebouwd en de belangrijkste badplaatsen zijn:

Kaart Costa del Sol

Kaart Costa del Sol
Kaart Costa del Sol (bron: Google Maps)

Wandelen langs Costa del Sol: Senda Litoral route

Er is in de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd om de 14 kustgemeentes van de met elkaar te verbinden voor wandelaars. Het integrale kustwandelpad van de Costa del Sol, Senda Litoral, is 184 kilometer lang en verbindt 1,3 miljoen bewoners plus 9,2 miljoen toeristen en overwinteraars. (Klik op de link voor de kaart.) De route bestaat uit een netwerk van wandelpaden, boulevards, sedundaire wegen en wandelbruggen.

Sommige delen van de Costa de Sol, zoals tussen Torrox en Nerja, zijn vanwege de rotsachtige kust en het gebrek aan ruimte moeilijker te verbinden en daarom onbreken er nog delen van de Senda Litoral. Hier wordt nog naar betaalbare oplossingen voor de voltooiing van het wandelpad. Momenteel is ongeveer 95% van de route voltooid.

Wandelen aan de Costa del Sol wordt vanwege het gunstige klimaat steeds populairder. Om deze reden boeken steeds meer toeristen speciale wandelvakanties, maar deze zijn in het algemeen gefocussed op de hiking in de binnenlanden van Andalusie.

Kaart provinciën van Andalusië

Andalusië is de grootste autonome deelstaat van Spanje en beslaat twee keer de oppervlakte van Nederland (zie onderstaande kaart). Iedere provincie heeft een gelijknamige provinciehoofdstad. Spanje is een sterk decentraal geregeerd land en er ligt veel macht bij de regionale regering, de Junta de Andalucia.

Kaart van autonome deelstaten van Spanje en provincien van Andalusie met Costa del Sol