Ceuta & Melilla

Aan Arabische marktde noordkust van Marokko bevinden zich twee Spaanse enclaves die interessant zijn om te bezoeken: Ceuta en Melilla. Het zijn bij uitstek plaatsen om de typische Arabische sfeer op te snuiven die zo’n grote invloed heeft gehad op Spanje en Andalusië. Aan de andere kant zijn de enclaves bekend via minder aangenaam nieuws. Afrikaanse immigranten proberen als sinds jaar en dag via deze plaatsen de Europese Unie te betreden. Hierbij wordt veel risico genomen en er vallen regelmatig gewonden en zelfs doden.

Veerdiensten Ceuta en Melilla

Ceuta (70.000 inwoners, vanaf Nerja 240 km) ligt ongeveer tegenover Gibraltar. De enclave is per veerboot te bereiken vanaf Algecíras of Tarifa (3,5 uur). Tarifa is zelf overigens ook een leuke plaats om te bezoeken. Melilla (60.000 inwoners, vanaf Nerja 290 km) ligt naar het oosten richting Algerijnse grens. Deze stad is in ongeveer 7 uur met de veerboot te bereiken vanaf Malaga.

Bezoek

In beide steden kun je btw-vrij winkelen (sin IVA) en heb je sfeervolle Spaans / Marokkaanse markten. Doordat de enclaves in 500 jaar belangrijke havenvestingen zijn geweest, heeft zich een interessante ‘melting pot’ van culturen gevormd. Deze geven de enclaves hun bijzondere sfeer. Uiteraard kun je Ceuta of Melilla op eigen gelegenheid bezoeken, maar je kunt vanaf de Costa del Sol ook een all-in excursie boeken.

Strategisch belang enclaves

Wie het nieuws volgt, weet overigens wel dat Marokko niet blij is met de enclaves en deze graag wil inlijven. Maar gezien de strategische ligging en eeuwenoude situatie gebeurt dit waarschijnlijk niet snel. Ironisch daarbij is uiteraard dat Spanje op zijn beurt ook aanspraak wil maken op de Britse enclave Gibraltar. Nog altijd een gevoelig punt in de politieke betrekkingen tussen beide landen…

Ceuta