9. Belastingtruc meubels & zwart geld

Loop je aan tegen de belastingtruc voor meubels of zwart geld aanvraag? Wees voorbereid tijdens de prijsonderhandeling voor een huis als de verkoper hierover begint. Van zwart geld onder de tafel snapt iedereen wel dat dit voorstel meestal alleen gunstig is voor de verkoper. Maar hoe zit het nou precies met een aparte prijs voor de meubels met lagere overdrachtsbelasting?

Klik hier voor de overige hoofdstukken van GRATIS JURIDISCHE TIPS HUIS KOPEN

Belastingtruc meubels

Een extra hoge waarde van de meubels in de akte is voor de koper een voordeel maar ook een nadeel. s
Een extra hoge waarde van de meubels in de akte is voor de koper een voordeel maar ook een nadeel.

Juridisch gezien koop je in Spanje alleen vier muren en een dak. Zelfs een keuken of elektrische installaties (airco, verwarming, boilers, etc.) zijn niet standaard inbegrepen in je aankoop. Toch wordt er in het algemeen gemeubileerd verkocht en sommige verkopers stellen voor om een apart bedrag toe te kennen aan de meubels. Over dit bedrag betaalt de koper dan maar 4% in plaats van 7% ITP overdrachtsbelasting tijdens de registratie en after-sales werkzaamheden.

Klinkt goed toch? Hou er echter rekening mee dat de waarde van de meubels geen deel uitmaakt van de onroerend goed prijs in de eigendomsakte / koopakte (de escritura waarde). Dit betekent dat als je in de toekomst met winst verkoopt, je over het bedrag van de meubels alsnog zo´n 19% waardevermeerderingsbelasting moet betalen over dit bedrag.  Dit wordt dan namelijk als winst gezien (na aftrek van bepaalde aftrekposten).

Het is dus vooral een voordeel voor de verkoper omdat hij op dit moment deze belasting bespaart. Als de verkoper erop staat, dan is een redelijk bedrag van enkele duizenden euro´s voor meubels echter moeilijk te weigeren. Bij een onrealistisch hoog bedrag loop je ook nog eens risico dat de Belastingdienst niet akkoord gaat en je een na-aanslag krijgt van de extra 4%.

Inventarislijst meubels & controle door makelaar

De makelaar dient een inventarislijst op te stellen (eventueel met foto´s), vooral als er waardevolle meubels worden meeverkocht. Denk aan de dubbele designkoelkast die wordt vervangen door een afdankertje. (Zelf meegemaakt…). Wil je dat het huis leeg opgeleverd wordt bij de overdracht? Dit kun je dit vanwege de kosten ook het best op papier laten zetten. Uiteraard is het verstandig om deze lijst in het privé koopcontract op te nemen van de advocaat.

Het is altijd aan te raden het huis kort voor de overdracht te (laten) controleren op aanwezige meubels, actieve servicecontracten van water en licht plus de algemene staat van het huis (schoonmaak). Maak hierover duidelijke afspraken met de makelaar.

Zwart geld

Wat als de verkoper zwart geld wil ontvangen als deel van de aankoop in Spanje?
Wat als de verkoper zwart geld wil ontvangen als deel van de aankoop in Spanje?

Het belastingnadeel voor de koper geldt uiteraard ook als de verkoper een deel van de verkoopprijs betaald wil krijgen met zwart geld onder de tafel. Dit om zoveel mogelijk waardevermeederingsbelasting (Capital Gain Tax) uit te sparen. Dit is bijzonder onpraktisch (je mag sowieso niet met meer dan 10.000 euro cash p.p. vliegen), niet meer van deze tijd en bovenal illegaal: niet doen. Als de prijsonderhandeling hierop misloopt, kun je desnoods nog een hoger bedrag bieden ter compensatie. 

Overigens bestaat er ook een andere waardevermeederingsbelasting, de Plusvalia. Deze belasting wordt echter in rekening gebracht door de Gemeente. Het betreft de waardevermeedering van de grond over de jaren heen volgens officiele statistieken. 

Referenties & ervaringen makelaar en/of advocaat

Zoek je referenties en ervaringen voor een goede Nederlandstalige makelaar in Andalusië / Costa del Sol? Of wil je graag een voorbeeldofferte ontvangen van een gespecialiseerde advocaat voor je aankoop? Klik dan op de link.

©2024, Ariane van Wijk